Praktyki. Praktyka w szpitalu dziecięcym, na oddziale szpitalnym, w kuchni dietetycznej oraz magazynie żywności: praktyka w kuchni
1800-D1-PwSzDz-S2
W ramach zajęć praktycznych Student poznaje podstawowe zadania i zasady funkcjonowania placówki kształcącej związane z: charakterem świadczonych usług, ilością personelu, specyfiką budynku oraz rozmieszczenia pomieszczeń, aktualnymi problemami i wyzwaniami. Zapoznanie się z metodami jakościowymi i ilościowymi stosowanymi w ocenie żywienia w zakładach zbiorowego żywienia. Poznanie metod zabezpieczenia zaplecza kuchennego oraz pracy magazynu. Zapoznanie się z zasadami żywienia w różnych jednostkach chorobowych u dzieci. Opanowanie umiejętności prawidłowego wykorzystywania produktów w żywieniu. Układanie jadłospisów dla pacjentów hospitalizowanych na oddziałach pediatrycznych.
Całkowity nakład pracy studenta
1. Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczyciela / mentora praktyk:
- udział w praktykach zawodowych - 105 h
2. Czas poświęcony przez studenta na pracę indywidualną:
- czytanie literatury i materiałów dydaktycznych - 35 h
3. Czas wymagany do przygotowania się w procesie oceniania – 10h
Łączny nakład pracy: 150 h = 6 ECTS
Efekty uczenia się - wiedza
Zna i rozumie:
W1 – wpływ zmian organicznych, czynnościowych i metabolicznych zachodzących w ustroju pod wpływem choroby i towarzyszących jej zaburzeń odżywiania - K_W01
W2 – potrafi zdefiniować problemy żywieniowe pacjenta - K_W16
W3 –zasady żywienia kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt - K_W21
W4- metody planowania żywienia indywidualnego i zbiorowego dla pacjentów hospitalizowanych na oddziałach pediatrycznych - K_W25
W5 - zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej, System Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli oraz ich znaczenie w podnoszeniu jakości produkcji i bezpieczeństwa żywności - K_W27
Efekty uczenia się - umiejętności
Potrafi:
U1: opracować jasne i zrozumiałe instrukcje dla pacjenta pediatrycznego lub jego opiekuna oraz personelu realizującego opiekę żywieniową - K_U04
U2: zaplanować i realizować kompleksowe postępowanie obejmujące żywienie, aktywność fizyczną i styl życia dla dzieci z nadwagą lub otyłością- K_U13
U3: określić wartość odżywczą pożywienia na podstawie tabel wartości odżywczej produktów spożywczych i typowych potraw, programów komputerowych i zalecanych wielkości spożycia (Recommende Dietary Allowances – RDA) - K_U17
U4: uzasadnić wpływ prawidłowego żywienia kobiet w ciąży oraz karmienia piersią na rozwój fizyczny i intelektualny dziecka - K_U21
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Jest gotów do:
K1 - korzystania z porady innego specjalisty ponieważ jest świadomy własnych ograniczeń - K_K01
K2 - przestrzegania zasad etyki i tajemnicy zawodowej oraz praw pacjenta - K_K02
K3 – myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy - K_K03
Metody dydaktyczne
-obserwowanie, analizowanie oraz omawianie czynności wykonywanych przez personel placówki (zapoznanie ze specyfiką placówki)
- współdziałanie z opiekunem praktyk (Mentorem)
- asystowanie Mentorowi
- planowanie i omawianie zadań wykonanych przez siebie na polecenie Mentora
Wymagania wstępne
Wiedza z zakresu żywienia w szpitalu, żywienia klinicznego i dietetyki pediatrycznej.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2023/24L: | W cyklu 2024/25L: | W cyklu 2025/26L: |
Kryteria oceniania
Przedmiot kończy się zaliczeniem;
ocena ciągła dokonywana przez Mentora, uwzględniająca: bieżące przygotowanie studenta do zajęć praktycznych oraz aktywność i zaangażowanie w wykonywanie powierzonych przez Mentora zadań.
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie wpisu w dzienniczku praktyk, potwierdzającego osiągnięcie przez studenta zapisanych w planie praktyk efektów kształcenia.
Zaliczenie praktyczne i teoretyczne programu praktyk przeprowadza Wydziałowy Koordynator praktyk w dzienniku praktyk oraz systemie USOS.
Ocena ciągła dokonywana przez Mentora – W1-W5, U1-U5, K1-K3
Praktyki zawodowe
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i
terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: