Żywienie kobiet w stanach fizjologicznych i pediatryczne: Żywienie kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt 1800-D1-ZKCKN-S2
W ramach prowadzonych wykładów i ćwiczeń student posiądzie wiedzę na temat zasad i znaczenia żywienia - w okresie przed planowaną ciążą, w czasie ciąży i podczas karmienia piersią. Zostanie zapoznany z zasadami żywienia ciężarnych z różnymi powikłaniami i niedoborami. Pozna obowiązujący schemat i model żywienia niemowląt karmionych sztucznie i naturalnie.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne eksponujące
- pokaz
Metody dydaktyczne podające
- wykład informacyjny (konwencjonalny)
- wykład konwersatoryjny
- wykład problemowy
- opis
Metody dydaktyczne poszukujące
- klasyczna metoda problemowa
- ćwiczeniowa
Metody dydaktyczne w kształceniu online
- metody rozwijające refleksyjne myślenie
- metody wymiany i dyskusji
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Końcowe zaliczenie/ test w formie tradycyjnej (oraz w zależności od decyzji Uczelni w formie zdalnej w Microsoft Teams) - zaliczenie na ocenę, obejmujące tematykę wykładów oraz ćwiczeń .
Zaliczenie w formie testu jednokrotnego wyboru (60 pytań, czas trwania 60 min.),
Do zaliczenia testu wymagane jest min. 60% pozytywnych odpowiedzi.
za określoną liczbę punktów student otrzymuje ocenę:
5 – gdy osiągnie pułap 94 – 100% lub
4+ - gdy uzyska 84 – 93%,
4 – gdy uzyska 76 – 83%,
3+ - gdy osiągnie 68 – 75%,
3 – jeśli uzyska 60 – 67%, prawidłowych odpowiedzi
Inne wymagania zaliczenia przedmiotu:
- obecność na zajęciach (wykłady i ćwiczenia)
- aktywność i pozytywna postawa na zajęciach
Praktyki zawodowe
Nie dotyczy
Literatura
PODSTAWOWA
1. Langley – Evans S: Żywienie. Wpływ żywienia na zdrowie człowieka. PZWL, 2014, Redakcja naukowa wydania polskiego M. Jarosz.
2. Kunachowicz H, Nadolna I, Przygoda B: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. PZWL, 2007.
3. Hasik J, Gawęcki J: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. PWN, 2000.
4. Jarosz M i wsp.: Praktyczny podręcznik dietetyki. IŻŻ, Warszawa 2010.
5. Szostak – Węgierek D: Żywienie kobiet w ciąży. PZWL, 2014.
6. Jarosz M: Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. IŻŻ, 2017.
7. Socha J: Żywienie dzieci zdrowych i chorych. PZWL, Warszawa 1998.
8. Gawędzki J, Roszkowski W: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. PWN, 2009.
9. Szajewska H, Albrecht P: Jak żywić niemowlęta i małe dzieci. PZWL, 2009.
10. Woś H, Staszewska – Kwak A: Żywienie dzieci. PZWL, 2008.
UZUPEŁNIAJĄCA
1. Krawczyński M: Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie. Wyd. Help-Med., Kraków 2015.
2. Szajewska H, Horvath A: Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży. Medycyna Praktyczna, Kraków 2017.
3. Durka A: Żywienie kobiet ciężarnych. Położ. Nauka Prakt., 2008, 2, 697 – 700.
4. Danko M, Banaś E, Książyk J: Suplementowanie żywienia noworodków i diety kobiet ciężarnych. Klin. Pediatr., 2007, 15 (1), 43 – 47.
5. Medard M Lech: Otyłość a ciąża, poród i stan zdrowia w późniejszym okresie życia kobiety. Wybrane Problemy Kliniczne, 2010, 1 (1), 37 – 45.
6. Cifkova R, Czarnecka D, Kawecka – Jaszcz K: Nadciśnienie a ciąża. Choroby Serca i Naczyń, 2005, 2 (2), 65 – 71.
7. Rapacz A, Filipek B: Nadciśnienie tętnicze w ciąży. Farm Pol, 2009, 65 (8), 581 – 585.
8. Maksym M, Madej P, Lemm MA: Etiopatogeneza nadciśnienia tętniczego u kobiet ciężarnych. Ann. Acad. Med. Siles. (online), 2015, 69 – 75.
9. Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania witamin i mikroelementów u kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących. Ginekol Pol, 2014, 85, 395 – 399.
10. Stanowisko Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w sprawie profilaktyki niedoboru żelaza oraz niedokrwistości z niedoboru żelaza niską dawką żelaza hemowego u kobiet – stan wiedzy na 2013 rok. Ginekol Pol, 2014, 85, 74 – 78.
11. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2018. Diabetologia Praktyczna, 2018, 4(1), Suplement A (fragmenty).
12. Standardy Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników postępowania u kobiet z cukrzycą. Ginekologia i Perinatologia Praktyczna, 2017, 2(5), 215 – 229.
13. Standardy Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego postępowania u kobiet z cukrzycą. Ginekol Pol, 6/2011, 82, 474 – 479.
14. Standardy Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego postępowania u kobiet z cukrzycą – aktualizacja. Ginekol Pol, 6/2014, 85, 476 – 478.
15. Rekomendacje Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego dotyczące postępowania w wewnątrzwątrobowej cholestazie ciężarnych. Ginekol Pol, 9/2012, 83, 713 – 717.
16. Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne/Pediatria, 2016, 13, 9 – 24.
17. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne/Pediatria, 2014, 11, 321 – 338.
18. Ocena stanu odżywienia i żywienia dzieci przedwcześnie urodzonych. Standard żywienia wcześniaków. Standardy Medyczne/Pediatria, 2014, 11, 165 – 178.
19. Suplementacja folianów u okresie przedkoncepcyjnym, w ciąży i połogu. Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników. Ginekologia i Perinatologia Praktyczna, 2017, 2(5), 210 – 214.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: