Nauki kliniczne: Farmakologia
1800-D2-Farmkln-S1
W trakcie realizacji zajęć student zapoznaje się z zasadami żywienia
w chorobach osób z cukrzycą typu I i II, żywieniem po transplantacjach, żywieniem w chorobach układu krążenia, żywieniem w chorobach cywilizacyjnych i dietozależnych. Treści kształcenia dotyczyć będą podziału, roli w żywieniu oraz wpływu na układ sercowo-naczyniowy - białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika pokarmowego, składników mineralnych i witamin. Charakterystyka i podział diet stosowanych
w chorobach układu krążenia. Cele i zadania edukacji żywieniowej, profilaktyka żywieniowa. Rola dietetyka w profilaktyce i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych.
Całkowity nakład pracy studenta
1. Godziny realizowane z udziałem nauczycieli: 30 godz. (wykłady 15 godzin, ćwiczenia 15 godzin).
2. Godziny konsultacji indywidualnych: 2 godz.
3. Czas poświęcony na pracę indywidualną: 10 godz.
4. Czas wymagany do przygotowania się do uczestnictwa w procesie oceniania (np. w egzaminach): 10 godz.
5. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej (-ych) praktyki (praktyk): nie dotyczy.
Efekty uczenia się - wiedza
K_W13 Zna psychologiczne podstawy zachowań indywidualnych osób zdrowych i chorych, style komunikowania oraz bariery w komunikowaniu związane z chorobami układu krążenia. (M1A_W04)
K_W17 Zna zasady wdrażania zdrowego żywienia i stylu życia dla młodzieży i dorosłych oraz przyczyny i skutki zaburzeń odżywiania w chorobach układu krążenia. (M1A_W03_W05_06)
K_W18 Objaśnia metody (w tym badania przesiewowe) rozpoznawania osób z nieprawidłowa masą ciała (niedożywionych oraz/lub osób z nadwagą/otyłością). (M1A_W03_W05)
K_W19 Zna zasady i podstawy fizjologiczne dietetyki kardiologicznej oraz zasady żywienia kobiet w okresie ciąży i w okresie karmienia piersią.(M1A_W03)
K_W21 Wyjaśnia wpływ na stan odżywienia chorób układu krążenia (M1A_W03).
K_W22 Zna zasady postępowania dietetycznego w danych chorobach w zależności od stopnia ich zaawansowania.(M1A_W03_W10)
K_W29 Zna zasady i znaczenie promocji zdrowia, właściwego odżywiania i zdrowego stylu życia w profilaktyce chorób społecznych i dietozależnych.(M1A_W06)
Efekty uczenia się - umiejętności
K_U01 Potrafi prowadzić edukację żywieniową dla osób zdrowych, chorych, i ich rodzin. (M2A_U03_U05_U09)
K_U05 Potrafi przeprowadzić wywiad żywieniowy badanej oraz potrafi dokonać oceny stanu odżywienia w oparciu o badania przesiewowe i pogłębioną ocenę stanu odżywienia. (M2A_U02_U07)
K_U06 Potrafi zaplanować i wdrożyć żywienie dostosowane do zaburzeń metabolicznych wywołanych urazem lub chorobą. (M2A_U04_U05)
K_U07 Potrafi rozpoznać rodzaj niedożywienia i zaplanować odpowiednie postępowanie żywieniowe. (M2A_U03_U05)
K_U22 Potrafi udzielić porady w zakresie trybu życia, diety i aktywności fizycznej. (M2A_U05_U09)
K_U25 Potrafi udzielić pierwszej pomocy i wie jak postępować w stanach zagrożenia życia (M2A_U05)
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
K_K06 przestrzega zasad etyki i tajemnicy zawodowej oraz praw pacjenta, w tym prawa do rzetelnej informacji na temat proponowanego postępowania żywieniowego (M2A_K03)
K_K07 potrafi zadbać o bezpieczeństwo własne, otoczenia i współpracowników (M2A_K07)
K_K08 potrafi formułować opinie dotyczące różnych aspektów działalności związanej z zawodem dietetyka (M2A_K08)
K_K09 demonstruje postawę promującą zdrowie i aktywność fizyczną (M2A_K09)
Metody dydaktyczne
Wykład w formie prezentacji multimedialne, dyskusja
Wymagania wstępne
podstawowy zakres wiedzy z chorób wewnętrznych i kardiologii
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Aktywny udział w dyskusji
Inne – Obecność na wykładach i ćwiczeniach. Warunkiem zaliczenia jest 100% obecność. Student może mieć 20% usprawiedliwionych nieobecności (zwolnienie lekarskie). W przypadku większej ilości nieobecności o kryteriach dopuszczenia do zaliczenia decyduje koordynator przedmiotu.
Praktyki zawodowe
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Sobotka L., Podstawy żywienia klinicznego, Warszawa 2007.
2. Ciborowska H., Rudnika A., Dietetyka- żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, Warszawa 2009.
3. Hasik J., Hryniewiecki L., Grzymisławski M.: Dietetyka, PZWL, Warszawa 1999.
4. Europejskie wytyczne dotyczące zapobiegania chorobom serca i naczyń w praktyce klinicznej na 2012 rok, http://www.ptkardio.pl/.
Literatura uzupełniająca:
5. Forum Profilaktyki, http://www.pfp.edu.pl/.
6. Drygas W., Postępy w profilaktyce pierwotnej i wtórnej chorób układu krążenia, Medycyna po Dyplomie, Wydanie Specjalne 2005, Supl 13.
7. Żywienie Człowieka i Metabolizm, rocznik Instytutu Żywności i Żywienia UJ CM.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i
terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: