Praktyki. Praktyka w domu opieki społecznej: praktyka w domu opieki paliatywnej, w kuchni ogólnej oraz dziale żywienia
1800-D2-PR2-S2
W ramach zajęć praktycznych Student poznaje podstawowe zadania i zasady funkcjonowania placówki kształcącej (charakter świadczonych usług, ilość personelu, poznanie budynku oraz rozmieszczenia pomieszczeń, poznanie aktualnych problemów i wyzwań). Zapoznanie się z możliwościami i metodami żywienia pacjentów obłożnie chorych i pacjentów nieprzytomnych. Zapoznanie się z zasadami żywienia pacjentów leczonych paliatywnie. Opanowanie umiejętności prawidłowego bilansowania diet kuchennych, doboru produktów spożywczych oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego w żywieniu pacjentów przebywających w domach opieki społecznej lub hospicjach. Opracowanie planów żywieniowych dla pacjentów objętych długoterminową opieką medyczną.
Całkowity nakład pracy studenta
1. Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczyciela / mentora praktyk:
- udział w praktykach zawodowych - 70 h
2. Czas poświęcony przez studenta na pracę indywidualną:
- czytanie literatury i materiałów dydaktycznych - 30 h
3. Czas wymagany do przygotowania się w procesie oceniania – 10h
Łączny nakład pracy: 110 h = 4 ECTS
Efekty uczenia się - wiedza
Zna i rozumie:
W1 – wpływ zmian organicznych, czynnościowych i metabolicznych zachodzących w ustroju pod wpływem procesu starzenia i lub choroby nowotworowej i towarzyszących im zaburzeń odżywiania - K_W01
W2 – podstawy patofizjologii klinicznej oraz wpływ procesów fizjopatologicznych (związanych z procesem starzenia) oraz patologicznych (zwłaszcza zapalenia) na metabolizm, trawienie i wchłanianie składników odżywczych - K_W05
W3 – potrafi zdefiniować problemy żywieniowe pacjentów leczonych paliatywnie - K_W16
W4- metody planowania żywienia indywidualnego i zbiorowego dla pacjentów przebywających w ośrodkach opieki paliatywnej i domach opieki społecznej - K_W25
Efekty uczenia się - umiejętności
Potrafi:
U1: zaplanować i poprowadzić edukację żywieniową indywidualną i grupową demonstrując postawę promującą zdrowie i aktywność fizyczną - K_U01
U2: ocenić efektywność opieki żywieniowej w osiąganiu zamierzonych celów i modyfikować plan opieki żywieniowej w zależności od potrzeb - K_U07
U3: ustalić wskazania do wspomagania i/lub leczenia żywieniowego z wykorzystaniem żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego w korygowaniu zaburzeń odżywiania w przebiegu chorób nowotworowych i leczenia onkologicznego, zaburzeń psychicznych i leczenia przeciwpsychotycznego - K_U11
U4: określić wartość odżywczą pożywienia na podstawie tabel wartości odżywczej produktów spożywczych i typowych potraw, programów komputerowych i zalecanych wielkości spożycia (Recommende Dietary Allowances – RDA) - K_U17
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Jest gotów do:
K1 - korzystania z porady innego specjalisty ponieważ jest świadomy własnych ograniczeń - K_K01
K2 - przestrzegania zasad etyki i tajemnicy zawodowej oraz praw pacjenta - K_K02
K3 – myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy - K_K03
Metody dydaktyczne
-obserwowanie, analizowanie oraz omawianie czynności wykonywanych przez personel placówki (zapoznanie ze specyfiką placówki)
- współdziałanie z opiekunem praktyk (Mentorem)
- asystowanie Mentorowi
- planowanie i omawianie zadań wykonanych przez siebie na polecenie Mentora
Wymagania wstępne
Wiedza z zakresu dietoterapii oraz żywienia klinicznego
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2024/25: | W cyklu 2023/24: | W cyklu 2025/26: | W cyklu 2022/23: |
Kryteria oceniania
Przedmiot kończy się zaliczeniem;
ocena ciągła dokonywana przez Mentora, uwzględniająca: bieżące przygotowanie studenta do zajęć praktycznych oraz aktywność i zaangażowanie w wykonywanie powierzonych przez Mentora zadań.
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie wpisu w dzienniczku praktyk, potwierdzającego osiągnięcie przez studenta zapisanych w planie praktyk efektów kształcenia.
Zaliczenie praktyczne i teoretyczne programu praktyk przeprowadza Wydziałowy Koordynator praktyk w dzienniku praktyk oraz systemie USOS.
Ocena ciągła dokonywana przez Mentora – W1-W4, U1-U4, K1-K3
Literatura
1. Podstawy leczenia żywieniowego. Spodaryk M., 2019, Kraków 2019, wyd.1
2. Podstawy żywienia klinicznego. (red.) Sobotka L., 2013, Scientifica, Kraków
3. Praktyczny przewodnik po ONS: oral nutrition suport. Kapała A., 2015, Scientifica, Kraków
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i
terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: