Zarządzanie operacyjne 1100-12-E21-EM-ZaOpe
Prezentowane w ramach wykładu treści mają na celu przybliżyć studentowi następujące zagadnienia:
• Istota zarządzania działalnością operacyjną: zarządzanie przedsiębiorstwem a zarządzanie produkcją, produkcja a działalność operacyjna, pojęcia, cele, elementy składowe, zadania - W1.
• System produkcyjny przedsiębiorstwa: pojęcie systemu produkcyjnego, charakterystyka elementów systemu produkcyjnego, otoczenie systemu produkcyjnego - W1.
• Planowanie produktu: istota, cel, etapy opracowania nowego produktu, podstawowe problemy, ocena i porównanie przygotowanych projektów, cykl życia produktu - W2.
• Planowanie procesu produkcyjnego: pojęcie i struktura procesu produkcyjnego, kryteria podziału i rodzaje procesów produkcyjnych, proces planowania produkcji - W2.
• Zdolność produkcyjna: pojęcie zdolności produkcyjnej i czynniki ją kształtujące, poziomy możliwości produkcyjnych, metody obliczania zdolności produkcyjnej - U1.
• Zarządzanie jakością w działalności operacyjnej: definicje, istota, orientacja projakościowa przedsiębiorstwa, koszty zarządzania jakością, systemy zarządzania jakością - U1.
• Gospodarka zapasami: pojęcie, funkcje i kryteria klasyfikacji zapasów, zasady i skutki kosztowe gospodarowania zapasami, modele sterowania zapasami, system magazynowania, wyznaczanie ekonomicznej wielkości zamówienia - U1.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
- wykład konwersatoryjny
- wykład informacyjny (konwencjonalny)
Metody dydaktyczne poszukujące
- sytuacyjna
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
W1 - egzamin pisemny w formie testu z odpowiedziami do wyboru
W2 - egzamin pisemny w formie testu z odpowiedziami do wyboru
U1 - egzamin pisemny w formie testu z odpowiedziami do wyboru
Kryteria oceniania testu:
0-50% niezaliczony
pow. 50%-70% - dostateczny
pow. 70%-90% - dobry
pow. 90%- 100% - bardzo dobry
Literatura
Literatura podstawowa:
1. D. Waters, Zarządzanie operacyjne. Towary i usługi, PWN, Warszawa 2001.
2. Z. Jasiński, Podstawy zarządzania operacyjnego, Oficyna Ekonomiczna, Kraków 2005.
3. A.P. Muhlemann, J.S. Oakland, K.G. Lockyer, Zarządzanie. Produkcja i usługi, PWN, Warszawa 2001.
Literatura usupełniająca:
1. R. Johnston, S. Chambers, Ch.Harland, A. Harrison, N. Slack, Zarządzanie działalnością operacyjną. Analiza przypadków, PWN, Warszawa 2002.
2. K. Pasternak, Zarys zarządzania produkcją, PWE, Warszawa 2005.
3. I. Durlik, Inżynieria zarządzania. Strategia i projektowanie systemów produkcyjnych, Wydawnictwo Placet, Warszawa 2007.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: