Nauki społeczne: Absolwent na rynku pracy - współpraca z przemysłem 1800-D1-ANRP-s2z
Wykłady mają za zadanie wyjaśnienie specyfiki rynku pracy dla dietetyka w Polsce oraz wskazanie możliwości podjęcia pracy zawodowej po ukończeniu kształcenia. Studenci poznają możliwości i przykłady podjęcia współpracy z przemysłem spożywczym, a przede wszystkim małymi lokalnymi firmami w celu przeprowadzenie badań naukowych oraz promocji regionalnych i tradycyjnych produktów.
Seminaria poświęcone są nauczeniu podstawowych zasad planowania kariery zawodowej, podjęcia działalności gospodarczy oraz wskazaniu instytucji wspierających merytorycznie i finansowo taką działalność. Przedstawione zostaną zasady przygotowania biznesplanu oraz właściwej autoprezentacji.
W cyklu 2025/26Z:
Wykłady mają za zadanie wyjaśnienie specyfiki rynku pracy dla dietetyka w Polsce oraz wskazanie możliwości podjęcia pracy zawodowej po ukończeniu kształcenia. Studenci poznają możliwości i przykłady podjęcia współpracy z przemysłem spożywczym, a przede wszystkim małymi lokalnymi firmami w celu przeprowadzenie badań naukowych oraz promocji regionalnych i tradycyjnych produktów. |
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Warunkiem zaliczenia seminarium jest aktywny udział w przewidzianych planem zajęciach, przygotowanie i przedstawienie biznesplanu w formie prezentacji. Podczas seminarium prowadzona jest przedłużona obserwacja kompetencji społecznych (0-10 punktów; zaliczenie >50%).
Uzyskane punkty przelicza się na stopnie według następującej skali:
Procent punktów Ocena
92-100% bardzo dobry
84-91% dobry plus
76-83% dobry
68-75% dostateczny plus
60-67% dostateczny
0-59% niedostateczny
Warunkiem zaliczenie jest odbycie zajęć dydaktycznych zgodnie z założonymi efektami kształcenia. Nieobecności muszą być usprawiedliwione i zaliczone ustnie lub pisemnie u prowadzących. Nieodrobienie zajęć uniemożliwia zaliczenie przedmiotu.
Zaliczenie przedmiotu odbywa się po zakończeniu cyklu wykładów, seminariów i przedstawieniu prezentacji.
Tabela ocen:
0-55% - niedostateczny
56 -68,0% - dostateczny
68,1-76,0% - dostateczny plus
76,1-84,0% - dobry
84,1-92,0% - dobry plus
92,1-100% - bardzo dobry
Praktyki zawodowe
nie dotyczy
Literatura
Literatura podstawowa:
1. E. Kryńska, E. Kwiatkowski, Podstawy wiedzy o rynku pracy, Wyd. UŁ, Łódź 2013
2. Konstytucja Biznesu
Literatura uzupełniająca:
1.biznes.gov.pl
2. stat.gov.pl
3. mpips.gov.pl
W cyklu 2025/26Z:
Literatura podstawowa: |
Uwagi
W cyklu 2025/26Z:
brak |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: