Zdrowie publiczne: Demografia i epidemiologia żywieniowa 1800-D1-ZPD-S2
Zajęcia prowadzone są w formie wykładów i seminariów. Podczas wykładów przedstawione zostaną podstawy demografii oraz epidemiologia chorób żywieniowozależnych. Ćwiczenia kształtują umiejętności wykorzystania materiałów statystycznych do analizy zdrowia populacji. W trakcie zajęć omawiane są standardowe metody badania sposobu żywienia oraz czynniki ryzyka chorób żywieniowo-zależnych.
W cyklu 2022/23Z:
Zajęcia prowadzone są w formie wykładów i seminariów. Podczas wykładów przedstawione zostaną podstawy demografii oraz epidemiologia chorób żywieniowozależnych. Ćwiczenia kształtują umiejętności wykorzystania materiałów statystycznych do analizy zdrowia populacji. W trakcie zajęć omawiane są standardowe metody badania sposobu żywienia oraz czynniki ryzyka chorób żywieniowo-zależnych |
W cyklu 2023/24Z:
Zajęcia prowadzone są w formie wykładów i seminariów. Podczas wykładów przedstawione zostaną podstawy demografii oraz epidemiologia chorób żywieniowozależnych. Ćwiczenia kształtują umiejętności wykorzystania materiałów statystycznych do analizy zdrowia populacji. W trakcie zajęć omawiane są standardowe metody badania sposobu żywienia oraz czynniki ryzyka chorób żywieniowo-zależnych |
W cyklu 2024/25Z:
Zajęcia prowadzone są w formie wykładów i seminariów. Podczas wykładów przedstawione zostaną podstawy demografii oraz epidemiologia chorób żywieniowozależnych. Seminaria kształtują umiejętności wykorzystania materiałów statystycznych do analizy zdrowia populacji. W trakcie zajęć omawiane są standardowe metody badania sposobu żywienia oraz czynniki ryzyka chorób żywieniowo-zależnych. |
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
- wykład problemowy
Metody dydaktyczne poszukujące
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2022/23Z: | W cyklu 2024/25Z: | W cyklu 2023/24Z: |
Kryteria oceniania
Literatura podstawowa:
1.Gawędzi J, Roszkowski W: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. T. 3, PWN 2009
Literatura uzupełniająca:
1. Jędrychowski W.: Epidemiologia w medycynie klinicznej i zdrowiu publicznym, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego 2010
Praktyki zawodowe
brak
Literatura
Literatura podstawowa:
1.Gawędzi J, Roszkowski W: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. T. 3, PWN 2009
Literatura uzupełniająca:
1. Jędrychowski W.: Epidemiologia w medycynie klinicznej i zdrowiu publicznym, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego 2010
W cyklu 2022/23Z:
Literatura podstawowa: |
W cyklu 2023/24Z:
Literatura podstawowa: |
W cyklu 2024/25Z:
Literatura podstawowa: |
Uwagi
W cyklu 2022/23Z:
brak |
W cyklu 2023/24Z:
brak |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: