Promocja zdrowia: Podstawy profilaktyki żywieniowej 1800-D2-Podsp-S1
W trakcie realizacji wykładów studenci zostaną zapoznani z rolą diety w procesie profilaktyki najczęściej występujących dietozależnych jednostek chorobowych. W trakcie wykładów zostaną omówione podstawowe zasady zapobiegania wystąpienia objawów tych schorzeń u człowieka zdrowego i chorego, zarówno w szpitalu jak i warunkach domowych. Student zostanie zapoznany z żywieniowymi sposobami zapobiegania chorobom sercowo- naczyniowym, otyłości i cukrzycy oraz pojęciem tzw. żywności funkcjonalnej; dietetozależną profilaktyką nowotworów i ich chemoprewencją; profilaktyką chorób dietozależnych w gastroenterologii, neurologii, hematologii, reumatologii i pediatrii; zasadami profilaktyki niedożywienia w okresie okołooperacyjnym, w okresie radioterapii, chemioterapii, po urazie oparzeniu oraz w okresie rehabilitacji; oraz zasadami profilaktyki diagnostyki niedożywienia w geriatrii oraz sposobami monitorowania skuteczności interwencji żywieniowej.
Na ćwiczeniach studenci nabędą praktyczne umiejętności zbierania wywiadu żywieniowego, przeprowadzania badania fizykalnego w zakresie przewidzianym kompetencjami dietetyka oraz zasadami interpretacji poczynionych obserwacji. Nauczą się także planowania żywienia i prawidłowego doboru produktów, technik kulinarnych oraz opracowywania zaleceń żywieniowych w profilaktyce dietozależnych chorób nowotworowych u dorosłych i w pediatrii, dietozależnych schorzeń gastroenterologicznych, reumatologicznych, chorób układu krążenia oraz odrębności postępowania dietetycznego w profilaktyce niedożywienia w wymienionych jednostkach chorobowych oraz w geriatrii.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne eksponujące
Metody dydaktyczne podające
- wykład informacyjny (konwencjonalny)
- wykład konwersatoryjny
Metody dydaktyczne poszukujące
- ćwiczeniowa
Metody dydaktyczne w kształceniu online
- metody służące prezentacji treści
- metody rozwijające refleksyjne myślenie
- metody integracyjne
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Każdy student jest na bieżąco oceniany podczas wykładów i ćwiczeń. Po zakończeniu wykładów i ćwiczeń w terminie uzgodnionym ze studentami, przeprowadzone zostanie pisemne zaliczenie. Warunkiem uzyskania zaliczenia jest obecność na wszystkich wykładach oraz spełnienie wszystkich pozostałych warunków opisanych w ogólnym „Regulaminie zajęć dydaktycznych w Katedrze Chorób Naczyń i Chorób Wewnętrznych”. Zaliczenie obejmuje zakres materiału przedstawiony w sylabusie, prezentowany podczas zajęć dydaktycznych oraz zawarty w podanej literaturze (W1-W4, U1-U5, K1- K5).
W przypadku nieobecności na zaliczeniu należy ją usprawiedliwić w terminie 7 dni od daty pierwszego terminu egzaminu. W przypadku nieusprawiedliwienia nieobecności student otrzymuje ocenę niedostateczną z danego terminu. Zaliczenie poprawkowe będzie realizowane w takiej samej formie i na takich samych zasadach jak w pierwszym terminie. Do zaliczenia przedmiotu wymagane jest uzyskanie przynajmniej 60% punktów możliwych do zdobycia.
Ocena efektów kształcenia:
Kolokwium zaliczeniowe : pytania otwarte – W1-W4, U1, U4, U5, K1-K2.
Sprawdzanie wiedzy na temat omawianego tematu podczas ćwiczeń – na bieżąco w formie ustnej (po 2 pkt. dla osoby aktywnej przyznawany przez prowadzącego, max. 10pkt. w ciągu 3 ćwiczeń) – W1-W4, U1-U5; K1-K5,
Wobec zaistniałej sytuacji epidemiologicznej, zajęcia przyjmują formę zdalnego nauczania w trybie online poprzez komunikator droga wideokonferencji. Studenci mają też możliwość skorzystania z przygotowanych materiałów w trybie off-line. Zaliczenie przedmiotu i sprawdzenia osiągnięcia założonych efektów uczenia się odbędzie się drogą zdalną, w terminie i formie uzgodnionej między prowadzącym i studentami.
Praktyki zawodowe
nie dotyczy
Literatura
Literatura podstawowa :
1. Praktyczny podręcznik dietetyki; Jarosz M., Instytut Żywności i Żywienia, 2010
2. Podstawy Żywienia Klinicznego; Redakcja naukowa – L. Sobotka; wyd. II, Scientifica; Kraków, 2013
3. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu - tom 1; J. Gawęcki, L. Hryniewski ; Wydawnictwo Naukowe PWN; Warszawa 2012
4. Żywienie człowieka zdrowego i chorego – tom 2; J. Gawęcki, L. Hryniewski ; Wydawnictwo Naukowe PWN; Warszawa 2011
5. Włodarek D i wsp. Dietoterapia. PZWL Warszawa 2014
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: