Praktyki. Praktyka w poradni dietetycznej: praktyka w poradni endokrynologicznej i diabetologicznej oraz sportowej
1800-D2-PR1-S2
W ramach zajęć praktycznych Student zostaje zapoznany z zasadami funkcjonowania placówki kształcącej, w zakresie: charakteru świadczonych usług, przyjmowaniem pacjentów (ze zleceniem lekarskim), zakładaniem kartotek, przeprowadzaniem wywiadów żywieniowych oraz współpracy pomiędzy personelem w opiece nad pacjentem. Zapoznanie się z zasadami żywienia w różnych jednostkach chorobowych o podłożu endokrynologicznym. Układanie jadłospisów dla pacjentów poradni dietetycznej endokrynologicznej, diabetologicznej i lub sportowej.
Całkowity nakład pracy studenta
1. Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczyciela / mentora praktyk:
- udział w praktykach zawodowych - 70 h
2. Czas poświęcony przez studenta na pracę indywidualną:
- czytanie literatury i materiałów dydaktycznych - 30 h
3. Czas wymagany do przygotowania się w procesie oceniania – 10h
Łączny nakład pracy: 110 h = 4 ECTS
Efekty uczenia się - wiedza
Zna i rozumie:
W1 – wpływ zmian organicznych, czynnościowych i metabolicznych zachodzących w ustroju pod wpływem choroby i towarzyszących jej zaburzeń odżywiania - K_W01
W2 – podstawy patofizjologii klinicznej oraz wpływ procesów patologicznych (a zwłaszcza zapalenia) na metabolizm, trawienie i wchłanianie składników odżywczych - K_W05
W3 – potrafi zdefiniować problemy żywieniowe pacjentów z zaburzeniami hormonalnymi - K_W16
W4- zasady postępowania dietetycznego w danych jednostkach chorobowych w zależności od stopnia ich zaawansowania i wieku chorego - K_W19
W5 - metody planowania żywienia indywidualnego dla pacjentów zgłaszających się do poradni dietetycznej - K_W25
Efekty uczenia się - umiejętności
Potrafi:
U1: zaplanować i poprowadzić edukację żywieniową indywidualną i grupową demonstrując postawę promującą zdrowie i aktywność fizyczną - K_U01
U2: ustalić wskazania do wspomagania i/lub leczenia żywieniowego z wykorzystaniem suplementów diety i żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego w korygowaniu zaburzeń odżywiania - K_U11
U3: zaplanować i realizować kompleksowe postępowanie obejmujące żywienie, aktywność fizyczną i styl życia dla osób z nadwagą lub otyłością - K_U13
U4: w oparciu o zasady dietoprofilaktyki zaplanować, dostosowane do wieku postępowanie dietetyczne w celu zapobiegania chorobom związanym z nieprawidłowym odżywianiem i brakiem aktywności fizycznej: K_U22
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Jest gotów do:
K1 - korzystania z porady innego specjalisty ponieważ jest świadomy własnych ograniczeń - K_K01
K2 - przestrzegania zasad etyki i tajemnicy zawodowej oraz praw pacjenta - K_K02
K3 – myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy - K_K03
Metody dydaktyczne
-obserwowanie, analizowanie oraz omawianie czynności wykonywanych przez personel placówki (zapoznanie ze specyfiką placówki)
- współdziałanie z opiekunem praktyk (Mentorem)
- asystowanie Mentorowi
- planowanie i omawianie zadań wykonanych przez siebie na polecenie Mentora
Wymagania wstępne
Wiedza z zakresu dietoprofilaktyki, dietoterapii oraz żywienia klinicznego
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2024/25: | W cyklu 2023/24: | W cyklu 2025/26: | W cyklu 2022/23: |
Kryteria oceniania
Przedmiot kończy się zaliczeniem;
ocena ciągła dokonywana przez Mentora, uwzględniająca: bieżące przygotowanie studenta do zajęć praktycznych oraz aktywność i zaangażowanie w wykonywanie powierzonych przez Mentora zadań.
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie wpisu w dzienniczku praktyk, potwierdzającego osiągnięcie przez studenta zapisanych w planie praktyk efektów kształcenia.
Zaliczenie praktyczne i teoretyczne programu praktyk przeprowadza Wydziałowy Koordynator praktyk w dzienniku praktyk oraz systemie USOS.
Ocena ciągła dokonywana przez Mentora – W1-W5, U1-U4, K1-K3
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i
terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: