Wiedza o żywności: Mikrobiologia ogólna i żywności 1800-D1-WOZM-S1
Celem przedmiotu Mikrobiologia ogólna i żywności jest zapoznanie studentów z historią mikrobiologii, taksonomią, morfologią, czynnikami wirulencji oraz z warunkami hodowli drobnoustrojów. Wiedza na temat mikrobioty fizjologicznej człowieka i mikrobioty występującej w jego otoczeniu, pozwala przewidywać drogi i skutki szerzenia się zakażeń. Student zdobywa wiedzę, która pozwala na wskazanie i scharakteryzowania najgroźniejszych dla zdrowia człowieka i zwierząt drobnoustrojów mogących występować w niewłaściwie przygotowywanej i przechowywanej żywności, wywołujących zatrucia pokarmowe i zakażenia przewodu pokarmowego. Zajęcia z przedmiotu Mikrobiologia ogólna i żywności zapoznają słuchaczy z podstawowymi zagadnieniami z zakresu bezpieczeństwa żywności oraz wpływu warunków sanitarno-higienicznych na produkcję żywności w zakładach przemysłowych. Student poznaje drobnoustroje, które mogą występować w produktach spożywczych oraz zmiany organoleptyczne w żywności wywołane przez nie.
Ćwiczenia mają charakter laboratoryjny. Są częściowo powiązane z zagadnieniami omawianymi na wykładach. Mają na celu zapoznanie z technikami mikroskopowania, metodami barwienia, hodowli, identyfikacji drobnoustrojów (metody biochemiczne, immunologiczne i genetyczne). Podczas ćwiczeń student zapozna się z metodami oceny ogólnej liczby mezofilnych bakterii tlenowych i beztlenowaych. Pozna metody oznaczania w żywności bakterii, m.in., z rodzajów: Staphylococcus, Streptococcus, Enterococcus, Listeria, Bacillus, Clostridium, Lactobacillus. Wiedza ta pozwoli ocenić zanieczyszczenie surowców i gotowych produktów oraz kontrolę czystości linii produkcyjnej zakładów spożywczych. Student poza również techniki dezynfekcji, stosowane głównie w obrębie przetwórstwa żywności. Ćwiczenia pozwalają na wypracowanie umiejętności pracy indywidualnej i zespołowej.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne eksponujące
Metody dydaktyczne podające
- wykład konwersatoryjny
- wykład informacyjny (konwencjonalny)
Metody dydaktyczne poszukujące
- laboratoryjna
- okrągłego stołu
- doświadczeń
- klasyczna metoda problemowa
Metody dydaktyczne w kształceniu online
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Podstawą do zaliczenia przedmiotu Mikrobiologia ogólna i żywności jest:
– obecność na zajęciach, umiejętności pracy w zespole
– udział we wszystkich aktywnościach, zaliczenie kart pracy/raportów
– pozytywna ocena końcowa wystawiona przez prowadzącego ćwiczenia (średnia wszystkich ocen uzyskanych przez studentów podczas zaliczeń aktywności, ze szczególnym uwzględnieniem kolokwiów z ćwiczeń mających postać testu zamkniętego jednokrotnego wyboru
– brak naruszeń zasad zawartych w Regulaminie Dydaktycznym Katedry Mikrobiologii
Egzamin końcowy: zaliczenie na ocenę na podstawie testu pisemnego zamkniętego. Test składa się z 60 pytań: testowych (odpowiedź jednokrotnego wyboru) dotyczących wiedzy zdobytej podczas wykładów (do 50% pytań) oraz laboratoriów. Za każdą prawidłową odpowiedź student uzyskuje jeden punkt. Do uzyskania pozytywnej oceny konieczne jest zdobycie minimum 36 (60%) punktów.
Jeżeli średnia ocen studenta z laboratoriów (średnia ważona wyliczana z ocen za: aktywność [x1], wejściówki [x1], kolokwia [x3]) mieści się w przedziale 4,0 - 4,49, student może mieć dodatkowo doliczone do punktacji z egzaminu 3 punkty. Średnia ocen (z laboratoriów) ≥ 4,5 pozwala dodatkowo doliczyć studentowi 4 punkty do punktacji uzyskanej z egzaminu, co może wpłynąć na podwyższenie oceny końcowej z egzaminu.
Kolokwia, sprawdziany pisemne: zaliczenie na ocenę na podstawie testu (pytania otwarte i zamknięte jednokrotnego wyboru) z wiedzy zdobytej w trakcie laboratoriów.
W przypadku zaliczeń pisemnych (testy na sprawdzianach pisemnych, kolokwiach i egzaminie) uzyskane punkty przelicza się na oceny według następującej skali:
Procent punktów Ocena
92 -100% Bardzo dobry
84-91% Dobry plus
76-83% Dobry
68-75% Dostateczny plus
60-67% Dostateczny
0-59% Niedostateczny
Niezdanie przez studenta egzaminu jest równoznaczne z otrzymaniem oceny niedostatecznej i koniecznością zdawania egzaminu poprawkowego.
Egzamin końcowy: ≥ 60% (W1, W2, W3, W4, U1, U2, U3)
Kolokwia, sprawdziany pisemne: ≥ 60% (W1, W2, W3, U1, U2, U3)
Raporty/ karty pracy: ≥ 60% (W1, W2, W3, U1, U2, U3, K1)
(zaliczenie ≥ poprawne wykonanie i opisanie na co najmniej 60% wyników każdej karty pracy/raportu)
Praktyki zawodowe
Program kształcenia nie przewiduje odbycia praktyk zawodowych
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Libudzisz Z, Kowal K, Żakanowska Z: Mikrobiologia techniczna (tom 2). Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2008
Literatura uzupełniająca:
1. Burbianka M, Pliszka A, Burzyńska H: Mikrobiologia żywności. PZWL, Warszawa, 1983
2. Libudzisz Z, Kowal K, Żakanowska Z: Mikrobiologia techniczna (tom 1). Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2007
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: