Higiena i epidemiologia 1700-A3-HEPIZ-SJ
Wykłady z przedmiotu Higiena i epidemiologia mają za zadanie zapoznać studenta z przedmiotem, jako nauką o charakterze teoretycznym i praktycznym. Mają na celu przybliżenie podstawowych pojęć z zakresu epidemiologii oraz nadzoru sanitarnego w zakresie higieny środowiska, żywności, radiologii, pracy. Student zapoznaje się z podstawowymi informacjami
na temat rozprzestrzenienia chorób zakaźnych i niezakaźnych
w Polsce oraz na świecie. Podczas wykładów przedstawiony zostanie podział i zasady przeprowadzania badań epidemiologicznych oraz informacje na temat nadzoru nad jakością żywności i problemu żywności genetycznie modyfikowanej.
Laboratoria uaktywniają postawę studenta. W ramach laboratoriów student zapoznaje się z metodyką obliczeń współczynników zapadalności, chorobowości, umieralności
i śmiertelności w wybranych chorobach. Ponadto studenci: analizują przyczyny najczęściej występujących chorób zakaźnych i niezakaźnych, opracowują system profilaktyki pierwszorzędowej, drugorzędowej i trzeciorzędowej w wybranych chorobach, poznają typy badań epidemiologicznych
i ich wykorzystanie do oceny stanu zdrowia zbiorowości, analizują wyniki badań z zakresu higieny radiologicznej i pracy.
Podczas zajęć laboratoryjnych studenci oznaczają zanieczyszczenia żywności, zanieczyszczenia wody, przeprowadzają badania diagnostyczne w kierunku zatruć grzybami.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
- wykład konwersatoryjny
- wykład informacyjny (konwencjonalny)
Metody dydaktyczne poszukujące
- ćwiczeniowa
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2023/24Z: | W cyklu 2024/25Z: |
Kryteria oceniania
Treści wykładów weryfikowane są egzaminem końcowym teoretycznym, złożonym z 6 pytań otwartych. Za każdą odpowiedź student uzyskuje punkty w skali 1-3. Do uzyskania pozytywnej oceny konieczne jest zdobycie 11 punktów (60%) punktów. Podczas egzaminu oceniane są następujące efekty: W1, W2, W3, W4, W5.
Uzyskane punkty przelicza się na stopnie według następującej skali:
Procent punktów Ocena
92-100% Bardzo dobry
84-91% Dobry plus
76-83% Dobry
68-75% Dostateczny plus
60-67% Dostateczny
0-59% Niedostateczny
Egzamin końcowy teoretyczny: ≥ 60% (W1-W5)
Laboratorium oceniane jest na podstawie wykonanych ćwiczeń laboratoryjnych. Raporty ocenione ≥ 60%, (U1, U2, U3), uzyskują zaliczenie bez oceny.
Przedłużona obserwacja/Aktywność (≥ 50% lub 1-3 punkty; 3 punkty = ocena bardzo dobry) (K1).
Praktyki zawodowe
Nie dotyczy
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Jędrychowski W (red.). Epidemiologia w medycynie klinicznej i zdrowiu publicznym. Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2010
2. Marcinkowski J (red.). Podstawy higieny. Volumed, Wrocław 1998
3. Jabłoński L, Karwat I. Podstawy epidemiologii ogólnej, epidemiologia chorób zakaźnych. Wydawnictwo Czelej. Lublin 2002
Literatura uzupełniająca:
1. Jethon Z (red.). Medycyna zapobiegawcza
i środowiskowa. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 1997
2. Kolarczyk E (red.). Wybrane problemy higieny
i ekologii człowieka. Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2008
3. Karczewski J (red.). Higiena. Wydawnictwo Lekarskie
PZWL, Lublin 2002
4. Jarosz M (red.). Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2000
Uwagi
W cyklu 2024/25Z:
Brak |
W cyklu 2025/26Z:
Brak |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: