Wiedza o żywności: Przechowalnictwo żywności 1800-D1-WZPZ-S2
Wykłady
Wykłady mają za zadanie:
- scharakteryzować przechowalnictwo i utrwalanie żywności;
- zapoznać z warunkami przechowywania i sposobem przeprowadzania kontroli warunków klimatycznych w pomieszczeniach chłodniczych, scharakteryzować urządzenia pomiarowe niezbędne do pomiaru warunków klimatycznych w magazynach;
- scharakteryzować chłodnictwo jako metodę przedłużającą trwałość żywności ze zwróceniem uwagi na zmiany w żywności w czasie chłodniczego i zamrażalniczego przechowywania;
- scharakteryzować systemy pakowania produktów rolno-spożywczych;
- zapoznać z wpływem przechowywania i obróbki na wartość odżywczą żywności.
Seminaria
Seminaria poświęcone są zapoznaniu ze szczegółowymi warunkami przechowywania i utrwalania określonych grup surowców.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
Metody dydaktyczne poszukujące
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2025/26Z: | W cyklu 2022/23Z: | W cyklu 2023/24Z: | W cyklu 2024/25Z: |
Kryteria oceniania
Seminarium: referaty, dyskusja (oceny z referatów)
Zaliczenie przedmiotu:
Zaliczenie na ocenę. Pozytywna ocena z testu końcowego oraz pozytywna ocena z przygotowanego referatu i jego prezentacji, obecność na zajęciach.
Warunki odrobienia zajęć opuszczonych z przyczyn usprawiedliwionych lub zajęć niezaliczonych z innych powodów: odrobienie zajęć z inną grupą lub pisemna praca zaliczeniowa.
Literatura
Literatura obowiązkowa:
1. Zin M. (red.): Utrwalanie i przechowywanie żywności, Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów 2008
2. Palich P.: Podstawy technologii i przechowalnictwa żywności. Ćwiczenia, Akademia Morska w Gdyni, Gdynia, 2006
Literatura uzupełniająca:
1. Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A., Jarczyk A.: Ogólna technologia żywności, WNT, Warszawa 1996
2. Biller E., Technologia żywności – wybrane zagadnienia, SGGW, 2005
3. Świderki F. (red.): Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, WNT Warszawa.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: