Zdrowie publiczne: Demografia i epidemiologia żywieniowa 1800-D1-DiEZ-s2z
Zajęcia prowadzone są w formie wykładów i seminariów. Podczas wykładów przedstawione zostaną podstawy demografii oraz epidemiologia chorób żywieniowozależnych. Ćwiczenia kształtują umiejętności wykorzystania materiałów statystycznych do analizy zdrowia populacji. W trakcie zajęć omawiane są standardowe metody badania sposobu żywienia oraz czynniki ryzyka chorób żywieniowo-zależnych.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Warunkiem przystąpienia do zaliczenie końcowego jest zaliczenie zajęć dydaktycznych zgodnie z założonymi efektami kształcenia i wewnętrznym regulaminem dydaktycznym Katedry.
Zaliczenie odbywa się po zakończeniu cyklu wykładów i semianariów. Zaliczenie końcowe przeprowadzane jest w formie opisowej obejmującej zagadnienia z wykładów i seminariów.
Zaliczenie pisemne: W1 , W2, W3, K1.
Przygotowanie sprawozdań: W2, U1, K2
Przedłużona obserwacja: K1
Literatura
Literatura podstawowa:
1.Gawędzi J, Roszkowski W: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. T. 3, PWN 2009
Literatura uzupełniająca:
1. Jędrychowski W.: Epidemiologia w medycynie klinicznej i zdrowiu publicznym, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego 2010
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: