Nauki kliniczne: Diety alternatywne
1800-D2-Altdt-S1
Zajęcia są prowadzone w formie wykładu i ćwiczeń.
Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów z najbardziej popularnymi dietami alternatywnymi biorąc pod uwagę ich wady i zalety oraz możliwości ich stosowania w żywieniu człowieka, biorąc pod uwagę zalecenia żywieniowe w różnych jednostkach chorobowych.
Ćwiczenia mają na celu praktyczne zastosowanie diet alternatywnych dla pacjentów biorąc pod uwagę aktualne zalecenia żywieniowe.
Wykłady: Tematy związane z dietami wysokotłuszczowymi i niskowęglowodanowymi (dieta Atkinsa, optymalna, paleo), postem przerywanym, protokołem autoimmunologicznym, dietami wysokobiałkowymi (dieta Dukana), dietami jednoskładnikowymi (np. kapuściana), rygorystycznymi (np. kopenhaska), rozdzielnymi (np. południowych plaż), czy innymi dietami alternatywnymi (np. dieta makrobiotyczna, zgodna z grupą krwi).
Szczegółowy zakres tematów wykładów: Wstęp do diet alternatywnych, dieta śródziemnomorska, dieta DASH. dieta dr Atkinsa/Kwaśniewskiego/Zone, dieta w okresie Covid-19, dieta wegetariańska i jej odmiany, dieta wegańska i jej odmiany, posty - dieta dr Dąbrowskiej (dieta Daniela), posty przerywane itp., dieta paleo, dieta św. Hildegardy, dieta makrobiotyczna
Ćwiczenia: Praktyczne planowanie jadłospisów diet alternatywnych dla pacjentów m.in. : dieta śródziemnomorska, diety wegetariańskie, wegańskie, roślinne...
Całkowity nakład pracy studenta
1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi
- udział w wykładach: 10 godzin
- udział w ćwiczeniach: 10 godzin
- konsultacje: 2 godziny
- przeprowadzenie zaliczeń teoretycznych: 2 godziny
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 24 godz., co odpowiada 1 punktowi ECTS.
2. Bilans nakładu pracy studenta:
- udział w wykładach: 10 godzin
- udział w ćwiczeniach: 10 godzin
- samokształcenie/ e-learning: 5 godzin
- przygotowanie do ćwiczeń: 2 godziny
- opracowanie sprawozdań z ćwiczeń: 5 godzin
- czytanie wskazanej literatury: 5 godzin
- konsultacje: 2 godziny
- przygotowanie do zaliczenia: 5 godzin
Łączny nakład pracy studenta wynosi 44 godziny, co odpowiada 1,76 punktom ECTS
3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi:
- czytanie wskazanej literatury naukowej: 3 godz.
- udział w wykładach (z uwzględnieniem wyników badań oraz opracowań naukowych z zakresu diet alternatywnych): 5 godz.
- udział w ćwiczeniach (z uwzględnieniem wyników opracowań naukowych z zakresu diet alternatywnych): 2 godz.
- przygotowanie do zaliczenia (z uwzględnieniem opracowań naukowych z zakresu diet alternatywnych): 5 godz.
- konsultacje (z uwzględnieniem opracowań naukowych z
zakresu diet alternatywnych): 0,5 godz.
Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 15,5 godziny, co odpowiada 0,62 punktu ECTS
4. Czas wymagany do przygotowania się i do uczestnictwa w procesie oceniania:
- przygotowanie do zaliczenia: 5 godzin (0,2 punktu ECTS)
5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:
- udział w ćwiczeniach (w tym zaliczenie praktyczne): 11 godzin
Łączny nakład pracy studenta o charakterze praktycznym wynosi 25 godzin, co odpowiada 0,44 punktu ECTS
6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:
nie dotyczy
Efekty uczenia się - wiedza
W1: Wskazuje składniki pokarmowe nie tolerowane w danych jednostkach chorobowych (K_W07).
W2: Charakteryzuje zasady dietetyki i promocji zdrowia opartej na faktach (K_W33).
W3: Analizuje krytycznie piśmiennictwo naukowe (K_W34).
Efekty uczenia się - umiejętności
U1: Udziela porady w zakresie trybu życia, diety i aktywności fizycznej; formułuje opinie dotyczące pacjentów, konsumentów, grup społecznych oraz taktownie i skutecznie sugeruje pacjentowi potrzebę konsultacji medycznej (K_U02)
U2: Oblicza indywidualne zapotrzebowanie na energię oraz makro- i mikroskładniki odżywcze (K_U13).
U3: Planuje i wdraża odpowiednie postępowanie żywieniowe w celu zapobiegania chorobom dietozależnym (K_U19).
U4: Przygotowuje pisemne raporty w oparciu o własne działania lub dane
źródłowe (K_U27).
K_U28 Posługuje się zasadami dietetyki i promocji zdrowia opartej na faktach
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
K1: Stawia dobro pacjenta oraz grup społecznych na pierwszym miejscu i okazuje szacunek wobec pacjenta (klienta) i grup społecznych (K_K03).
K2: Przestrzega praw pacjenta, w tym prawa do informacji dotyczącej proponowanego postępowania dietetycznego oraz jego możliwych następstw i ograniczeń (K_K04).
Metody dydaktyczne
Wykłady: informacyjny z prezentacją multimedialną
Ćwiczenia: zadanie praktyczne mające na celu ułożenie jadłospisu dla pacjenta
Inne: konsultacje
Metody dydaktyczne podające
- wykład informacyjny (konwencjonalny)
Metody dydaktyczne poszukujące
- projektu
- ćwiczeniowa
Rodzaj przedmiotu
przedmiot obligatoryjny
Wymagania wstępne
Student zna podstawy żywienia człowieka, podstawy dietetyki i podstawy fizjologii.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2023/24: | W cyklu 2024/25: | W cyklu 2025/26: | W cyklu 2022/23: |
Kryteria oceniania
Ćwiczenia: pisemne sprawozdania z ćwiczeń (systematyczna ocena aktywności studenta podczas każdych zajęć)
Zaliczenie przedmiotu: pisemne testowe na ocenę, z pytaniami obejmującymi treści wykładowe i ćwiczeniowe
Praktyki zawodowe
Literatura
Literatura obowiązkowa:
1. Ciborowska H., Ciborowski A. 2021. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa
2. Gawęcki J., Grzymisławski M., Moszak M. 2023. Żywienie człowieka.
Tom 2 i 3. PWN, Warszawa.
3. Grzymisławski M. (red). Dietetyka kliniczna. 2019, PZWL, Warszawa
4. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D. Dietoterapia, 2022, PZWL, Warszawa
Literatura uzupełniająca:
1. Aktualne publikacje naukowe
2. Kibil I. Wege. Dieta roślinna w praktyce. Wyd. II, 2022, PZWL, Warszawa
3. Berger A., Westman E.C. Niskowęglowodanowa dieta ketogeniczna.2022, Vital.
W cyklu 2023/24:
Literatura obowiązkowa: 1. Ciborowska H., Ciborowski A. 2021. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa 2. Gawęcki J., Grzymisławski M., Moszak M. 2023. Żywienie człowieka. Tom 2 i 3. PWN, Warszawa. 3. Grzymisławski M. (red). Dietetyka kliniczna. 2019, PZWL, Warszawa 4. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D. Dietoterapia, 2022, PZWL, Warszawa
Literatura uzupełniająca: 1. Aktualne publikacje naukowe 2. Kibil I. Wege. Dieta roślinna w praktyce. Wyd. II, 2022, PZWL, Warszawa 3. Berger A., Westman E.C. Niskowęglowodanowa dieta ketogeniczna.2022, Vital.
|
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i
terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: