Strategie enzymatyczne w kosmetologii 1704-KUM1-STRENZ-2
Współczesne kosmetyki oraz środki stosowane w medycynie estetycznej coraz częściej oparte są na zastosowaniu enzymów różnego pochodzenia, a także koenzymów, aktywatorów lub inhibitorów, które wpływają na aktywność enzymów funkcjonujących w komórkach człowieka. W związku z tym zadaniem przedmiotu Strategie enzymatyczne w kosmetologii jest poszerzenie wiedzy z działu biochemii, jakim jest enzymologia, w ramach studiów kosmetologicznych drugiego stopnia. W ramach zajęć wykładowych studenci zostaną zapoznani z podstawowymi zagadnieniami dotyczącymi roli enzymów w funkcjonowaniu żywej komórki i całego organizmu, chemicznej struktury enzymów białkowych oraz zależnościami pomiędzy ich strukturą i funkcją katalityczną. Przedstawione zostaną podstawowe efekty przyczyniające się do obniżenia energii aktywacji reakcji katalizowanych enzymatycznie. Zreferowane zostaną podstawy kinetyki reakcji enzymatycznych i ich odmienność od niekatalizowanych reakcji chemicznych. Zdefiniowane zostaną podstawowe pojęcia używane do charakterystyki preparatów enzymatycznych. Przedyskutowany zostanie wpływ różnych czynników wpływających na szybkość reakcji enzymatycznych, jak temperatura, pH, stężenie enzymu, stężenie substratu(ów) oraz produktu(ów) reakcji. Omówiony zostanie wpływ i mechanizmy działania aktywatorów oraz podstawowych typów inhibitorów enzymów. Rozwinięciem podstawowych wiadomości z zakresu enzymologii będzie przedstawienie konkretnych przykładów środków kosmetycznych implementujących strategię enzymatyczną, z uwzględnieniem charakterystyki użytego lub docelowego enzymu, mechanizmu katalizy enzymatycznej, molekularnego mechanizmu działania, efektów biologicznych i potencjalnych zagrożeń.
Wykład (15 godz.) ma za zadanie przedstawienie następujących zagadnień:
1) Struktura chemiczna enzymów białkowych i ich funkcje katalityczne
2) Podstawy kinetyki reakcji enzymatycznych
3) Czynniki modulujące aktywność enzymatyczną
4) Enzymy, koenzymy, inhibitory i aktywatory enzymów używane w środkach kosmetycznych - molekularne mechanizmy działania i znaczenie dla metabolizmu komórkowego
Ćwiczenia (10 godz.):
W ramach ćwiczeń studenci zostaną zapoznani ze sposobami skutecznego i selektywnego poszukiwania literatury naukowej (w tym angielskojęzycznej), odróżniania informacji reklamowej od rzetelnej informacji naukowej oraz wdrożenie do komunikatywnego przekazywania wiedzy. Praktycznym ćwiczeniem doskonalącym umiejętność samodzielnego pozyskiwania i upowszechniania informacji naukowej będzie przygotowanie i wygłoszenie przez studentów referatów poszerzających wiedzę tematyczną całej grupy.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
- wykład konwersatoryjny
Metody dydaktyczne poszukujące
- ćwiczeniowa
- klasyczna metoda problemowa
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Zaliczenie na ocenę.
Na ocenę końcową (średnia matematyczna) składają się ocena z obecności na wykładach oraz ocena uzyskana za prezentację przedstawioną na ćwiczeniach.
Nieobecność na 3 (lub więcej) z 5 pięciu wykładów jest równoznaczna z uzyskaniem oceny niedostatecznej.
Praktyki zawodowe
nie dotyczy
Literatura
1. „Ćwiczenia z biochemii”, red. Leokadia Kłyszejko-Stefanowicz, PWN 2005, rozdział 11: Enzymy.
2. „Biochemia”, red. Jeremy M. Berg, Lubert Stryer, John L. Tymoczko, przekład zbiorowy pod redakcją naukową Zofii Szweykowskiej-Kulińskiej i Artura Jarmołowskiego, PWN 2005. Rozdziały: 8 (Enzymy: podstawowe pojęcia i kinetyka), 9 (Strategie katalityczne), 10 (Strategie regulacyjne: enzymy i hemoglobina).
3. „Elementy enzymologii”, red. Jerzy Witwicki i Wojciech Ardelt, PWN, Warszawa 1984, 1989.
4. Wybrane artykuły z czasopism specjalistycznych.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: