Nauki kliniczne: Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób skóry 1800-D2-Dtpk-S1
Spis tematów wykładów:
1.Profilaktyka chorób dietozależnych: (4 godz.)
- żywienie a choroby układy krążenia,
- żywienie a cukrzyca insulinozależna (typ II),
- żywienie a osteoporoza,
- żywienie a nadmierna masa ciała,
- żywienie a nowotwory,
- żywienie a niedobory składników odżywczych,
- żywienie a próchnica zębów.
2.Profilaktyka chorób pasożytniczych. (1 godz.)
Spis tematów ćwiczeń:
Analiza przypadku z chorobą powstałą głównie na tle wadliwego żywienia. Opracowanie diagnozy żywieniowej, zasad dietoterapii i zaleceń dietetycznych dla przypadku, np.:
- trądzik,
- wypadanie włosów,
- wrzodziejące zapalenie jelita.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
Metody dydaktyczne poszukujące
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Punktacja % Ocena
0-60 ndst
60-67 dst
68-75 dst +
76-83 db
84-91 db +
92-100 bdb
Weryfikacja prawidłowości wykonywania ćwiczeń na podstawie sprawozdań, sprawdzanie wiedzy na temat omawianego zagadnienia na bieżąco w formie ustnej
Zaliczenie pisemne z pytaniami otwartymi obejmującymi treści wykładowe, ćwiczeniowe (ostateczna ocena = 60% z oceny merytorycznej (zaliczenie pisemne) + 25% z oceny umiejętności praktycznych (sprawozdania) + 15% z oceny kompetencji (systematyczność, udział w dyskusji).
Praktyki zawodowe
brak
Literatura
Literatura obowiązkowa
1. Grzymisławski M., Gawęcki J. (red.), 2010, Żywienie człowieka zdrowego i chorego. PWN, Warszawa.
2. Jańczuk Z., 2008, Stomatologia zachowawcza. Zarys kliniczny. Wyd. PZWL, Warszawa.
3. Jarosz M. (red.), 2010, Praktyczny podręcznik dietetyki. Wyd. IŻŻ, Warszawa.
4. Jarosz M., 2008, Nowotwory złośliwe. Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania? Wyd. PZWL, Warszawa.
Literatura uzupełniająca:
1. Chevallier L., 2010, 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych. (Gajewska D., red. wydania polskiego) Wyd. Elservier Urban & Partner, Wrocław.
2. Gawęcki J. (red.), 2010, Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, Warszawa.
3. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B. (red.), 2008, Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Wyd. PZWL, Warszawa.
4. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K M., 2006, Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wyd. IŻŻ, Warszawa.
5. Kurzyp M., 2015, Odżywianie w łuszczycy. Wyd. Kastor, Warszawa.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: