Wiedza o żywności: Biochemia ogólna i żywności 1800-D2-Bnsm-S1
Struktura aminokwasów wchodzących w skład białek. Klasyfikacja aminokwasów według budowy i właściwości ich łańcuchów bocznych (np. polarne, niepolarne; alifatyczne, aromatyczne; zawierające specyficzne grupy funkcyjne; obojętne, kwaśne, zasadowe).
Tworzenie, struktura i właściwości wiązania peptydowego.Klasyfikacja białek według ich budowy, właściwości i funkcji. Charakterystyka I, II, III i IV – rzędowej struktury białka. Szczegółowa budowa α-helisy i β-harmonijki. Współzależności między strukturą białka, a jego funkcją na przykładzie mioglobiny.
Definicje: enzym, koenzym, kolator grupa prostetyczna apoenzym. Izoenzymy o znaczeniu diagnostycznym (dehydrogenaza mleczanowa – LDH, fosfokinaza kreatynowa – CPK). Budowa miejsca aktywnego i modele powstawania kompleksu enzym-substrat. Specyficzność enzymu względem substratu i rodzaju katalizowanej reakcji.
Mechanizm reakcji enzymatycznej. Wpływ fizycznych i chemicznych czynników na aktywność enzymu (temperatura, pH, stężenie enzymu, substratu i produktu). Kinetyka reakcji enzymatycznej: szybkość początkowa i maksymalna reakcji enzymatycznej, stała Michaelisa Regulacja aktywności enzymu: enzymy allosteryczne aktywatory i inhibitory allosteryczne, przykłady enzymów allosterycznych, regulacja przez sprzężenie zwrotne i jej przykłady w organizmie człowieka; modyfikacje kowalencyjne enzymów: fosforylacja oraz swoista, ograniczona proteoliza (proenzymy, zymogeny, autokataliza); inhibicja odwracalna i nieodwracalna (inhibitory kompetycyjne i niekompetycyjne. Jednostki aktywności enzymatycznej (katal, międzynarodowa jednostka aktywności enzymu U, aktywność właściwa preparatu enzymatycznego). Klasyfikacja enzymów (oksydoreduktazy, transferazy, hydrolazy, liazy, izomerazy, ligazy).
Witaminy rozpuszczalne w wodzie i w tłuszczach: ich budowa i funkcje w organizmie człowieka. Pierwiastki śladowe: przykłady reakcji enzymatycznych zachodzących z udziałem jonów żelaza, kobaltu, cynku, miedzi.
Klasyfikacja monosacharydów według liczby reszt węglowych (triozy, tetrozy itd.) oraz według rodzaju grup funkcyjnych (aldozy, ketozy); izomeria monosacharydów (anomery, epimery, izomeria konfiguracyjna D i L). Podstawowe dwusacharydy. Struktura ważnych polisacharydów (skrobia, glikogen). Pochodne węglowodanowe o znaczeniu fizjologicznym (w tym szczególnie aminocukry). Synteza i funkcje kwasów sialowych.
Glukoza jako źródło ATP: glikoliza (reakcje szlaku glikolizy, fosforylacja substratowa, regulacja glikolizy). Glikoliza w warunkach beztlenowych (fermentacja mlekowa, tkanki zależne od glikolizy beztlenowej, losy mleczanu – cykl Corich, kwasica mleczanowa,). Synteza i rozkład glikogenu. Szlak pentozofosforanowy. Przebieg szlaku pentozofosforanowego w zależności od potrzeb komórki. Glukoneogeneza. Utrzymywanie stałego stężenia glukozy we krwi przez regulację hormonalną (regulacja glikolizy oraz glukoneogenezy, a także syntezy i rozkładu glikogenu przez insulinę, glukagon i noradrenalinę).
Losy pirogronianu w warunkach tlenowych – oksydacyjna dekarboksylacja pirogronianu do acetylo-CoA. Cykl kwasów trójkarboksylowych (reakcje, enzymy, koenzymy, regulacja cyklu). Zysk energetyczny cyklu Krebsa.
Fosforylacja oksydacyjna. Łańcuch oddechowy.. Inhibitory łańcucha oddechowego, związki rozprzęgające fosforylację oksydacyjną. Generowanie reaktywnych form tlenowych w komórce Uszkodzenia komórki wywołane przez reaktywne formy tlenu. Obrona antyoksydacyjna komórki.
Nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, ich nomenklatura i struktura. Acyloglicerole, fosfoacyloglicerole, sfingolipidy, steroidy, eikozanoidy. Struktura i funkcje cholesterolu. Pochodne cholesterolu (witamina D, hormony steroidowe, kwasy żółciowe) i ich rola w organizmie. Transport cholesterolu we krwi przez lipoproteiny.
Aktywacja długołańcuchowych kwasów tłuszczowych i ich transport do mitochondrium. β-oksydacja kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych. Bilans energetyczny β-oksydacji. Transport acetylo-CoA z mitochondrium do cytozolu (rola cytrynianu). Synteza kwasów tłuszczowych. Elongacja kwasów tłuszczowych. Powiązania szlaków metabolicznych lipidów i węglowodanów.
Fizjologiczna rola hemoglobiny i mioglobiny odpowiednio w transporcie i magazynowaniu tlenu, krzywa dysocjacji tlenowej. Mechanizm łączenia tlenu z mioglobiną i hemoglobiną (rola histydyny dystalnej i proksymalnej, kooperatywność). Wpływ temperatury, pH, CO2 i 2,3-BPG na krzywą dysocjacji tlenowej Hb. Rodzaje soków trawiennych, ich pH oraz skład (w tym szczególnie skład enzymatyczny). Trawienie i wchłanianie węglowodanów, lipidów, białek,
Katabolizm aminokwasów: Losy szkieletów węglowych aminokwasów. Aminokwasy glukogenne i ketogenne. Rola fosforanu pirydoksalu, tetrahydrofolianu i tetrahydrobiopteryny w metabolizmie aminokwasów.
Podział aminokwasów na egzogenne (niezbędne) i endogenne (nieniezbędne). Biosynteza aminokwasów endogennych w organizmie człowieka.
Przemiany metaboliczne węglowodanów, lipidów i aminokwasów w komórkach wątroby, mózgu, mięśni szkieletowych, mięśnia sercowego i nerek.
Związki i przemiany będące źródłem ATP dla komórek mięśni szkieletowych w spoczynku oraz podczas pracy fizycznej typu bieg sprinterski i maratoński (glikoliza, cykl Crebsa, łańcuch oddechowy, fosfokreatyna).
Fizjologiczna i biochemiczna funkcja nerek: wydalanie produktów przemiany materii, płynów i elektrolitów (utrzymanie izowolemii, izohydrii, izojonii i izoosmii); wydalanie egzogennych substancji chemicznych i ich metabolitów (toksyny, antybiotyki, witaminy, jony metali, hormony); wpływ na metabolizm wapnia i fosforu (produkcja aktywnej formy witaminy D3). Synteza i rola hormonów tarczycy. Hormony zaangażowane w przemiany glukozy i utrzymanie stałego stężenia glukozy we krwi. Najważniejsze hormony mające wpływ na metabolizm węglowodanów, tłuszczów i białek w komórkach mięśni, wątroby i tkanki tłuszczowej (adrenalina, glukagon i insulina). Zmiany metaboliczne zachodzące podczas stanu głodzenia i odżywienia. Zmiany metaboliczne towarzyszące cukrzycy typu I i II.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne eksponujące
Metody dydaktyczne podające
- wykład problemowy
Metody dydaktyczne poszukujące
- laboratoryjna
- seminaryjna
- ćwiczeniowa
Metody dydaktyczne w kształceniu online
- metody służące prezentacji treści
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2024/25: | W cyklu 2023/24: | W cyklu 2022/23: | W cyklu 2025/26: |
Kryteria oceniania
Egzamin pisemny w formie testu (egzamin pisemny oceniający opanowanie materiału realizowanego na wykładach i ćwiczeniach) . Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest zaliczenie ćwiczeń.
Kryteria oceny: wymagany próg na ocenę dostateczną: 51-60%, 61-70% dostateczny plus, 71-80% - dobry, 81-90% - dobry plus, 91-100% - bardzo dobry
Literatura
Berg J.M., Stryer L., Tymoczko J.L., 2009, Biochemia. Wyd. Nauk. PWN Warszawa
Murray R.K., Granner D.K., Mayes P.A., Rodwell V.W., 2012, Biochemia Harpera. Wyd. Lek. PZWL Warszawa
Davidson V.L., Sittman D.B., 2002, Biochemia. Urban&Partner Wrocław
Kłyszejko-Stefanowicz L., 2011, Ćwiczenia z biochemii. Wyd. Nauk. PWN Warszawa
Kupcewicz B., Roślewska A., Stanek M., Stasiak K., 2005, Materiały do ćwiczeń i seminariów z biochemii. Wyd. Uczelniane ATR Bydgoszcz
Strzeżek J., Wołos A., 1997, Ćwiczenia z biochemii. Wyd. ART Olsztyn
Angielski S., Jakubowski Z., Dominiczak M., 2000, Biochemia kliniczna. Wyd. Perseusz, Sopot
Kokot F., 2006, Choroby wewnętrzne. Wyd.Lek. PZWL, Warszawa
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: