Nauki społeczne i humanistyczne: Psychologia i psychodietetyka 1800-D1-NSHP-S1
Student w trakcie trwania przedmiotu zapoznaje się z podstawami psychologii i psychodietetyki w zakresie prowadzenia poradnictwa dietetycznego. Zapoznaje się z pojęciem nawyku żywieniowego i jego wpływu na wybory żywieniowe u dzieci, młodzieży, osób dorosłych. Omawiany jest termin jedzenia emocjonalnego i funkcji żywności w życiu człowieka. Student zapoznaje się z metodami prowadzenia komunikacji terapeutycznej.
W cyklu 2022/23Z:
Student w trakcie trwania przedmiotu zapoznaje się z podstawami psychologii i psychodietetyki w zakresie prowadzenia poradnictwa dietetycznego. Zapoznaje się z pojęciem nawyku żywieniowego i jego wpływu na wybory żywieniowe u dzieci, młodzieży, osób dorosłych. Omawiany jest termin jedzenia emocjonalnego i funkcji żywności w życiu człowieka. |
W cyklu 2023/24Z:
Student w trakcie trwania przedmiotu zapoznaje się z podstawami psychologii i psychodietetyki w zakresie prowadzenia poradnictwa dietetycznego. Zapoznaje się z pojęciem nawyku żywieniowego i jego wpływu na wybory żywieniowe u dzieci, młodzieży, osób dorosłych. Omawiany jest termin jedzenia emocjonalnego i funkcji żywności w życiu człowieka. |
W cyklu 2024/25Z:
Student w trakcie trwania przedmiotu zapoznaje się z podstawami psychologii i psychodietetyki w zakresie prowadzenia poradnictwa dietetycznego. Zapoznaje się z pojęciem nawyku żywieniowego i jego wpływu na wybory żywieniowe u dzieci, młodzieży, osób dorosłych. Omawiany jest termin jedzenia emocjonalnego i funkcji żywności w życiu człowieka. |
W cyklu 2025/26Z:
Student w trakcie trwania przedmiotu zapoznaje się z podstawami psychologii i psychodietetyki w zakresie prowadzenia poradnictwa dietetycznego. Zapoznaje się z pojęciem nawyku żywieniowego i jego wpływu na wybory żywieniowe u dzieci, młodzieży, osób dorosłych. Omawiany jest termin jedzenia emocjonalnego i funkcji żywności w życiu człowieka. |
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
Metody dydaktyczne poszukujące
Metody dydaktyczne w kształceniu online
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Obecność na wykładach i seminariach jest obowiązkowa.
wykład: zaliczenie (z uwzględnieniem obecności na wykładach oraz zaliczenia kolokwium końcowego obejmującego materiał wykładowy)
seminarium: zaliczenie na podstawie aktywności, prezentowanie krótkich projektów
Uwzględnia się także obecność, pracę na zajęciach, oceny z odpowiedzi.
Na koniec zajęć test zaliczeniowy z treści wykładowych i seminaryjnych, zaliczenie od 60%.
Praktyki zawodowe
nie dotyczy
Literatura
Literatura obowiązkowa:
1. Różycka J. Wybrane zagadnienia psychodietetyki. Narzędzie i metody pracy z osobami z nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi. Difin, Warszawa 2020.
2. Brytek-Matera A. Psychodietetyka. PZWL Wydawnictwo Lekarskie 2020.
3. Brytek-Matera A., Czepczor K. Jedzenie pod wpływem emocji. Difin, Warszawa, 2017.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: