Praktyki: Praktyka w domu opieki społecznej 2 tyg.
1800-D2-Prdop-S1
1. Zapoznanie z pensjonariuszami i ich jednostkami chorobowymi.
2. Nabywanie umiejętności gromadzenia danych o pensjonariuszu poprzez:
- rozmowę;
- przeprowadzenie wywiadu żywieniowego;
- obserwowanie;
- analizę dokumentacji medycznej;
- wykonania, np.: pomiarów antropometrycznych.
3. Umiejętność udzielania porad dietetycznych pensjonariuszom.
4. Nabywanie umiejętności szerzenia profilaktyki oraz edukacji żywieniowej wśród pacjentów.
W cyklu 2022/23:
1. Zapoznanie z pensjonariuszami i ich jednostkami chorobowymi. 2. Nabywanie umiejętności gromadzenia danych o pensjonariuszu poprzez: - rozmowę; - przeprowadzenie wywiadu żywieniowego; - obserwowanie; - analizę dokumentacji medycznej; - wykonania, np.: pomiarów antropometrycznych. 3. Umiejętność udzielania porad dietetycznych pensjonariuszom. 4. Nabywanie umiejętności szerzenia profilaktyki oraz edukacji żywieniowej wśród pacjentów.
|
W cyklu 2023/24:
1. Zapoznanie z pensjonariuszami i ich jednostkami chorobowymi. 2. Nabywanie umiejętności gromadzenia danych o pensjonariuszu poprzez: - rozmowę; - przeprowadzenie wywiadu żywieniowego; - obserwowanie; - analizę dokumentacji medycznej; - wykonania, np.: pomiarów antropometrycznych. 3. Umiejętność udzielania porad dietetycznych pensjonariuszom. 4. Nabywanie umiejętności szerzenia profilaktyki oraz edukacji żywieniowej wśród pacjentów.
|
W cyklu 2024/25:
1. Zapoznanie z pensjonariuszami i ich jednostkami chorobowymi. 2. Nabywanie umiejętności gromadzenia danych o pensjonariuszu poprzez: - rozmowę; - przeprowadzenie wywiadu żywieniowego; - obserwowanie; - analizę dokumentacji medycznej; - wykonania, np.: pomiarów antropometrycznych. 3. Umiejętność udzielania porad dietetycznych pensjonariuszom. 4. Nabywanie umiejętności szerzenia profilaktyki oraz edukacji żywieniowej wśród pacjentów.
|
Całkowity nakład pracy studenta
1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:
- udział w praktyce: 70 godz.
- przeprowadzenie zaliczenia: 0,5 godz.
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 70,5 godz., co odpowiada 2,82 punktom ECTS.
2. Bilans nakładu pracy studenta:
- udział w praktyce: 70 godz.
- przeprowadzenie zaliczenia: 0,5 godz.
- konsultacje 1 godz.
- przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 1 + 0,5 = 1,5 godz.
Nakład pracy studenta wynosi: 73 godz., co odpowiada 2,92 punktom ECTS
3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi:
- czytanie wskazanej literatury naukowej: 2 godz.
- przygotowanie do zaliczenia: 1 godz.
- konsultacje z uwzględnieniem opracowań naukowych: 1 godz.
Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 4 godz., co odpowiada 0,16 punktu ECTS
4. Czas wymagany do przygotowania się do uczestnictwa w procesie oceniania:
- przygotowanie do zajęć praktycznych: 2 godz.
- przygotowanie do zaliczenia: 2 godz. (0,1 punktu ECTS)
5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:
nie dotyczy
6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:
70 godz., co odpowiada 2,8 punktom ECTS
Efekty uczenia się - wiedza
Wiedza
W1: Zna składniki pokarmowe nie tolerowane we wskazanych jednostkach chorobowych (K_W07).
W2: Zna organizacje stanowisk pracy zgodnie z wymogami ergonomii, warunkami sanitarno–higienicznymi produkcji żywności w zakładach żywienia zbiorowego i przemysłu spożywczego oraz współczesne systemy zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia (K_W11).
Efekty uczenia się - umiejętności
U1: Potrafi prowadzić edukację żywieniową dla osób zdrowych i chorych, ich rodzin oraz pracowników ochrony zdrowia (K_U03).
U2: Wykorzystuje wyniki badań laboratoryjnych w planowaniu żywienia (K_U10).
U3: Posługuje się zaleceniami żywieniowymi i normami stosowanymi w zakładach żywienia zbiorowego (K_U17).
U4: Potrafi zaplanować i wdrożyć odpowiednie postępowanie żywieniowe w chorobach inwazyjnych i nieinwazyjnych (K_U18).
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
K1: Posiada świadomość własnych ograniczeń i wie kiedy zwrócić się do innych specjalistów (K_K01).
K2: Przestrzega zasad etyki zawodowej (K_K02).
Metody dydaktyczne
zajęcia praktyczne
Metody dydaktyczne podające
- opowiadanie
- pogadanka
Metody dydaktyczne poszukujące
- klasyczna metoda problemowa
- obserwacji
- doświadczeń
- studium przypadku
Rodzaj przedmiotu
przedmiot obligatoryjny
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Zaliczenie praktyk: Zaliczenie praktyczne i teoretyczne programu praktyki przeprowadza Koordynator praktyk w Dzienniku praktyk i systemie USOS. po pozytywnej opinii mentora praktyk, która uwzględnia frekwencję studenta, zaangażowanie podczas praktyki i ocenia wiedzę studenta podczas codziennej realizacji programu praktyki
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i
terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: