Nauki kliniczne: Nutrigenomika 1800-D2-NKN-S2
Wykłady (10 h)
W trakcie wykładów student zostanie wprowadzony
w podstawy nutrigenetyki i nutrigenomiki. Przedstawiony zostanie wpływ polimorfizmów pojedynczego nukleotydu (SNP) oraz innych mutacji na przyswajanie i metabolizm podstawowych składników odżywczych (białek, tłuszczy, węglowodanów) jak również składników mineralnych
i witamin oraz ksenobiotyków. Omówiony zostanie również wpływ genotypu na odpowiedź zapalną organizmu. Studenci zostaną również zapoznani z zależnościami pomiędzy wybranymi składnikami żywności a ekspresją genów. Poruszona zostanie również tematyka oddziaływania mikrobiomu z genomem.
Seminaria (10h)
W trakcie seminariów student zostanie zapoznany z praktycznymi możliwościami wykorzystania badań genetycznych w praktyce dietetyka. Omówione i przeanalizowane zostaną przykładowe wyniki polimorfizmów genetycznych oraz ich przełożenie na ryzyko rozwoju chorób oraz możliwości doboru odpowiedniej (zindywidualizowanej) diety w celu zmniejszenia tego ryzyka. Studenci zostaną również zapoznani z praktycznym wykorzystaniem związków zawartych w żywności, mającymi zdolność do zmiany ekspresji genów. Tematy poszczególnych seminariów będą wyglądały następująco:
1. Genotypowa wrażliwość na insulinę i rozkład tkanki tłuszczowej. Genetyczne uwarunkowania (polimorfizmy) chorób dietozależnych- punkt widzenia dietetyka.
Wykorzystanie nutrigenetyki i nutrigenomiki w prewencji
i leceniu otyłości i cukrzycy.
2. Wykorzystanie nutrigenetyki i nutrigenomiki w prewencji
i leceniu chorób sercowo – naczyniowych .Wykorzystanie nutrigenetyki i nutrigenomiki w prewencji nowotworów
i chorób neurodegeneracyjnych – analiza zmienności genetycznych, planowanie spersonalizowanych zaleceń żywieniowych
3. Znaczenie aktywności fizycznej, współchorobowości, dostępności do produktów żywnościowych, preferencji żywieniowych, rodzinnego modelu żywieniowego, itp., dla planowania żywienia w oparciu o zasady nutrigenomiki.
Testy nutrigenetyczne (fenotypowe, genotypowe). Zasady personalizacji diety w oparciu o nutrigenetykę
i nutrigenomikę
Samokształcenie
Przygotowanie opracowania tematu zadanego przez prowadzącego/ koordynatora przedmiotu
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne eksponujące
Metody dydaktyczne podające
- wykład informacyjny (konwencjonalny)
Metody dydaktyczne poszukujące
Metody dydaktyczne w kształceniu online
- metody rozwijające refleksyjne myślenie
- metody wymiany i dyskusji
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Kryteria oceniania:
Każdy student jest na bieżąco oceniany w zakresie wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych podczas wykładów, ćwiczeń oraz po złożeniu pracy będącej formą realizacji samokształcenia. Znajomość materiału z ćwiczeń, wykładów i zaleconych podręczników jest sprawdzana w trakcie bieżących zajęć oraz po ich zakończeniu. Student podchodzi do zaliczenia umiejętności praktycznych po zakończeniu ćwiczeń (check-lista). Jeżeli Plan studiów przewiduje dla przedmiotu realizację samokształcenia, student powinien przygotować pracę pisemną na temat zadany przez prowadzącego/ koordynatora przedmiotu. Po zakończeniu zajęć (wykładów i ćwiczeń, zaliczeniu samokształcenia) w terminie uzgodnionym ze studentami, przeprowadzony zostanie pisemny sprawdzian wiedzy w formie testu 30 pytań (aplikacja Microsoft Forms).
Punktacja Ocena
<18 pkt ndst
18-19 pkt dst
20-22 pkt dst+
23-25 pkt db
26-28 pkt db+
29-30 pkt bdb
Warunkiem dopuszczenia do zaliczenia końcowego przedmiotu jest aktywny udział we wszystkich zajęciach przewidzianych Planem studiów (tzn. wykłady, seminaria, ćwiczenia, samokształcenie- jeśli dotyczy). Nie przewiduje się żadnych dodatkowych terminów zajęć poza przewidzianymi w „Rozkładzie zajęć” przygotowanym przez Dział Kształcenia. Nie są także przewidziane żadne inne formy „odrobienia zajęć” poza obecnością na nich.
Warunkiem uzyskania zaliczenia z przedmiotu jest obecność na wszystkich wykładach i wszystkich ćwiczeniach, uzyskanie przynajmniej oceny dostatecznej z każdej formy zaliczenia przedmiotu (wykład, ćwiczenia, seminarium, samokształcenie) oraz spełnienie wszystkich pozostałych warunków opisanych w ogólnym „Regulaminie zajęć dydaktycznych w Katedrze Chorób Naczyń i Chorób Wewnętrznych” dostępnym na stronie internetowej jednostki. Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną ocen uzyskanych podczas zaliczenia wszystkich form kształcenia przedmiotu.
Zakres wiedzy i umiejętności wymagany podczas kolokwium obejmuje tematykę ujętą w sylabusie, materiał prezentowany podczas zajęć dydaktycznych oraz zawarty w podanych pozycjach piśmiennictwa. W przypadku nieobecności na zajęciach (wykłady, ćwiczenia) lub podczas kolokwium zaliczeniowym należy ją usprawiedliwić w terminie 7 dni (np. wysłać skan zwolnienia lekarskiego na adres e-mail Katedry). Nieusprawiedliwienie nieobecności podczas zaliczenia skutkuje niezaliczeniem przedmiotu. W przypadku usprawiedliwienia nieobecności student ma prawo zaliczyć kolokwium w terminie ustalonym przez asystenta dydaktycznego lub kierownika Katedry. Student ma prawo do jednego zaliczenia poprawkowego. Jego niezaliczenie skutkuje niezaliczeniem przedmiotu z konsekwencjami przewidzianymi „Regulaminem Studiów”.
Ocena efektów kształcenia
Zaliczenie z oceną: W1- W5, U1-U7, K1- K3.
Aktywność: obecność na ćwiczeniach i wykładach, ocena ciągła aktywności podczas zajęć: W1- W5, U1-U7, K1- K3.
Praktyki zawodowe
nie dotyczy
Literatura
Literatura podstawowa
1. Sobotka L. Podstawy żywienia klinicznego. Scientifica, Kraków, 2014
2. Poniewierka E (red): Dietetyka oparta na dowodach. Medpharm Polska, 2016.
3. Gętek M., Czech N. i współpracownicy; Nutrigenomika – bioaktywne składniki żywności; Postepy Hig Med Dosw, 2013; 67: 255-260
4. Pieszka M., Pietras M.P NOWE KIERUNKI W BADANIACH ŻYWIENIOWYCH – NUTRIGENOMIKA. , Rocz. Nauk. Zoot., T. 37, z. 2 (2010) 83–103, 2010.
Literatura uzupełniająca:
1. Kohlmeier Martin; Nutrigenetics. Applying the science of personal nutrition; Elsevier, 2013; ISBN: 978 – 0 – 12 – 810078 – 3.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: