Zatrucia, zakażenia i zarażenia układu pokarmowego związane m.in. ze spożyciem skontaminowanej żywności 1738-OG-ZZZUP
Seminaria zostaną poświęcone charakterystyce istotnych drobnoustrojów (wirusów, bakterii, grzybów) i ich produktów wywołujących zatrucia i zakażenia przewodu pokarmowego, a przenoszonych drogą kontaktu bezpośredniego, drogą fekalno-oralną oraz po spożyciu skontaminowanej żywności. Omówione zostaną także sposoby zarażenia, znaczenie oraz skutki inwazji pasożytniczych układu pokarmowego. Podczas seminariów uczestnicy poszerzą wiedzę na temat metod wykrywania w żywności toksyn bakteryjnych i grzybiczych, oraz zapoznają się z charakterystyką i diagnostyką najgroźniejszych dla zdrowia człowieka i zwierząt drobnoustrojów mogących występować w niewłaściwie przygotowywanej i przechowywanej żywności. Ponadto uczestnicy seminariów będą brali udział w samodzielnej i zespołowej analizie przypadków kliniczno-diagnostycznych, ustalali możliwy czynnik etiologiczny zatrucia/zakażenia/zarażenia i proponowali dalsze postępowanie diagnostyczno-lecznicze.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne poszukujące
- studium przypadku
- klasyczna metoda problemowa
Metody dydaktyczne w kształceniu online
- metody służące prezentacji treści
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Uzupełnienie raportów/kart pracy z analizą przypadków kliniczno-diagnostycznych ≥ 60% (W1-W3, U1-U3, K1-K3).
Quiz/kolokwium końcowe ≥ 60% (W1-W3, U1-U3, K1-K3).
Przedłużona obserwacja (≥ 50%) K1-K3.
Warunkiem dopuszczenia do zaliczenia końcowego są:
- obecność na seminariach (dopuszcza się usprawiedliwienie nieobecności; w przypadku jego braku konieczne jest przygotowanie opracowania w formie i na temat uzgodniony z prowadzącym seminarium, którego nieobecność dotyczy),
- uzupełnienie raportów/kart pracy≥ 60% (zaliczenie bez oceny),
- uzyskanie pozytywnej oceny dotyczącej kompetencji społecznych.
Ocena końcowa z przedmiotu jest wystawiana na podstawie quizu/kolokwium końcowego.
Kryteria oceniania:
Procent punktów Ocena
92-100% Bardzo dobry
84-91% Dobry plus
76-83% Dobry
68-75% Dostateczny plus
60-67% Dostateczny
0-59% Niedostateczny
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Murray PR, Rosenthal KS, Pfaller MA. Mikrobiologia. Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2018
2. Jagielski M. Etiologia, obraz kliniczny i diagnostyka ostrych zakażeń i zarażeń przewodu pokarmowego oraz zatruć pokarmowych. Fundacja Pro Pharmacia Futura. Warszawa 2010
3. Morozińska-Gogol J. Parazytologia medyczna. Kompendium. Wyd.1, PZWL, Wyd. 1 – 4 dodruk, Warszawa, 2021
Literatura uzupełniająca:
1. Artykuły dostępne w bazach publikacji
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: