Podstawy żywienia człowieka: Podstawy dietetyki 1800-D2-Pddt-S1
Zajęcia są prowadzone w formie wykładu i ćwiczeń.
Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów z podstawowymi dietami leczniczymi i ich zastosowaniem w dietoterapii wybranych jednostek chorobowych.
Podczas ćwiczeń studenci nabywają umiejętności prawidłowego doboru surowców, produktów i technik kulinarnych, modyfikacji jadłospisu i dostosowania go do potrzeb pacjenta. Studenci opracowują jadłospisy dla pacjentów wykorzystując współczesne zalecenia żywieniowe w wybranych jednostkach chorobowych.
Podczas wykładów student poznaje cele i zadania żywienia dietetycznego, pojęcie diety podstawowej, poznaje definicję i cel stosowania diety leczniczej, klasyfikację diet leczniczych. Ponadto omawiane są diety lecznicze w kontekście ich charakterystyki i zastosowania: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów i o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych, dieta łatwo strawna wraz z doborem surowców, produktów spożywczych i wymogów dotyczących obróbki wstępnej i cieplnej oraz jej odmiany, tj. dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu, dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, dieta łatwostrawna bogatobiałkowa, dieta o zmienionej konsystencji, dieta łatwostrawna niskobiałkowa, dieta z ograniczeniem podaży fenyloalaniny, dieta w galaktozemii, dieta w celiakii, dieta bogatoresztkowa, dieta ubogoenergetyczna.
Podczas ćwiczeń studenci nabywają umiejętności prawidłowego doboru surowców, produktów i technik kulinarnych, modyfikacji jadłospisu i dostosowania go do potrzeb pacjenta. Studenci opracowują jadłospisy dla: diety łatwostrawnej klasycznej, łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczu i błonnika nierozpuszczalnego, diety łatwostrawnej ubogobiałkowej, diety ubogoeneretycznej i bogatoresztkowej. Każdy jadłospis studenci przedstawiają prowadzącemu w formie raportu, który jest oceniany.
W cyklu 2023/24:
Zajęcia są prowadzone w formie wykładu i ćwiczeń. Podczas wykładów student poznaje cele i zadania żywienia dietetycznego, pojęcie diety podstawowej, poznaje definicję i cel stosowania diety leczniczej, klasyfikację diet leczniczych. Ponadto omawiane są diety lecznicze w kontekście ich charakterystyki i zastosowania: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów i o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych, dieta łatwo strawna wraz z doborem surowców, produktów spożywczych i wymogów dotyczących obróbki wstępnej i cieplnej oraz jej odmiany, tj. dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu, dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, dieta łatwostrawna bogatobiałkowa, dieta o zmienionej konsystencji, dieta łatwostrawna niskobiałkowa, dieta z ograniczeniem podaży fenyloalaniny, dieta w galaktozemii, dieta w celiakii, dieta bogatoresztkowa, dieta ubogoenergetyczna. |
W cyklu 2024/25:
Zajęcia są prowadzone w formie wykładu i ćwiczeń. Podczas wykładów student poznaje cele i zadania żywienia dietetycznego, pojęcie diety podstawowej, poznaje definicję i cel stosowania diety leczniczej, klasyfikację diet leczniczych. Ponadto omawiane są diety lecznicze w kontekście ich charakterystyki i zastosowania: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów i o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych, dieta łatwo strawna wraz z doborem surowców, produktów spożywczych i wymogów dotyczących obróbki wstępnej i cieplnej oraz jej odmiany, tj. dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu, dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, dieta łatwostrawna bogatobiałkowa, dieta o zmienionej konsystencji, dieta łatwostrawna niskobiałkowa, dieta z ograniczeniem podaży fenyloalaniny, dieta w galaktozemii, dieta w celiakii, dieta bogatoresztkowa, dieta ubogoenergetyczna. |
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
- opis
Metody dydaktyczne poszukujące
- ćwiczeniowa
Metody dydaktyczne w kształceniu online
- metody ewaluacyjne
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2023/24: | W cyklu 2024/25: | W cyklu 2025/26: | W cyklu 2022/23: |
Kryteria oceniania
wykład: zaliczenie (z uwzględnieniem obecności na wykładach oraz zaliczenia kolokwium końcowego obejmującego materiał wykładowy)
ćwiczenia: zaliczenie na podstawie sprawozdań (każde na max. 2 pkt, ocena za sprawozdania uzależniona od uzyskanej liczby punktów). Uwzględnia się także obecność, pracę na zajęciach, oceny z odpowiedzi.
Zaliczenie przedmiotu odbywa się na podstawie końcowego kolokwium obejmującego materiał z wykładów i ćwiczeń.
Do oceny końcowej uwzględnia się ocenę z ćwiczeń (waga * 0,3) i ocenę z ostatniego kolokwium zaliczeniowego (waga * 0,7)
Praktyki zawodowe
nie dotyczy
Literatura
Literatura podstawowa
1. Ciborowska H., Ciborowski A. 2021. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa.
2. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D. 2022. Dietoterapia. PZWL, Warszawa. lub Włodarek D., Lange E. Współczesna dietoterapia, 2022. PZWL
3. Gawęcki J., Grzymisławski M., Moszak M. 2023. Żywienie człowieka.
Tom 1-3. PWN, Warszawa.
4. Rychlik E., Stoś K., Woźniak A., Mojska H. Normy żywienia dla populacji Polski – 2024 r.. NIZP-PZH, Warszawa 2024.
5. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (red.) 2020. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, Warszawa.
6. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B. 2023. Normy Żywienia Człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. PZWL, Warszawa.
7. Jarosz M. (red.) 2010. Praktyczny podręcznik dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa
Literatura uzupełniająca:
1. Przygoda B., Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K. 2019. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. PZWL.
2. Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K. 2017. Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa.
3. Peckenpaugh N. 2012. Podstawy żywienia i dietoterapia. Elservier Urban & Partner, Wrocław
4. Chevallier L. 2015. 60 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych. Wyd. Edra Urban & Partner
W cyklu 2024/25:
Literatura podstawowa Literatura uzupełniająca: 1. Przygoda B., Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K. 2019. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. PZWL. |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: