Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i turystyce 1100-12-F22-RJ-RZwHT
Przedmiot ma na celu przedstawienie podstawowych koncepcji rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. Po kursie tego przedmiotu studenci powinni:
- znać cechy charakterystyczne usług turystycznych,
- umieć rozróżniać koszty niezbędne dla celów sprawozdawczych od kosztów potrzebnych dla celów decyzyjnych,
- znać sposoby wyceny kosztów i kalkulacji kosztów jednostkowych,
- znać sposoby badania rentowności usług i badania wrażliwości zysku,
- znać podstawowe sposoby kształtowania popytu za pomocą
zróżnicowania cen na świadczone usługi,
- potrafić ocenić sytuacje finansową przedsiębiorstw hotelarskich i turystycznych na podstawie sprawozdań finansowych i mierników operacyjnych.
Poruszane grupy zagadnień na wykładzie:
1. Międzynarodowy standard USALI - W1:
a. Wprowadzenie, cechy specyficzne usług w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych.
b. Międzynarodowy standard USALI - podstawowe pojęcia dotyczące kosztów.
2. Narzędzia rachunkowości zarządczej w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych oraz analiza finansowa - W1:
a. Analiza progu rentowności i wrażliwości zysku.
b. Podstawy polityki cenowej: koncepcje Boston Consulting
Group, Yield Management.
c. Budżetowanie i analiza odchyleń.
d. Analiza finansowa w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych.
Poruszane grupy zagadnień na ćwiczeniach:
1. Międzynarodowy standard USALI - U1, K1:
a. Wprowadzenie, cechy specyficzne usług w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych.
b. Międzynarodowy standard USALI - podstawowe pojęcia dotyczące kosztów.
2. Narzędzia rachunkowości zarządczej w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych oraz analiza finansowa - U1, K1:
a. Analiza progu rentowności i wrażliwości zysku.
b. Podstawy polityki cenowej: koncepcje Boston Consulting
Group, Yield Management.
c. Budżetowanie i analiza odchyleń.
d. Analiza finansowa w przedsiębiorstwach hotelarskich i turystycznych.
W cyklu 2022/23L:
Przedmiot ma na celu przedstawienie podstawowych koncepcji rachunkowości zarządczej w hotelarstwie i turystyce. Po kursie tego przedmiotu studenci powinni: Poruszane grupy zagadnień na wykładzie: Poruszane grupy zagadnień na ćwiczeniach: |
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
Metody dydaktyczne poszukujące
- studium przypadku
- obserwacji
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
wykład
W1: egzamin +++
ćwiczenia
U1: zadania liczbowe do rozwiązania +++
K1: obserwacja +++
Praktyki zawodowe
nie dotyczy
Literatura
R. Kotaś, S. Sojak, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i
gastronomii, PWE, Warszawa 2009.
T. Knowles, Zarządzanie hotelarstwem i gastronomią, PWE,
Warszawa 2001.
M. Bednarska, G. Gołembski, E. Markiewicz, M. Olszewski,
Przedsiębiorstwo turystyczne. Ujęcie statyczne i dynamiczne,
Warszawa PWE 2007.
W. Biczysko, R. D. Tauber, Zarządzanie finansami w hotelarstwie, gastronomii i turystyce, Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Poznań 2008.
5. Horyzonty Controllingu 2020, Kozak Piotr (red.), 2020, Toruń, Towarzystwo Naukowe Organizacji i Kierownictwa Dom Organizatora.
6. Horyzonty Controllingu 2020, Kozak Piotr (red.), 2019, Toruń, Towarzystwo Naukowe Organizacji i Kierownictwa Dom Organizatora.
7. Horyzonty Controllingu 2018, Marlena Ciechan-Kujawa, Piotr Kozak, (red.), 2018, Toruń, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika
W cyklu 2022/23L:
R. Kotaś, S. Sojak, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i |
Uwagi
W cyklu 2022/23L:
brak |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: