Ochrona i waloryzacja dziedzictwa żywieniowego w Europie 1202-H-OiW-S1
Pojęcie dziedzictwa żywieniowego odnosi się do dziedzictwa kulturowego, w działaniach UNESCO jest kwalifikowane jako dziedzictwo niematerialne (Wiedza, rytuały, umiejętności, symbole i zwyczaje związane z jedzeniem). W epoce globalizacji wszędzie na świecie próbuje się chronić lokalne dziedzictwo żywieniowe. Zajęcia będą dotyczyły roli historii w ochronie i promocji dziedzictwa żywieniowego, specyficznego warsztatu historycznego badacza jedzenia i możliwości jego używania w procesach rejestracji produktów tradycyjnych i regionalnych, edukacji gastronomicznej, popularyzacji historii i kreowania produktów gastronomicznych oraz turystycznych.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
Metody dydaktyczne poszukujące
- studium przypadku
- klasyczna metoda problemowa
- projektu
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
aktywność na zajęciach, dyskusje, znajomość literatury, realizacja własnego projektu - dokumentacji historycznej do wybranego produktu żywieniowego lub tradycji kulinarnej
Praktyki zawodowe
nie dotyczy
Literatura
Przepisy unijne dotyczące produktów regionalnych i tradycyjnych:
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Przepisy-UE-Produkty-regionalne-i-tradycyjne
Polskie produkty z oznaczeniami unijnymi:
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Produkty-zarejestrowane-jako-Chronione-Nazwy-Pochodzenia-Chronione-Oznaczenia-Geograficzne-oraz-Gwarantowane-Tradycyjne-Specjalnosci
Lista produktów tradycyjnych województwa kujawsko-pomorskiego:
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-kujawsko-pomorskie
F. Parasecoli, Knowing where it comes from : labeling traditional foods to compete in a global market, Iowa 2017.
J. Dumanowski, M. Kasprzyk-Chevriaux, Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej, Warszawa 2018.
C. Petrini, Slow food: prawo do smaku, Warszawa 2007.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: