Higiena 1700-K1-HIGN-1
Wykłady mają za zadanie:
Parazytologia – ogólne pojęcia , choroby pasożytnicze,
pierwotniaki pasożytnicze,
Choroby wirusowe WZW B i C, HIV,
Zapoznanie studentów z higieną żywienia - wybrane
zagadnienia.
Zapoznanie studentów z Polskim Prawem Żywnościowym,
jakością żywności i jej ochroną, nadzorem nad higieną
zaopatrzenia w wodę i żywność,3
Zapoznanie ze środowiskiem pracy w gabinecie
kosmetycznym.
Zapoznanie z zasadami higieny pracy i BHP w gabinecie
kosmetycznym.
Zagadnienia prawne pracy w gabinecie kosmetycznym.
Epidemiologia zakażeń szpitalnych.
Ćwiczenia poświęcone są rozszerzeniu zagadnień
wprowadzonych w trakcie wykładów. Przedstawienie
praktycznego zastosowania w pracy, w gabinecie
kosmetycznym.
Tematy ćwiczeń:
Dezynfekcja, dezynsekcja , deratyzacja ,sterylizacja,
aseptyka.
Zastosowanie środków do dezynfekcji i sterylizacji w
gabinetach.
Wymagania BHP i sanitarne dotyczące gabinetów
kosmetycznych.
Zagadnienia prawne pracy w gabinecie - ustawy i
rozporządzenia.
Ocena jakości produktów żywnościowych.
Zagrożenia wynikające z błędów dietetycznych.
W cyklu 2022/23L:
Wykłady mają za zadanie: |
W cyklu 2023/24L:
Wykłady mają za zadanie: |
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
- wykład konwersatoryjny
Metody dydaktyczne poszukujące
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2023/24L: | W cyklu 2024/25L: | W cyklu 2022/23L: |
Kryteria oceniania
Zaliczenie z oceną: K_W02, K_W19, K_W44, K_U02,
K_U03, K_U13, K_U18, K_U45
Aktywność: K_K01, K_K03
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest: obecność (dwie
nieobecności w 1 semestrze stanowią podstawę do nie
zaliczenia tego semestru), pozytywna ocena wystawiona przez
prowadzącego ćwiczenia (średnia ocen uzyskanych przez
studenta w trakcie ćwiczeń i aktywność podczas zajęć), brak
wykroczeń wymienionych w „Zasadach BHP” Regulaminu
Dydaktycznego Katedry i Zakładu Higieny Epidemiologii
Ergonomii i Kształcenia Podyplomowego.
Wykład – kryteria oceniania: zaliczenie pisemne (pytania
otwarte)
Ćwiczenia – kryteria oceniania: zaliczenie na ocenę ( pytania
otwarte) 5
Uzyskane punkty przelicza się na oceny według
następującej skali:
Procent punktów Ocena
92-100% Bardzo dobry
84-91% Dobry plus
76-83% Dobry
68-75% Dostateczny plus
60-67% Dostateczny
0-59% Niedostateczny
Praktyki zawodowe
brak
Literatura
1.Gospodarek E, Mikucka A: Mikrobiologia w
kosmetologii. PZWL, Warszawa 2013
2. Karczewski J.K.: Higiena. Podręcznik dla studentów
pielęgniarstwa, Lublin 2002
3..Murawska E. – Ciałowicz , Zawadzki M. – Higiena –
podręcznik dla studentów wydziału kosmetologii, Wrocław
2005
4.Wybrane zagadnienia z higieny i epidemiologii - skrypt
AMB
5.Jędrychowski W.- Epidemiologia - wprowadzenie i
metody badań. PZWL 1999
6.Z.Jethon: Medycyna zapobiegawcza i środowiskowa.
PZWL Warszawa 1997
7.Ziemiański Ś.: Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne
podstawy. PZWL Warszawa
8.Tabele wartości odżywczych żywności.
9.J.Gawęcki, L. Hryniewiecki: Żywienie człowieka.
Podstawy nauki o żywieniu, Warszawa 1998.
10. Jabłoński L., Karwat I.: Podstawy epidemiologii
ogólnej, epidemiologia chorób zakaźnych, Lublin 2002
11. E. Kolarzyk: Wybrane problemy higieny i ekologii
człowieka, Wyd. UJ. 2008
12. J. Marcinkowski: Podstawy higieny, Volumed Wrocław
1987.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: