Nauki kliniczne: Kliniczny zarys chorób z zaleceniami dietetycznymi: Pediatria 1800-D2-Pest-S1
Przedmiot jest realizowany w formie wykładów, ćwiczeń i samokształcenia. Podstawą jest znajomość biologii, anatomii, fizjologii i patofizjologii - zgodnie z programem studiów. W toku zajęć studenci zapoznają się z etiopatogenezą, objawami klinicznymi, podstawami diagnostyki i leczenia, powikłaniami wybranych chorób u dzieci. Zapoznają się z zasadami postępowania żywieniowego opartego na dowodach naukowych w wybranych jednostkach chorobowych, zasadami żywienia dojelitowego oraz pozajelitowego w zapobieganiu i leczeniu niedożywienia
W cyklu 2023/24:
Przedmiot jest realizowany w formie wykładów, ćwiczeń i samokształcenia. Podstawą jest znajomość biologii, anatomii, fizjologii i patofizjologii - zgodnie z programem studiów. W toku zajęć studenci zapoznają się z etiopatogenezą, objawami klinicznymi, podstawami diagnostyki i leczenia, powikłaniami wybranych chorób u dzieci. Zapoznają się z zasadami postępowania żywieniowego opartego na dowodach naukowych w wybranych jednostkach chorobowych, zasadami żywienia dojelitowego oraz pozajelitowego w zapobieganiu i leczeniu niedożywienia. |
W cyklu 2024/25:
Przedmiot jest realizowany w formie wykładów, ćwiczeń i samokształcenia. Podstawą jest znajomość biologii, anatomii, fizjologii i patofizjologii - zgodnie z programem studiów. W toku zajęć studenci zapoznają się z etiopatogenezą, objawami klinicznymi, podstawami diagnostyki i leczenia, powikłaniami wybranych chorób u dzieci. Zapoznają się z zasadami postępowania żywieniowego opartego na dowodach naukowych w wybranych jednostkach chorobowych, zasadami żywienia dojelitowego oraz pozajelitowego w zapobieganiu i leczeniu niedożywienia. |
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Zaliczenie z oceną – test jednokrotnego wyboru:
95 – 100% - bardzo dobry
94 – 85% - dobry plus
84 – 75% - dobry
74 – 65% - dostateczny plus
64 – 60% - dostateczny
Praktyki zawodowe
nie dotyczy
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Eugster, Gabi. Żywienie dzieci : podstawy teoretyczne i praktyczne wskazówki / Gabi Eugster ; tłumaczenie z języka niemieckiego Katarzyna Dzięcioł, Wrocław :
Edra Urban & Partner 2018.
2. Gawęcki J.: Żywienie człowieka wyd. IV. Podstawy nauki o żywieniu.
Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2022.
3. Kubicka K., Kawalec W.: Pediatria dla studentów. Wydawnictwo Lekarskie
PZWL, Warszawa 2008.
4. Szajewska M., Albrecht P.: Jak żywić niemowlęta i małe dzieci. Wydawnictwo
Lekarskie PZWL. Warszawa 2012.
5. Gastroenterologia dziecieca. Pod redakc Piotra Albrechta. Wyd. CZELEJ, Lublin 2016.
6. Żywienie dzieci : podstawy teoretyczne i praktyczne wskazówki / Gabi Eugster ; tłumaczenie z języka niemieckiego Katarzyna Dzięcioł. - Wyd. 2. - Wrocław : Edra Urban & Partner, 2018.
7. Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie : praca zbiorowa / pod red. Mariana
Krawczyńskiego ; red. Teresa Demitrescu ; aut. Anna Blask-Osipa [et al.]. - Wyd.
2. - Kraków : Wydawnictwo Help-Med, 2015.
8. Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży / pod red. Hanny Szajewskiej i Andrei Horvath. - Kraków : Medycyna Praktyczna, cop. 2017.
9. Grzymisławski M.: Dietetyka kliniczna, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2019.
10. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, PZH, 2020.
Literatura uzupełniająca:
1. Choroby przewodu pokarmowego i żywienie dzieci : wytyczne i stanowiska międzynarodowych towarzystw naukowych 2016-2019 / redaktorzy wydania Anna Rybak, Diana Kamińska, Piotr Socha ; autorzy Piotr Albrecht [et al.] Warszawa : cop. Media-Press Sp. z o.o, 2019.
2. Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka: żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2020.
3. Książyk, Janusz Benedykt, Borkowska, Anna (Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego Dzieci. Zalecenia leczenia żywieniowego u dzieci 2021 / redakcja naukowa Janusz Książyk ; [autorzy: Anna Borkowska i 19 pozostałych] ; Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego Dzieci, Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie 2021.
4. Szostak –Węgierek D: Żywienie kobiet w ciąży i karmienia piersią. Warszawa, PZWL 2021.
5. Dietetyka : żywność, żywienie w prewencji i leczeniu / pod redakcją Mirosława Jarosza ; autorzy: Magdalena Białkowska [ et al.]. - Warszawa : Instytut Żywności i Żywienia, 2017.
6. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci 2021.
7. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2022. Diabetologia Praktyczna, 2022.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: