Biotechnologia przemysłowa 1600-BM32BIPR-1
Zapoznanie z technologicznymi i technicznymi aspektami prowadzenia typowych procesów biotechnologicznych. Wykorzystywanie nowoczesnych metod i algorytmów do wprowadzania innowacyjnych produktów. Aspekty ekonomiczne, społeczne i prawne w kontekście procesów biotechnologicznych.
Zagadnienia realizowane na zajęciach praktycznych:
Praktyczne zastosowanie nowoczesnych algorytmów podczas wprowadzania produktów i innowacji na rynek.
Tradycyjne procesy biotechnologiczne w przemyśle.
Biotechnologia przemysłowa w ujęciu biznesowym.
Kluczowe działania, kanały dystrybucji, struktury kosztów, segmenty klientów w ujęciu przedsiębiorstwa biotechnologicznego.
Podstawowe aspekty związane z identyfikowaniem danych ochrony patentowej.
Wprowadzenie do metody Design Thinking.
Wykład ma za zadanie zdobycie i utrwalenie wiedzy z zakresu
Ćwiczenia poświęcone są nabyciu umiejętności praktycznych z zakresu metody Design Thinking
W cyklu 2022/23L:
Zapoznanie z technologicznymi i technicznymi aspektami prowadzenia typowych procesów biotechnologicznych. Wykorzystywanie nowoczesnych metod i algorytmów do wprowadzania innowacyjnych produktów. Aspekty ekonomiczne, społeczne i prawne w kontekście procesów biotechnologicznych. |
W cyklu 2024/25L:
Zapoznanie z technologicznymi i technicznymi aspektami prowadzenia typowych procesów biotechnologicznych. Wykorzystywanie nowoczesnych metod i algorytmów do wprowadzania innowacyjnych produktów. Aspekty ekonomiczne, społeczne i prawne w kontekście procesów biotechnologicznych. |
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
- opowiadanie
- wykład konwersatoryjny
- wykład problemowy
Metody dydaktyczne poszukujące
- seminaryjna
- ćwiczeniowa
- obserwacji
- doświadczeń
- klasyczna metoda problemowa
- projektu
- referatu
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2024/25L: | W cyklu 2023/24L: | W cyklu 2022/23L: |
Kryteria oceniania
Forma i warunki zaliczenia przedmiotu:
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie pozytywnej oceny z zaliczenia pisemnego – W01, W02, W03, U01, U02, K01, K02
% uzyskanych punktów - Ocena
92≤…..≤100 - bdb (5)
88≤…..<92 - db+ (4+)
80≤…..<88 - db (4)
71≤…..<80 - dst+ (3+)
60≤…..<71 - dst (3)
0…..<60 - ndst (2)
Praktyki zawodowe
W ramach przedmiotu nie są prowadzone praktyki zawodowe.
Literatura
Literatura podstawowa:
1. C. Ratledge, B. Kristiansen (red.): Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa 2011.
2. W. Bednarski, J. Fiedurek (red.): Podstawy biotechnologii przemysłowej, WNT, Warszawa 2007.
Literatura uzupełniająca:
1. W. Leśniak: Biotechnologia żywności. Procesy fermentacji i biosyntezy, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, Wrocław 2002.
2. J. Fiedurek (red.): Procesy jednostkowe w biotechnologii, Wydawnictwo UMCS, Lublin 2000.
3. B. Michalska-Dominiak, P. Grocholiński: Poradnik design thinking - czyli jak wykorzystać myślenie projektowe w biznesie, Wydawnictwo Helion, Gliwice 2019
W cyklu 2022/23L:
Literatura podstawowa: Literatura uzupełniająca: |
W cyklu 2024/25L:
Literatura podstawowa: Literatura uzupełniająca: |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: