Praktyki: Praktyka w szpitalu, wakacyjna 3 tygodnie
1800-D1-PPS-S1
1. Zapoznanie się z funkcjonowaniem kuchni ogólnej i działu żywienia w szpitalu.
2. Zapoznanie się ze specyfiką wybranych oddziałów i organizacją pracy na tych oddziałach zwracając szczególną uwagę na aspekt żywieniowy.
- Uczestniczenie w wizytach lekarskich.
- Zapoznanie się z pacjentami i ich jednostkami chorobowymi.
- Nabywanie umiejętności analizowania kart gorączkowych.
- Nabywanie umiejętności gromadzenia danych o pacjencie poprzez:
- rozmowę;
- przeprowadzenie wywiadu żywieniowego;
- obserwowanie;
- analizę dokumentacji medycznej;
- wykonanie, np.: pomiarów antropometrycznych.
3. Umiejętność udzielania podstawowych porad dietetycznych pacjentom przebywającym w szpitalu oraz pacjentom opuszczającym szpital.
4. Nabywanie umiejętności szerzenia profilaktyki oraz edukacji żywieniowej wśród pacjentów.
Całkowity nakład pracy studenta
1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi:
- udział w praktyce: 105 godz.
- przeprowadzenie zaliczenia: 0,5 godz.
Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich wynosi 105,5 godz., co odpowiada 4,22 punktom ECTS.
2. Bilans nakładu pracy studenta:
- udział w praktyce: 105 godz.
- przeprowadzenie zaliczenia: 0,5 godz.
- konsultacje 1 godz.
- przygotowanie do zaliczenia + zaliczenie: 1 + 0,5 = 1,5 godz.
Nakład pracy studenta wynosi: 108 godz., co odpowiada 4,32 punktom ECTS
3. Nakład pracy związany z prowadzonymi badaniami naukowymi:
- czytanie wskazanej literatury naukowej: 2 godz.
- przygotowanie do zaliczenia: 1 godz.
- konsultacje z uwzględnieniem opracowań naukowych: 1 godz.
Łączny nakład pracy studenta związany z prowadzonymi badaniami naukowymi wynosi 4 godz., co odpowiada 0,16 punktu ECTS
4. Czas wymagany do przygotowania się do uczestnictwa w procesie oceniania:
- przygotowanie do zajęć praktycznych: 2 godz.
- przygotowanie do zaliczenia: 2 godz. (0,1 punktu ECTS)
5. Bilans nakładu pracy studenta o charakterze praktycznym:
nie dotyczy
6. Czas wymagany do odbycia obowiązkowej praktyki:
105 godz., co odpowiada 4 punktom ECTS
Efekty uczenia się - wiedza
W1: Zna organizacje stanowisk pracy zgodnie z wymogami ergonomii, warunkami sanitarno – higienicznymi produkcji żywności w zakładach żywienia zbiorowego i przemysłu spożywczego oraz współczesne systemy zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia (K_W11)
W2: Omawia zasady postępowania dietetycznego w danych chorobach w zależności od stopnia ich zaawansowania pod opieką mentora. (K_W22)
W3: Omawia zasady organizacji ochrony zdrowia (K_W27).
W4: Identyfikuje uwarunkowania ekonomiczne, organizacyjne i prawne związane z wykonywaniem zawodu dietetyka (K_W28).
W5: Opisuje znaczenie promocji zdrowia, właściwego odżywiania i zdrowego stylu życia w profilaktyce chorób dietozależnych (K_W29).
Efekty uczenia się - umiejętności
U1: Potrafi przeprowadzić wywiad żywieniowy i odżywiania się osoby badanej w oparciu o odpowiednie kwestionariusze oraz potrafi dokonać oceny stanu odżywienia w oparciu o badania przesiewowe i pogłębiona ocenę stanu odżywienia (K_U01).
U2: Potrafi udzielić porady w zakresie trybu życia, diety i aktywności fizycznej (K_U02).
U3: Potrafi pracować w zespole wielodyscyplinarnym w celu zapewnienia ciągłości opieki nad pacjentem. Planuje i organizuje pracę własną i w zespole (K_U05).
U4: Określa wartość odżywczą i energetyczną diet na podstawie tabel wartości odżywczej produktów spożywczych i typowych potraw (K_U14 ).
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
K1: Posiada świadomość własnych ograniczeń i wie kiedy zwrócić się do innych specjalistów (K_K01).
K2: Przestrzega praw pacjenta, w tym prawa do informacji dotyczącej proponowanego postępowania dietetycznego jego następstw i ograniczeń (K_K04).
Metody dydaktyczne
zajęcia praktyczne
Metody dydaktyczne podające
- opis
- pogadanka
Metody dydaktyczne poszukujące
- obserwacji
- sytuacyjna
- doświadczeń
- studium przypadku
- ćwiczeniowa
Rodzaj przedmiotu
przedmiot obligatoryjny
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2024/25L: | W cyklu 2023/24L: | W cyklu 2022/23L: | W cyklu 2025/26L: |
Kryteria oceniania
Zaliczenie praktyk: Zaliczenie praktyczne i teoretyczne programu praktyki przeprowadza Koordynator praktyk w Dzienniku praktyk i
systemie USOS, po pozytywnej opinii mentora praktyk, która uwzględnia frekwencję studenta, zaangażowanie podczas praktyki i ocenia
wiedzę studenta podczas codziennej realizacji programu praktyki.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i
terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: