Mikrobiologia szczegółowa - drobnoustroje w medycynie i w przemyśle 1600-BM31MBSZ-1
Treści programowe wykładów:
Podstawy procesów biosyntezy i biotransformacji. Metody przechowywania drobnoustrojów. Charakterystyka chorobotwórczych wirusów, bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych, atypowych, prątków i grzybów. Biologiczne podstawy biotechnologii antybiotyków. Charakterystyka drobnoustrojów wytwarzających antybiotyki. Charakterystyka bakteriocyn, mikotoksyn - metody wykrywania. Biotechnologiczne wykorzystanie bakterii kwasu mlekowego i drożdży. Probiotyki. Elementy mikrobiologii żywności. System HACCP. Mikrobiom człowieka.
Treści programowe ćwiczeń:
Zasady pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Badanie czystości mikrobiologicznej środowiska pracy (ocena czystości rąk, odzieży oraz powietrza i wody). Procesy wyjaławiania w biotechnologii. Badanie efektywności działania środków dezynfekcyjnych, aseptycznych. Bakteriocyny – jako naturalne konserwanty żywności. Mikrobiota produktów mlecznych, mięsnych, jaj oraz warzyw i owoców. Właściwości i znaczenie pleśni i drożdży w medycynie oraz przemyśle fermentacyjnym. Metody hodowli, identyfikacji, oceny antybiotykowrażliwości bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych, tlenowych, beztlenowych, kapnofilnych i mikroaerofilnych.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne eksponujące
Metody dydaktyczne podające
- wykład problemowy
- wykład konwersatoryjny
Metody dydaktyczne poszukujące
- ćwiczeniowa
- laboratoryjna
- obserwacji
- klasyczna metoda problemowa
- okrągłego stołu
- studium przypadku
Metody dydaktyczne w kształceniu online
- metody wymiany i dyskusji
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Kolokwium: W1, W2, W3, U3,
Praktyczne wykonanie ćwiczeń: W2, U1, U2, U3, K1
Egzamin pisemny (test, pytania zamknięte, odpowiedzi jednokrotnego wyboru) (zaliczenie ≥ 60%) – W1, W2, W3, U1, U2, U3
Jeżeli średnia ocen studenta z laboratoriów (średnia ważona wyliczana z ocen za: aktywność [x1], wejściówki [x1], kolokwia [x3]) mieści się w przedziale 4,0 - 4,49, student może mieć dodatkowo doliczone do punktacji z egzaminu 3 punkty. Średnia ocen (z laboratoriów) ≥ 4,5 pozwala dodatkowo doliczyć studentowi 4 punkty do punktacji uzyskanej z egzaminu, co może wpłynąć na podwyższenie oceny końcowej z egzaminu.
W przypadku zaliczeń pisemnych (testy sprawdzające na ćwiczeniach, na kolokwiach i egzaminie) uzyskane punkty przelicza się na stopnie według następującej skali:
Procent punktów Ocena
92≤…<100% Bardzo dobry
88≤…<92% Dobry plus
80≤…<88% Dobry
71≤…<80% Dostateczny plus
60≤…<71% Dostateczny
<60% Niedostateczny
Przedłużona obserwacja/aktywność (1-3 punktów; 3 punkty = ocena bardzo dobry)
Praktyki zawodowe
Nie dotyczy
Literatura
Piśmiennictwo obowiązkowe:
1. Murray P.R., Rosenthal K.S., Pfaller M.A.: Mikrobiologia. Edra Urban and Partner, Wrocław, 2018 (lub wyd. wcześniejsze)
2. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna. T. 2. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. PWN, Warszawa 2008
Piśmiennictwo uzupełniające:
1. Błaszczyk M.K., Goryluk-Salmonowicz A.: Przemysłowe wykorzystanie mikroorganizmów. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2020
2. Bednarski W., Reps A.: Biotechnologia żywności. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, 2003
3. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna. T. 1 Mikroorganizmy i środowiska ich występowania. PWN, Warszawa, 2012
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: