Organizacja żywienia zbiorowego i bezpieczeństwo: Zasady oraz organizacja żywienia w szpitalach 1800-D1-OZOZ-S2
W trakcie realizacji zajęć studenci zostaną zapoznani z Przedmiotem „Zasady i organizacja żywienia w szpitalach” koncentruje się na kluczowych aspektach związanych z planowaniem, organizacją oraz wdrażaniem systemów żywieniowych w placówkach ochrony zdrowia. Studenci mają okazję zapoznać się z podstawowymi zasadami żywienia średnio- i długoterminowego, które są zgodne z aktualnymi standardami medycznymi oraz normami żywieniowymi.
W ramach przedmiotu omawiane są zagadnienia między innymi związane z:
Podstawami żywienia klinicznego - Zrozumienie potrzeb żywieniowych pacjentów z różnymi schorzeniami, takich jak cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe czy nowotwory, oraz umiejętność dostosowywania jadłospisów.
Organizacją systemu żywienia w szpitalu - Analiza procesów logistycznych związanych z dostarczaniem posiłków, w tym zamówień, transportu i serwowania żywności.
Aspekty prawne i normatywne - Zapoznanie się z przepisami prawnymi dotyczącymi bezpieczeństwa żywności, standardów jakości oraz zasad higieny w kuchniach szpitalnych.
Psychospołeczne aspekty żywienia - Wpływ diety na zdrowie i samopoczucie pacjentów, w tym znaczenie żywienia w procesie leczenia oraz regeneracji.
Edukację żywieniową - Techniki edukacji pacjentów oraz ich rodzin w zakresie zdrowego żywienia i zarządzania dietą w warunkach szpitalnych.
Nowoczesne technologie w żywieniu - Wykorzystanie innowacji technologicznych w monitorowaniu stanu odżywienia pacjentów oraz w organizacji procesów kulinarnych.
Dzięki zdobytej wiedzy, studenci będą w stanie projektować odpowiednie programy żywieniowe, które poprawią jakość życia pacjentów oraz wspomogą procesy terapeutyczne w szpitalach. Zachęca się również do krytycznej analizy istniejących rozwiązań oraz poszukiwania nowatorskich metod w obszarze żywienia klinicznego.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Ćwiczenia:
Projekt, raporty na ćwiczeniach – bieżąca ocena –W1-W5; U1-U5; K1-K3
Samokształcenie:
Projekt, raporty – bieżąca ocena –W1-W5; U1-U5; K1-K2
Wykłady:
Aktywność, przedłużona obserwacja – bieżąca ocena – W1-W5; U4-U5; K2-K1;
Wykłady i ćwiczenia:
Kolokwium zaliczeniowe (0-30 pkt; >60%); W1-W5; U1-U5
Przedmiot kończy się zaliczeniem (test – 30 pytań, zadania zamknięte, 1 pkt za pytanie). Warunkiem zaliczenia testu jest uzyskanie minimum 60% poprawnych odpowiedzi. W1-W5; U1-U4 K1-K3. Pytania testowe opracowane są w oparciu o treść wykładów, ćwiczeń i literatury
Punktacja Ocena
< 19 ndst
19-21 dst
22-24 dst+
25 – 26 db
27 – 28 db+
29 – 30 bdb
Literatura
Literatura podstawowa
1. Żywienie człowieka zdrowego i chorego M. Grzymisławski, M. Mosznak 2022
2. Podstawy żywienia klinicznego edycja czwarta, Redaktor naczelny L.Sobotka
Zakażenia szpitalne w jednostkach opieki zdrowotnej wyd. 1, 2016
Autor: Małgorzata Bulanda, Jadwiga Wójkowska-Mach
Interna Szczeklika 2019
Autorzy:
Andrzej Szczeklik
Piotr Gajewski
Literatura uzupełniająca
1. Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka H. Ciborowska, A. Rudnicka, wydanie IV 2019.
2. Współczesna Dietoterapia, E. Lange, D.Włodarek, wydanie II, 2022
W cyklu 2022/23Z:
Literatura podstawowa 1. Żywienie człowieka zdrowego i chorego M. Grzymisławski, M. Mosznak 2022 3.Zakażenia szpitalne w jednostkach opieki zdrowotnej wyd. 1, 2016 Autor: Małgorzata Bulanda, Jadwiga Wójkowska-Mach 4.Interna Szczeklika 2019 Autorzy: Andrzej Szczeklik Piotr Gajewski
Literatura uzupełniająca 1. Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka H. Ciborowska, A. Rudnicka, wydanie IV 2019. 2. Współczesna Dietoterapia, E. Lange, D.Włodarek, wydanie II, 2022 |
W cyklu 2023/24Z:
Literatura podstawowa 1. Żywienie człowieka zdrowego i chorego M. Grzymisławski, M. Mosznak 2022 Zakażenia szpitalne w jednostkach opieki zdrowotnej wyd. 1, 2016 Autor: Małgorzata Bulanda, Jadwiga Wójkowska-Mach Interna Szczeklika 2019 Autorzy: Andrzej Szczeklik Piotr Gajewski
Literatura uzupełniająca 1. Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka H. Ciborowska, A. Rudnicka, wydanie IV 2019. 2. Współczesna Dietoterapia, E. Lange, D.Włodarek, wydanie II, 2022 |
W cyklu 2024/25Z:
Literatura podstawowa 1. Żywienie człowieka zdrowego i chorego M. Grzymisławski, M. Mosznak 2022 Literatura uzupełniająca 1. Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka H. Ciborowska, A. Rudnicka, wydanie IV 2019. 2. Współczesna Dietoterapia, E. Lange, D.Włodarek, wydanie II, 2022 |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: