Prowadzony w
cyklu:
2022/23
Punkty ECTS:
brak danych
Język:
polski
Organizowany przez:
Katedra Pielęgniarstwa Zachowawczego
(dla:
Wydział Nauk o Zdrowiu)
Nauki kliniczne: Kliniczny zarys chorób z zaleceniami dietetycznymi: Pediatria 1800-D2-Pedt-S1
Całkowity nakład pracy studenta
wykłady: 15h (ECTS 0,4)
ćwiczenia 15h (ECTS 0,4)
samokształcenie 5h (ECTS 0,2)
Efekty uczenia się - wiedza
W01: Zna zasady i podstawy fizjologiczne dietetyki pediatrycznej (D1P_W07)
W02: Zna wpływ chorób na stan zaburzeń funkcjonalnych wpływających na czynniki metaboliczne w organizmie dziecka (D1P_W08)
W03: Zna zasady żywienia dzieci chorych w poszczególnych jednostkach chorobowych (D1P_W09)
Efekty uczenia się - umiejętności
U01: Potrafi dokonać prawidłowych obliczeń na energię i składniki odżywcze oraz zaplanować jadłospis dla chorego dziecka (D1P_U09, D1P_U05, D1P_U10)
U02: Potrafi monitorować efekty interwencji dietetycznych u chorych i ocenić ich jakość i skuteczność we współpracy z zespołem w celu ciągłości opieki nad pacjentem (D1P_U04, D1P_U06, D1P_U10)
U03: Potrafi zestawić posiłki dietetyczne dla chorych wymagających żywienia specjalistycznego (D1P_U05, D1P_U10)
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
K01: Kontynuuje naukę przez całe życie zawodowe w celu stałego uaktualniania wiedzy i umiejętności zawodowych w oparciu o interpretację wyników badań naukowych dotyczących żywienia dzieci chorych (D1P_K05)
K02: Przestrzega praw pacjenta w tym prawa do informacji dotyczącej choroby i proponowanego postępowania dietetycznego oraz możliwych następstw ograniczeń (D1P_K03)
Metody dydaktyczne podające
- pogadanka
- opis
- wykład informacyjny (konwencjonalny)
- opis
- wykład informacyjny (konwencjonalny)
Metody dydaktyczne poszukujące
- klasyczna metoda problemowa
- obserwacji
- ćwiczeniowa
- giełda pomysłów
- obserwacji
- ćwiczeniowa
- giełda pomysłów
Rodzaj przedmiotu
przedmiot obligatoryjny
Wymagania wstępne
anatomia, fizjologia, kliniczny zarys chorób, podstawy żywienia człowieka
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
1. Krawczyński M., Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie. Help MED, Kraków, 2015.
2. Woś H., Starzewska-Kwak A., Żywienie dzieci. PZWL, Warszawa, 2012.
3. Spodaryk M., Podstawy leczenia żywieniowego u dzieci. Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków, 2001.
4. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie Zdrowego i Chorego Człowieka, wydanie 4. PZWL, Warszawa, 2014.
5. Jarosz M., (red), Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja wydania. IŻŻ, Warszawa, 2017.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: