Normy i standardy w logistyce 1152-12-L12-NoiStwLo
Treści wykładowe wybrane spośród następujących zagadnień szczegółowych:
1. Wprowadzenie do przedmiotu: Istota i znaczenie norm w łańcuchach dostaw, fundamentalne pojęcia: normalizacja, normy, standardy. Normalizacja w Polsce i międzynarodowe jednostki standaryzacyjne - W1.
2. Międzynarodowe standardy systemów zarządzania – W2, W3, U1.
standard zarządzania środowiskowego (struktura i wymagania normy ISO serii
14000); standard zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy (struktura i
wymagania normy PN-N 18001/OHSAS 18001); standard zarządzania
bezpieczeństwem informacji (struktura i wymagania normy ISO 27001); standard zarządzania społeczną odpowiedzialnością biznesu (struktura i wymagania normy ISO 26000; standard systemu zarządzania
ryzykiem (struktura i wymagania normy ISO 31000), standard systemu
zarządzania bezpieczeństwem łańcucha dostaw (struktura i wymagania normy
ISO 28000)
3. Sektorowe standardy zarządzania jakością – W3
Standardy GS1, ISO/TS 16949; HACCP; GMP; GHP; GAP; GLP, BRC – Globalny Standard Żywnościowy (ang. Global Standard Food) BRCGS Packaging Materials); IFS; ISO 22000; AQAP; IISO 13485: 2016; TL 9000.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
- wykład konwersatoryjny
Metody dydaktyczne poszukujące
- studium przypadku
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Zaliczenie przedmiotu:
I termin: egzamin pisemny testowy - test mieszany: pytania zamknięte z możliwością jednokrotnego wyboru oraz pytania otwarte (15 pytań w tym 2 otwarte, punktacja od: 0,5 pkt do 1 pkt za pytania zamknięte, pytania otwarte od 0; 0,25 pkt do 2 pkt max).
II termin egzamin poprawkowy - tryb ustny.
Kryteria oceny:
(5) Bardzo dobry / 95% - 100%
(4,5) Dobry + / dobry plus 85% - 94,9%
(4) Dobry / dobry 80% - 84,9%
(3,5) Dostateczny + / dostateczny plus 70% - 79,9%
(3) dostateczny / dostateczny 60%-69,9%
(2) niedostateczny / Poniżej 60%
Weryfikacja efektów uczenia się:
W1 - Egzamin pisemny testowy
W2 - Egzamin pisemny testowy
W3 - Egzamin pisemny testowy
U1 - Egzamin pisemny testowy
Praktyki zawodowe
Nie przewiduje się praktyk zawodowych w zakresie tego przedmiotu.
Literatura
Literatura podstawowa:
1. A. Hamrol, Zarządzanie i inżynieria jakości, PWN, Warszawa, 2017.
2. A. Hamrol, Zarządzanie jakością z przykładami, PWN, Warszawa 2007.
3. R. Karaszewski, K. Skrzypczyńska, Zarządzanie jakością, TNOiK, Toruń
2013.
4. M. Urbaniak, Systemy zarządzania w praktyce gospodarczej, Difin, Warszawa, 2006.
5. Z. Zymonik, A. Hamrol, P. Grudowski, Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem, PWE, Warszawa 2013.
Literatura uzupełniająca:
1. Norma: PN-EN ISO 14001:2015-09 - Systemy zarządzania środowiskowego -- Wymagania i wytyczne stosowania.
2. Norma PN-ISO 45001:2018-06 - Systemy zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy -- Wymagania i wytyczne stosowania (Następca OHSAS 18001 oraz PN-N 18001)
3. Norma: PN-ISO 31000:2018-08 - Zarządzanie ryzykiem – Wytyczne.
4. Norma PN-ISO 26000:2012 - Wytyczne dotyczące społecznej odpowiedzialności.
5. Norma PN-EN ISO/IEC 27001:2017-06 - Technika informatyczna - Techniki bezpieczeństwa -- Systemy zarządzania bezpieczeństwem informacji – Wymagania.
6. Norma ISO 28000 – System Zarządzania Bezpieczeństwem Łańcucha Dostaw.
7. Norma PN-EN ISO 22000:2018-08 - Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności -- Wymagania dla każdej organizacji należącej do łańcucha żywnościowego.
8. Standardy GS1.
9. Norma IATF 16949:2016, IATF 16949 (dawniej ISO/TS 16949).
10. Norma ISO 13485: 2016.
Wybrane artykuły naukowe, informacje dla studentów przekazywane na wykładach.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: