Nauki kliniczne: Dietoterapia (leczenie wspomagane dietą) 1800-D2-Dietd-S1
Przedmiot realizowany jest w formie wykładów i ćwiczeń. Celem zaplanowanych w ramach przedmiotu zajęć jest przekazanie studentom wiedzy z zakresu:
Wykłady
1). Pourazowe zaburzenia metabolizmu.
Patofizjologia i przebieg zespołu pourazowego. Odczyn prawidłowy. Choroba metaboliczna. Rola układu neuro-dokrewnego w zespole pourazowym. Zjawisko „bloku metabolicznego” w zespole pourazowym. Zaburzenia energetyczne oraz wodno-elektrolitowe. Pourazowe zaburzenia metabolizmu węglowodanów, tłuszczów, białek.
2). Postępowanie żywieniowe w przewlekłej i ostrej niewydolności nerek.
Zaburzenia metabolizmu towarzyszące przewlekłej i ostrej niewydolności nerek. Rola dietoterapii oraz ogólne zasady obowiązują podczas żywienia pacjentów z przewlekłą lub ostrą niewydolnością nerek. Czynniki wpływające na wybór rodzaju żywienia w niewydolności nerek. Wpływ hemodializy na zaburzenia metabolizmu oraz proces leczenia żywieniowego w niewydolności nerek.
3). Postępowanie żywieniowe w chorobach wątroby. Zaburzenia metabolizmu towarzyszące niewydolności wątroby.
Zaburzenia metabolizmu towarzyszące niewydolności wątroby. Rola detoksykacyjna wątroby. Niedożywienie w niewydolności wątroby. Rola dietoterapii w niewydolności wątroby. Czynniki wpływające na wybór rodzaju żywienia w niewydolności wątroby. Zasady prowadzenia leczenia żywieniowego u pacjentów z niewydolnością wątroby. Zasady żywienia pacjentów z wirusowym, czynnym lub przetrwałym zapaleniem wątroby.
4). Postępowanie żywieniowe w ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki.
Funkcje fizjologiczne trzustki: czynność wewnątrzwydzielnicza, czynność zewnątrzwydzielnicza. Zaburzenia metaboliczne towarzyszące zapaleniu trzustki. Rola dietoterapii w ostrym zapaleniu trzustki. Postępowanie dietetyczne w przewlekłym zapaleniu trzustki.
5). Postępowanie żywieniowe w niewydolności serca.
Zaburzenia metabolizmu towarzyszące niewydolności serca. Rola dietoterapii w niewydolności serca. Czynniki wpływające na wybór rodzaju żywienia w niewydolności serca. Ogólne zasady obowiązują podczas żywienia w niewydolności serca.
6). Postępowanie żywieniowe w niewydolności oddechowej.
Zaburzenia metabolizmu towarzyszące niewydolności oddechowej. Rola dietoterapii w niewydolności oddechowej. Czynniki wpływające na wybór rodzaju żywienia w niewydolności oddechowej. Ogólne zasady obowiązujące podczas żywienia pacjentów z niewydolnością oddechową.
Ćwiczenia
1). Planowanie żywienia w ostrej i przewlekłej niewydolności nerek.
Wyznaczanie indywidualnego zapotrzebowania na poszczególna składniki odżywcze dla pacjenta z niewydolnością nerek. Opracowanie składu i receptury diety dla osoby z przewlekłą niewydolnością nerek. Przegląd dostępnych na rynku farmaceutycznym diet przemysłowych w aspekcie leczenia żywieniowego ostrej lub przewlekłej niewydolności nerek.
2). Planowanie żywienia w ostrej i przewlekłej niewydolności wątroby.
Wyznaczanie indywidualnego zapotrzebowania na poszczególna składniki odżywcze dla pacjenta z niewydolnością wątroby. Opracowanie składu i receptury diety dla pacjenta z przewlekłą niewydolnością wątroby. Przegląd dostępnych na rynku farmaceutycznym diet przemysłowych w aspekcie leczenia żywieniowego ostrej lub przewlekłej niewydolności wątroby
3). Planowanie żywienia w ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki.
Wyznaczanie indywidualnego zapotrzebowania na poszczególna składniki odżywcze dla pacjenta z zapaleniem trzustki. Opracowanie składu i receptury diety dla pacjenta z przewlekłym zapaleniem trzustki. Przegląd diet przemysłowych w aspekcie leczenia żywieniowego ostrego oraz przewlekłego zapalenia trzustki.
4). Planowanie żywienia pacjentów z niewydolnością mięśnia sercowego.
Zapoznanie się z czynniki wpływającymi na wybór rodzaju żywienia w niewydolności serca. Ustalanie wskazań oraz zasad prowadzenia żywienia poza- i dojelitowego w niewydolności serca. Opracowanie składu i receptury diety dla pacjenta z ostrą niewydolnością mięśnia sercowego. Przegląd diet przemysłowych w aspekcie leczenia żywieniowego chorych z niewydolnością mięśnia sercowego.
5). Planowanie żywienia pacjentów z niewydolnością oddechową.
Zapoznanie się z czynniki wpływającymi na wybór rodzaju żywienia w niewydolności oddechowej. Opracowanie składu i receptury diety dla pacjenta z przewlekłą niewydolnością oddechową. Zasady żywienia pozajelitowego w ostrej niewydolności oddechowej. Przegląd diet przemysłowych w aspekcie leczenia żywieniowego chorych z niewydolnością oddechową.
6). Planowanie żywienia pacjentów z ostrymi incydentami wieńcowymi.
Zapoznanie się z czynniki wpływającymi na wybór rodzaju żywienia w niewydolności serca. Opracowanie składu i receptury diety dla pacjenta z ostrą niewydolnością mięśnia sercowego. Zasady żywienia pozajelitowego w ostrej niewydolności serca. Przegląd diet przemysłowych w aspekcie leczenia żywieniowego chorych po przebytym ostrym incydencie wieńcowym.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2023/24: | W cyklu 2024/25: | W cyklu 2022/23: |
Kryteria oceniania
Aktywność podczas dyskusji omawianego zagadnienia: W1, W2, W3, W4, U1, U2, U3,
Test pisemny: W1, W2, W3, W4
Kryteria oceniania:
Ćwiczenia: obecność na zajęciach, kolokwia pisemne, ocena ciągła (bieżące przygotowanie do zajęć i aktywność), poprawne wykonanie sprawozdań z ćwiczeń.
Zaliczenie przedmiotu: egzamin pisemny w formie testu, z pytaniami zamkniętymi obejmującymi treści wykładowe i ćwiczeniowe.
Warunkiem zaliczenia testu jest uzyskanie minimum 60% poprawnych odpowiedzi.
< 60% - niedostateczny;
60% - 70% - dostateczny;
75% - dostateczny plus;
80% - 85% - dobry;
90% - dobry plus;
95% - 100% - bardzo dobry;
Praktyki zawodowe
Nie dotyczy
Literatura
Literatura obowiązkowa
1) Podstawy żywienia klinicznego. (red.) Sobotka L., 2013, Scientifica, Kraków
2) Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Grzymisławski M., Moszak M. (red.) 2022. PWN, Warszawa, 350-385.
3) Standardy żywienia dojelitowego i pozajelitowego, Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, 2020, Scientifica, Kraków
4) Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny, Warszawa, 2020
5) Współczesna dieto-terapia, Włodarek D., Lange E., 2023, Wydawnictwo Lekarskie PZWL
6) Praktyczny przewodnik po ONS: oral nutrition suport. Kapała A., 2015, Scientifica, Kraków
7) Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach. Jarosz M. (red.) 2011, IŻŻ, Warszawa.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: