Praktyki: Praktyka w stacji sanitarno-epidemiologicznej - praktyka w stacji sanitarno-epidemiologicznej, dział żywności i żywienia
1800-D1-PRAKTYKA-S2
W ramach zajęć praktycznych student poznaje podstawowe zadania stacji sanitarno-epidemiologicznej, z zakresu: epidemiologii, higieny komunalnej, higieny żywności i żywienia higieny pracy, higieny dzieci i młodzieży, nadzoru sanitarnego oraz promocji zdrowia i oświaty zdrowotnej. Zapoznanie się ze strukturą organizacyjną stacji sanitarno-epidemiologicznej. Zapoznanie się z działalnością i kompetencjami stacji sanitarno-epidemiologicznej.
Całkowity nakład pracy studenta
1. Godziny obowiązkowe realizowane z udziałem nauczyciela / mentora praktyk:
- udział w praktykach zawodowych - 35 h
2. Czas poświęcony przez studenta na pracę indywidualną:
- czytanie literatury i materiałów dydaktycznych - 5 h
3. Czas wymagany do przygotowania się w procesie oceniania – 10h
Łączny nakład pracy: 50 h = 2 ECTS
Efekty uczenia się - wiedza
Zna i rozumie:
W1 – zagadnienia z zakresu epidemiologii żywieniowej oraz czynników ryzyka chorób żywieniowozależnych - K_W02
W2 – zna metody analizy jakości poszczególnych grup produktów spożywczych i rozumie ich znaczenie - K_W06
W3 – zna zagadnienia dotyczące epidemiologii żywieniowej, związki pomiędzy żywieniem - K_W13
W4- zna pojęcia z zakresu promocji zdrowia - K_W22
W5 - podstawowe zagadnienia z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności, substancji antyodżywczych i zanieczyszczeń żywności - K_W27
Efekty uczenia się - umiejętności
Potrafi:
U1: w sposób umiejętny stosować techniki efektywnego komunikowania się i negocjacji - K_U02
U2: prezentować i wyjaśniać problem z zakresu ochrony zdrowia w sposób dostosowany do przygotowania osób oraz grup docelowych - K_U03
U3: opracować jasne i zrozumiałe instrukcje dla personelu realizującego opiekę żywieniową - K_U04
U4: zastosować w pracy zawodowej wiedzę z dziedziny towaroznawstwa, jakości i bezpieczeństwa żywności - K_U15
U5: określić zmiany w wartości odżywczej surowców i potraw w zależności od warunków i czasu przechowywania oraz sposobu przetworzenia - K_U16
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Jest gotów do:
K1 - korzystania z porady innego specjalisty ponieważ jest świadomy własnych ograniczeń - K_K01
K2 - przestrzegania zasad etyki i tajemnicy zawodowej oraz praw pacjenta - K_K02
K3 – myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy - K_K03
Metody dydaktyczne
-obserwowanie, analizowanie oraz omawianie czynności wykonywanych przez personel placówki (zapoznanie ze specyfiką placówki)
- współdziałanie z opiekunem praktyk (mentorem)
- asystowanie mentorowi
- planowanie i omawianie zadań wykonanych przez siebie na polecenie mentora
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2022/23Z: | W cyklu 2025/26Z: | W cyklu 2023/24Z: | W cyklu 2024/25Z: |
Kryteria oceniania
Przedmiot kończy się zaliczeniem;
ocena ciągła dokonywana przez mentora, uwzględniająca: bieżące przygotowanie studenta do zajęć praktycznych oraz aktywność i zaangażowanie w wykonywanie powierzonych przez mentora zadań.
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie wpisu w dzienniczku praktyk, potwierdzającego osiągnięcie przez studenta zapisanych w planie praktyk efektów kształcenia.
Zaliczenie praktyczne i teoretyczne programu praktyk przeprowadza Wydziałowy Koordynator praktyk w dzienniku praktyk oraz systemie USOS.
Ocena ciągła dokonywana przez mentora – W1-W5, U1-U5, K1-K3
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i
terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: