Organizacja żywienia zbiorowego i bezpieczeństwo: Epidemiologia i nadzór sanitarno-epidemiologiczny
1800-D2-OENSW-S1
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z narzędziami oceny zdrowia populacji. W trakcie wykładów przedstawiana jest aktualna sytuacja epidemiologiczna chorób zakaźnych i niezakaźnych oraz działanie nadzoru sanitarno-epidemiologicznego w Polsce.
W cyklu 2025/26:
Wykłady 1.Wprowadzenie do epidemiologii. 2. Epidemiologia zakażeń spowodowanych wirusem grypy. 3. System nadzoru sanitarno-epidemiologicznego w Polsce. Nadzór nad żywnością. Ćwiczenia: 1. Mierniki stanu zdrowia ludności, EBM, statystyka w epidemiologii. 2 Praca z meldunkami dotyczącymi chorób zakaźnych. Profilaktyka zakażeń. 3. Epidemiologia zakażeń szpitalnych. Żywienie jako potencjalne źródło zakażenia szpitalnego. 4. Zasady sprawowania nadzoru sanitarnego nad żywnością. 5. Epidemiologia chorób cywilizacyjnych.
|
Całkowity nakład pracy studenta
1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi
- udział w wykładach: 10 godz. (z uwzględnieniem technik kształcenia na odległość)
- udział w ćwiczeniach: 10 godz.
- konsultacje: 1 godz.
- przeprowadzenie zaliczenia: 1 godz.
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 22 godz., co odpowiada 0,9 punktom ECTS.
2. Bilans nakładu pracy studenta:
- udział w wykładach: 10 godz.
- udział w ćwiczeniach: 10 godz.
- konsultacje: 1 godz.
- przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 4+1= 5 godz.
Nakład pracy studenta wynosi 26 godzin, co odpowiada 1 punktowi ECTS.
3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi:
- czytanie wskazanej literatury naukowej: 1 godz.
- udział w wykładach (z uwzględnieniem wyników badań z zakresu epidemiologii): 3,5 godz.
- przygotowanie do zaliczenia (z uwzględnieniem wyników badań z zakresu epidemiologii): 2 godz.
- konsultacje z uwzględnieniem opracowań naukowych z
Zakresu epidemiologii): 0,5 godz.
Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 7 godzin, co odpowiada 0,3 punktu ECTS
4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:
- przygotowanie do zaliczenia 4+1 = 5 (0,2 punktu ECTS)
5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:
- udział w ćwiczeniach 10 godz.
Łączny nakład pracy studenta o charakterze praktycznym wynosi 10 godzin, co odpowiada 0,4 punktom ECTS
6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:
nie dotyczy
Efekty uczenia się - wiedza
Student:
W1. Wyjaśnia warunki sanitarno-higieniczne produkcji żywności w zakładach żywienia zbiorowego i przemysłu spożywczego oraz współczesne systemy zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia. (K_W11)
W2. Potrafi wymienić cele i zadania zdrowia publicznego, czynniki determinujące zdrowie oraz aktualne problemy zdrowotne ludności w Polsce i metody ich zaspokajania. (K_W26)
W3. Zna organizację ochrony zdrowia w Polsce oraz programy profilaktyczne realizowane w ramach zdrowia publicznego. (K_
Efekty uczenia się - umiejętności
Student:
U1. Potrafi interpretować dane liczbowe z zakresu statystyki i epidemiologii. (K_U25)
U2. Posiada umiejętność przygotowania pisemnego raportu w oparciu o własne działania lub dane źródłowe. (K_U27 )
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Student:
K1. Posiada umiejętność stałego dokształcania się. (K_K03)
Metody dydaktyczne
Wykłady (z uwzględnieniem technik kształcenia na odległość):
- wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
- wykład problemowy (w tym w oparciu o aspekt naukowy)
Ćwiczenia (z uwzględnieniem technik kształcenia na odległość):
- sprawozdania pisemne, dyskusja dydaktyczna, opracowania, praca zespołowa
- projektowanie i analiza badań naukowych
- nauczanie wspomagane komputerem
- konsultacje
Wymagania wstępne
Podstawowe zagadnienia z zakresu biologii.
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Warunkiem zaliczenia ćwiczeń jest aktywny udział w przewidzianych planem zajęciach, poprawne wykonanie i terminowe przesłanie/dostarczenie analiz danych wraz z pisemnym sprawozdaniem. Podczas ćwiczeń prowadzona jest przedłużona obserwacja kompetencji społecznych (0-10 punktów; zaliczenie >50%).
Warunkiem przystąpienia do zaliczenia jest zaliczenie zajęć dydaktycznych zgodnie z założonymi efektami kształcenia. Nieobecności muszą być usprawiedliwione i zaliczone ustnie lub pisemnie u prowadzących. Ćwiczenia należy odrobić w formie i terminach wyznaczonych przez kierownika dydaktycznego. Nieodrobienie zajęć uniemożliwia przystąpienie do zaliczenia.
Zaliczenie odbywa się po zakończeniu cyklu wykładów i ćwiczeń. Zaliczenie przeprowadzane jest w formie opisowej obejmującej zagadnienia z wykładów i ćwiczeń (efekty kształcenia: W1, W2, W3 U1, U2, K1).
Tabela ocen:
92-100% Bardzo dobry (5)
84-91% Dobry plus (4,5)
76-83% Dobry (4)
68-75% Dostateczny plus (3,5)
60-67% Dostateczny (3)
0-59% Niedostateczny (2)
Praktyki zawodowe
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Bzdręga J. (red): Epidemiologia w zdrowiu publicznym, PZWL, 2010.
Literatura uzupełniająca:
1. Jędrychowski W.: Epidemiologia w medycynie klinicznej i zdrowiu publicznym, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego 2010.
Uwagi
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i
terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: