Nauki kliniczne: Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób skóry
1800-D2-Diett-S1
Zajęcia są prowadzone w formie wykładu i ćwiczeń.
Wykłady z przedmiotu Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób skóry mają za zadanie zapoznać studenta z przedmiotem jako nauką o charakterze teoretycznym i praktycznym. Mają na celu przybliżenie podstawowych pojęć z zakresu chorób skóry oraz postępowania dietetycznego w wybranych chorobach.
Ćwiczenia uaktywniają postawę studenta. W ramach ćwiczeń studenci analizują przyczyny najczęściej występujących chorób skóry, opracowują profilaktykę dietetyczną w wybranych jednostkach chorobowych.
Wykłady:
Czynniki determinujące proces starzenia się skóry.
Dieta opóźniająca procesy starzenia się skóry
Dermatozy
Dietoprofilaktyka w dermatozach
Modyfikacje w diecie będące elementem terapii i profilaktyki chorób skóry
Ćwiczenia:
Przygotowanie porady dietetycznej dla pacjentów z wybranymi chorobami skóry
Opracowanie jadłospisów dla pacjentów z wybranymi chorobami skóry
Przedstawienie najważniejszych zaleceń dietetycznych w celu zahamowania proces starzenia się skóry
Całkowity nakład pracy studenta
1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:
udział w wykładach: 5 godzin
udział w seminariach: 10 godzin
udział w konsultacjach: 1 godzina
zaliczenie: 1 godzina
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 17 godzin, co odpowiada 1 punktowi ECTS.
2. Bilans nakładu pracy studenta:
udział w wykładach: 10 godzin
udział w seminariach: 15 godzin
udział w konsultacjach: 1 godzina
przygotowanie do seminariów: 2 godziny
przygotowanie do zaliczenia i zaliczenie: 10 + 1 = 11 godzin
Łączny nakład pracy studenta związany z realizacją przedmiotu wynosi 39 godzin, co odpowiada punktowi 1 punktowi ECTS.
3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi
– nie dotyczy
4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:
przygotowanie do zaliczenia i zaliczenie: 10+1 = 11 godzin
Łączny nakład pracy studenta związany z przygotowaniem do uczestnictwa w procesie oceniania wynosi 13 godzin co odpowiada 0,5 punktu ECTS
5. Bilans nakładu pracy o charakterze praktycznym:
przygotowanie do seminarium (w zakresie praktycznym): 1 godzina
udział w konsultacjach (w zakresie praktycznym): 1 godzina
Łączny nakład pracy studenta o charakterze praktycznym wynosi 2 godziny, co odpowiada 0,04 punktowi ECTS
6. Bilans nakładu pracy studenta poświęcony zdobywaniu kompetencji społecznych w zakresie seminariów oraz ćwiczeń
Kształcenie w dziedzinie afektywnej poprzez proces samokształcenia:
przygotowanie do seminariów: 1 godzina
Łączny czas pracy studenta potrzebny do zdobywania kompetencji społecznych w zakresie seminariów oraz ćwiczeń wynosi 1 godzina, co odpowiada 0,03 punktowi ECTS
7. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki
nie dotyczy
Efekty uczenia się - wiedza
W1: Przedstawia zasady postępowania dietetycznego w chorobach skóry (K_W22)
W2: Omawia wybrane zagadnienia z zakresu dietoterapi i dietoprofilaktyki chorób skóry (K_W24.)
W3: Analizuje krytycznie piśmiennictwo naukowe dotyczące postępowania dietetycznego w chorobach skóry(K_W34)
Efekty uczenia się - umiejętności
U1: Przygotowuje poradę dietetyczną dla pacjentów z chorobami skóry (K_U04)
U2: Analizuje wyniki badań laboratoryjnych do planowania zmian żywieniowych pacjentów z chorobami skóry (K_U10)
U3: Planuje postępowanie dietetyczne dla pacjentów z chorobami skóry (K_ U18)
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
K1: współpracuje ze specjalistami innych dziedzin i wspiera ich dla dobra i zdrowia pacjenta (K_ K1)
Metody dydaktyczne
Wykład:
wykład informacyjny (konwencjonalny) z prezentacją multimedialną
wykład problemowy
Ćwiczenia:
metoda klasyczna problemowa
dyskusja
Metody dydaktyczne podające
- wykład problemowy
Metody dydaktyczne poszukujące
- ćwiczeniowa
Metody dydaktyczne w kształceniu online
- metody służące prezentacji treści
Rodzaj przedmiotu
przedmiot obligatoryjny
Wymagania wstępne
Do realizacji opisywanego przedmiotu niezbędne jest posiadanie podstawowych wiadomości z zakresu żywienia człowieka.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2024/25: | W cyklu 2025/26: |
Kryteria oceniania
Warunki zaliczenia przedmiotu: wykłady, seminarium obecność obowiązkowa, przygotowanie prezentacji w ramach seminarium (zaliczenie)
Przedmiot kończy się zaliczeniem na ocenę (test końcowy, obejmujący zagadnienia z wykładu i seminarium). Ocenę z przedmiotu student uzyskuje na podstawie wyniku testu zaliczeniowego. Warunkiem zaliczenia testu jest uzyskanie minimum 60% poprawnych odpowiedzi.
Egzamin końcowy teoretyczny: ≥ 60% (W1, W2, W3)
Prezentacja multimedialna:(W1, W2, W3, U1, U2, U3, K1)
Praktyki zawodowe
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Zalewska-Janowska A., Czerwonogrodzka-Senczyna A., Żywienie w chorobach skóry, PZWL, 2024
2.Placek W. Dieta w chorobach skóry, wyd. 2, Wyd. Czelej, 2022.
Literatura uzupełniająca
3. Pytrus B., Chlebus E., Pugliese P., Draelos Z. Fizjologia skóry. Teoria i praktyka, MedPharm, 2013
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i
terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: