Nauki społeczne: Ustawodawstwo żywnościowo-żywieniowe 1800-D2-NSUzz-S2
Zajęcia są prowadzone w formie wykładu i seminariów.
Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów z obowiązującym ustawodawstwem żywnościowo-żywieniowym, wyrobienie umiejętności posługiwania się aktami prawnymi prawa wspólnotowego i krajowego oraz poznanie aspektów prawnych pracy dietetyka.
Podczas seminariów student analizuje orzecznictwo sądów administracyjnych w przedmiocie wybranych aspektów prawa żywnościowego.
Wykłady:
Podstawowe pojęcia prawne. Hierarchia aktów prawnych. Sądownictwo administracyjne.
Kształtowanie się prawa żywnościowego.
Ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego.
Aspekty prawne bezpieczeństwa i higieny żywności.
Znakowanie i prezentacja żywności
Aspekty prawne dotyczące pracy dietetyka. Odpowiedzialność prawna dietetyka.
Seminarium: analiza orzecznictwa sądów administracyjnych w przedmiocie wybranych aspektów prawa żywnościowego, prezentacja, dyskusja
W cyklu 2023/24:
Wykłady Podstawowe pojęcia prawne. Hierarchia aktów prawnych. Sądownictwo administracyjne. Seminarium: analiza orzecznictwa sądów administracyjnych w przedmiocie wybranych aspektów prawa żywnościowego, prezentacja, dyskusja |
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2023/24: | W cyklu 2024/25: | W cyklu 2025/26: |
Kryteria oceniania
Seminaria:
ocena ciągła, uwzględniająca bieżące przygotowanie studenta do zajęć, aktywności oraz przygotowanie ustnego wystąpienia - W1, W2, U1, K1
Test pisemny: W1, W2, U1
Warunki zaliczenia: wykłady, seminarium obecność obowiązkowa,
Przedmiot kończy się zaliczeniem (test końcowy obejmujący zagadnienia z wykładu i seminarium). Zaliczenie z przedmiotu student uzyskuje na podstawie wyniku testu. Warunkiem zaliczenia testu jest uzyskanie minimum 60% poprawnych odpowiedzi.
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Leśkiewicz K. , Prawo żywnościowe, C.H.Beck 2020
2. Akty prawne Wspólnoty Europejskiej oraz ustawodawstwo krajowe w zakresie prawa żywnościowego.
Literatura uzupełniająca:
1. Srogosz T., Międzynarodowe prawo żywnościowe, C.H. Beck 2020
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: