Praktyki: Praktyka w poradni dietetycznej i dziale żywienia w szpitalu, wakacyjna 4 tyg. 1800-D2-Prdidz-S1
Zapoznanie się z funkcjonowaniem poradni dietetycznej, tzn.:
- przyjmowaniem pacjentów (ze zleceniem lekarskim), zakładaniem kartotek, przeprowadzaniem wywiadów żywieniowych;
- ustalaniem zapotrzebowania energetycznego oraz zapotrzebowania na składniki mineralne i witaminy;
- udzielaniem porad żywieniowych różnymi metodami (z wykorzystaniem odpowiednich środków dydaktycznych);
- opracowaniem indywidualnych kart dietetycznych, przykładowych jadłospisów i przepisów potraw dietetycznych oraz objaśnieniem ich pacjentowi.
- ocena zachowań żywieniowych pacjentów i ocena stanu odżywienia pacjenta
- nabywanie umiejętności układania jadłospisu pod indywidualne potrzeby pacjenta z wykorzystaniem aktualnego oprogramowania
- zaplanowanie jadłospisu dekadowego dla zakładu żywienia zbiorowego
- ocena jadłospisu dekadowego metodami jakościowymi i ilościowymi (wartości odżywczej, zgodności z normami żywienia i modelowymi racjami pokarmowymi) oraz sformułowanie zaleceń.
w dziale żywienia w szpitalu dodatkowo:
- zapoznanie się z jadłospisami dla diet indywidualnych (zgłaszanych z poszczególnych oddziałów) i ocenianie ich pod względem wartości odżywczej i kosztu
- opracowanie listy i częstotliwości zakupu produktów spożywczych niezbędnych do realizacji zaplanowanego jadłospisu dekadowego oraz jadłospisów indywidualnych. Poznanie metod zabezpieczenia zaplecza kuchennego oraz pracy magazynu.
- zapoznanie się z ekonomicznymi warunkami realizacji jadłospisów. Przygotowanie kalkulacji kosztów jadłospisu wg cen aktualnych i stawki żywieniowej. Nabycie umiejętności planowania jadłospisu zgodnego z aktualną stawką żywieniową.
- zapoznanie się z obowiązkami i kompetencjami wybranych stanowisk pracy w dziele żywienia. Przygotowanie zakresu czynności służbowych dla 3 stanowisk pracy w dziale żywienia (kierownika kuchni, kucharza, pomocy kuchennej). Opracowanie schematu zakresu czynności służbowych. Zapoznanie się ze sporządzaniem i wypełnianiem dokumentów zgodnie z wymaganą kolejnością i obiegiem.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
- pogadanka
Metody dydaktyczne poszukujące
- obserwacji
- doświadczeń
- studium przypadku
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Zaliczenie praktyk: Zaliczenie praktyczne i teoretyczne programu praktyki przeprowadza Koordynator praktyk w Dzienniku praktyk i systemie USOS. po pozytywnej opinii mentora praktyk, która uwzględnia frekwencję studenta, zaangażowanie podczas praktyki i ocenia wiedzę studenta podczas codziennej realizacji programu praktyki.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: