Podstawy żywienia klinicznego: Projektowanie diet w oparciu o dostępne narzędzia 1800-D2-PZK/PDoDN-S2
Zajęcia są prowadzone w formie wykładu i ćwiczeń
Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów z zasadami projektowania diet i możliwościami różnych programów/kalkulatorów i aplikacji służących do projektowania diet.
Ćwiczenia mają na celu nabycie umiejętności wyznaczania indywidualnego zapotrzebowania na energię i składniki pokarmowe oraz układania diety zgodnie z indywidualnymi założeniami i wybranymi zaburzeniami metabolicznymi i współistniejącymi jednostkami chorobowymi.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2023/24: | W cyklu 2024/25: | W cyklu 2025/26: | W cyklu 2022/23: |
Kryteria oceniania
Test pisemny: W1-W2
Przygotowanie sprawozdań: W1-W2, U1-U4
Przedłużona obserwacja - K1
Kryteria oceniania:
Przedmiot kończy się egzaminem. Obecność na ćwiczeniach obowiązkowa. Sprawozdania z ćwiczeń - zaliczenie. Ocenę z przedmiotu student uzyskuje na podstawie uzyskanej liczby punktów na egzaminie.
Warunkiem zaliczenia egaminu jest uzyskanie minimum 60% maksymalnej liczby punktów.
Odrobienie nieobecności na zajęciach, gdy możliwe z inną grupą, jeśli nie - wg ustaleń z osobą prowadzącą ćwiczenia.
Praktyki zawodowe
nie dotyczy
Literatura
Literatura obowiązkowa:
1. Żywienie człowieka zdrowego i chorego. t. 2. Red. Grzymisławski, Marian; Moszak, Małgorzata . Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2022
2. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Red. Ciborowska, Helena; Ciborowski, Artur . Warszawa: PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021
3. Dietetyka kliniczna. Red. Grzymisławski, Marian . : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019
4. Współczesna dietoterapia. Red. Lange, Ewa; Włodarek, Dariusz . Warszawa: PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2022
5. Aktualne publikacje naukowe
Literatura uzupełniająca:
1. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Wyd. IŻŻ, Warszawa., 2019.
2. Peckenpaugh N. Podstawy żywienia i dietoterapia. Elservier Urban & Partner, Wrocław 2011.
3. Normy żywienia dla populacji Polski
(red.) Rychlik E., Stoś K., Woźniak A., Mojska H., Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa 2024
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: