Bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktów spożywczych i aspekty prozdrowotne żywności funkcjonalnej 1716-OG-BMPS
Seminaria mają na celu zapoznanie uczestników z:
1. podstawowymi zagadnieniami za zakresu mikrobiologii ogólnej (taksonomia, morfologia, genetyka, wirulencja i chorobotwórczość drobnoustrojów),
2. aktualnym stanem prawnym dotyczącym wymagań mikrobiologicznych stawianych różnym produktom spożywczym oraz elementom środowiska w zakładzie produkcyjnym,
3. zasadami dobrej praktyki produkcyjnej w zakładach przetwórstwa spożywczego oraz zasadami Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP),
4. sposobami pobierania i transportu próbek żywności oraz metodami izolacji i identyfikacji zawartych w nich drobnoustrojów,
5. podstawami teoretycznymi procesów dezynfekcji i sterylizacji,
6. metodami oceny czystości mikrobiologicznej wody,
7. informacjami dotyczącymi wykorzystania w przemyśle spożywczym bakteriocyn i konserwantów żywności,
8. testami konserwacji i ustalaniem przydatności żywności do spożycia,
9. mikrobiotą produktów spożywczych,
10. znaczeniem drobnoustrojów w przemyśle fermentacyjnym,
11. zagadnieniami dotyczącymi probiotyków i żywności funkcjonalnej,
12. najgroźniejszymi dla zdrowia człowieka drobnoustrojami mogącymi występować w niewłaściwie przygotowywanej i przechowywanej żywności, wywołującymi zatrucia pokarmowe i zakażenia przewodu pokarmowego.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
- wykład problemowy
- wykład konwersatoryjny
Metody dydaktyczne poszukujące
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2023/24L: | W cyklu 2025/26Z: | W cyklu 2024/25Z: |
Kryteria oceniania
Podstawą do zaliczenia przedmiotu „Bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktów spożywczych i aspekty prozdrowotne żywności funkcjonalnej” jest:
• obecność na zajęciach,
• udział we wszystkich aktywnościach, zaliczenie kart pracy,
• zaliczenie testu końcowego w formie on-line (test zamknięty jednokrotnego wyboru).
Praktyki zawodowe
Program kształcenia nie przewiduje odbycia praktyk zawodowych
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Kowal K, Libudzisz Z, Żakanowska Z: Mikrobiologia techniczna (tom 2). Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2023
Literatura uzupełniająca:
1. Błaszczyk MK, Goryluk-Salmonowicz A: Przemysłowe wykorzystanie mikroorganizmów. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2020
2. Libudzisz Z, Kowal K, Żakanowska Z: Mikrobiologia techniczna (tom 1). Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2023
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: