Technologia kosmetyków
0600-S2-ChK-TK
Wykład:
Podstawowe regulacje prawnie obowiązujące w technologii kosmetyków
Ocena fizykochemiczna i sensoryczna różnych surowców kosmetycznych i produktów kosmetycznych.
Technologia wybranych form kosmetycznych: emulsji, sztyftów, form prasowanych. Techniki membranowe otrzymywania emulsji
Technologie produktów zapachowych
Technologie wykorzystywane w produkcji kosmetyków kolorowych. Metody prasowania preparatów kosmetycznych.
Pojęcie i znaczenie norm w produkcji kosmetyków.
Laboratorium:
1. Charakterystykach fizykochemiczna wybranych surowców kosmetycznych
2. Kosmetyki kolorowe z formie sypkiej i prasowanej – otrzymywanie oraz charakterystyka.
3. Otrzymywanie i charakterystyka kosmetyków o różnych układach emulgujących. Badanie stabilności uzyskanych preparatów.
4. Techniki membranowe w produkcji emulsji
5. Synteza neroliny – syntetycznej substancji zapachowej stosowanej w kompozycjach perfumeryjnych
6. Charakterystyka fizykochemiczna i sensoryczna produktów kosmetycznych otrzymanych na wcześniejszych pracowniach.
Ćwiczenia:
Zapoznanie z dokumentacja opisującą surowce kosmetyczne oraz normami w produkcji kosmetyków PN-EN ISO 22716:2009 oraz normami dotyczącymi badania produktów kosmetycznych.
|
W cyklu 2023/24L:
Wykład: Podstawowe regulacje prawnie obowiązujące w technologii kosmetyków Ocena fizykochemiczna i sensoryczna różnych surowców kosmetycznych i produktów kosmetycznych. Technologia wybranych form kosmetycznych: emulsji, sztyftów, form prasowanych. Techniki membranowe otrzymywania emulsji Technologie produktów zapachowych. Technologia pozyskiwania oraz syntezy wybranych komponentów zapachowych stosowanych w produktach kosmetycznych Technologie wykorzystywane w produkcji kosmetyków kolorowych. Metody prasowania preparatów kosmetycznych. Pojęcie i znaczenie norm w produkcji kosmetyków. Laboratorium: 1. Charakterystykach fizykochemiczna wybranych surowców kosmetycznych 2. Otrzymywanie i charakterystyka kosmetyków o różnych układach emulgujących. Badanie stabilności uzyskanych preparatów. 3. Techniki membranowe w produkcji emulsji –otrzymanie emulsji wykorzystując membrany 4. Kosmetyki kolorowe z formie sypkiej i prasowanej – otrzymywanie oraz charakterystyka. 5. Synteza neroliny – syntetycznej substancji zapachowej stosowanej w kompozycjach perfumeryjnych. Przeprowadzenie syntezy eteru metylowego 2-naftolu. 6. Charakterystyka fizykochemiczna i sensoryczna produktów kosmetycznych otrzymanych na wcześniejszych pracowniach.
Ćwiczenia: Zapoznanie z dokumentacja opisującą surowce kosmetyczne (karty charakterystyk, stałe fizyczne). Zapoznanie z dyrektywami unijnymi dotyczącymi regulacji w produkcji kosmetyków. Zapoznanie z normami w produkcji kosmetyków PN-EN ISO 22716:2009 oraz normami dotyczącymi badania produktów kosmetycznych.
|
W cyklu 2024/25L:
Wykład: Podstawowe regulacje prawnie obowiązujące w technologii kosmetyków Ocena fizykochemiczna i sensoryczna różnych surowców kosmetycznych i produktów kosmetycznych. Technologia wybranych form kosmetycznych: emulsji, sztyftów, form prasowanych. Techniki membranowe otrzymywania emulsji Technologie produktów zapachowych. Technologia pozyskiwania oraz syntezy wybranych komponentów zapachowych stosowanych w produktach kosmetycznych Technologie wykorzystywane w produkcji kosmetyków kolorowych. Metody prasowania preparatów kosmetycznych. Pojęcie i znaczenie norm w produkcji kosmetyków. Laboratorium: 1. Charakterystykach fizykochemiczna wybranych surowców kosmetycznych 2. Otrzymywanie i charakterystyka kosmetyków o różnych układach emulgujących. Badanie stabilności uzyskanych preparatów. 3. Techniki membranowe w produkcji emulsji –otrzymanie emulsji wykorzystując membrany 4. Kosmetyki kolorowe z formie sypkiej i prasowanej – otrzymywanie oraz charakterystyka. 5. Synteza neroliny – syntetycznej substancji zapachowej stosowanej w kompozycjach perfumeryjnych. Przeprowadzenie syntezy eteru metylowego 2-naftolu. 6. Charakterystyka fizykochemiczna i sensoryczna produktów kosmetycznych otrzymanych na wcześniejszych pracowniach.
Ćwiczenia: Zapoznanie z dokumentacja opisującą surowce kosmetyczne (karty charakterystyk, stałe fizyczne). Zapoznanie z dyrektywami unijnymi dotyczącymi regulacji w produkcji kosmetyków. Zapoznanie z normami w produkcji kosmetyków PN-EN ISO 22716:2009 oraz normami dotyczącymi badania produktów kosmetycznych.
|
W cyklu 2025/26L:
Wykład: Podstawowe regulacje prawnie obowiązujące w technologii kosmetyków Ocena fizykochemiczna i sensoryczna różnych surowców kosmetycznych i produktów kosmetycznych. Technologia wybranych form kosmetycznych: emulsji, sztyftów, form prasowanych. Techniki membranowe otrzymywania emulsji Technologie produktów zapachowych. Technologia pozyskiwania oraz syntezy wybranych komponentów zapachowych stosowanych w produktach kosmetycznych Technologie wykorzystywane w produkcji kosmetyków kolorowych. Metody prasowania preparatów kosmetycznych. Pojęcie i znaczenie norm w produkcji kosmetyków. Laboratorium: 1. Charakterystykach fizykochemiczna wybranych surowców kosmetycznych 2. Otrzymywanie i charakterystyka kosmetyków o różnych układach emulgujących. Badanie stabilności uzyskanych preparatów. 3. Techniki membranowe w produkcji emulsji –otrzymanie emulsji wykorzystując membrany 4. Kosmetyki kolorowe z formie sypkiej i prasowanej – otrzymywanie oraz charakterystyka. 5. Synteza neroliny – syntetycznej substancji zapachowej stosowanej w kompozycjach perfumeryjnych. Przeprowadzenie syntezy eteru metylowego 2-naftolu. 6. Charakterystyka fizykochemiczna i sensoryczna produktów kosmetycznych otrzymanych na wcześniejszych pracowniach.
Ćwiczenia: Zapoznanie z dokumentacja opisującą surowce kosmetyczne (karty charakterystyk, stałe fizyczne). Zapoznanie z dyrektywami unijnymi dotyczącymi regulacji w produkcji kosmetyków. Zapoznanie z normami w produkcji kosmetyków PN-EN ISO 22716:2009 oraz normami dotyczącymi badania produktów kosmetycznych.
|
Całkowity nakład pracy studenta
Godziny realizowane z udziałem nauczycieli (85 godz.):
- udział w wykładach – 15 h
- udział w zajęciach laboratoryjnych – 30 h
- udział w ćwiczeniach – 15 h
- konsultacje – 25 h
Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta (65 godz.):
- przygotowanie do wykładu – 20 h
- przygotowanie do egzaminu – 45 h
Łącznie: 150 godz. (6 ECTS)
Efekty uczenia się - wiedza
W1: Student posiada wiedzę w zakresie chemii kosmetyków – K_W08.
W2: Zna typowe surowce stosowane w produktach kosmetycznych – K_W08.
W3: Potrafi scharakteryzować skład, metody otrzymywania i właściwości kosmetyków - K_W08.
W4: Zna metody badania kosmetyków – K_W08.
W4: student posiada wiedzę w zakresie kontroli jakości surowców kosmetycznych i produktów końcowych – K_W05
W5: zna metody fizykochemiczne i sensoryczne stosowane do oceny jakości surowców i produktów kosmetycznych – K_W05
Efekty uczenia się - umiejętności
U1: Potrafi wyjaśnić rolę i znaczenie poszczególnych składników w kosmetyku - K_U05.
U2: Posługuje się terminologią stosowaną w chemii kosmetycznej, - K_U01.
U3: Umie wykonać typowe formulacje pod kierunkiem osób prowadzących zajęcia - K_U03.
U4: Posiada umiejętność analizowania doświadczenia i wykonuje obliczenia (wyznacza gęstości, lepkość dynamiczną i kinematyczną surowców i produktów kosmetycznych, dla surowców tłuszczowych i olejowych: liczbę jodową, kwasową, nadtlenkową i zmydlania) - K_U07
U5: Przeprowadza obserwacje oraz wykonuje, w laboratorium, pomiary właściwości fizykochemicznych i ocenę organoleptyczną różnych układów tj. surowce kosmetycznych, produktu końcowy - K_U04
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
K1: Zna znaczenie produkcji kosmetyków i rolę przemysłu kosmetycznego - K_K01.
K2: Rozumie związek właściwości fizykochemicznych, z jakością surowców i produktów kosmetycznych – K_K02
K3: Rozumie potrzebę samokształcenia i śledzenia postępu w dziedzinie chemii kosmetycznej i ich wykorzystania w praktyce - K_K05.
K4: Potrafi korzystać ze źródeł dydaktycznych - K_K07.
K5: Potrafi współdziałać i pracować w grupie - K_K09.
K6: Jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych- K_K08.
K7: Umie postępować w stanach zagrożenia- K_K08.
Metody dydaktyczne
Wykład konwencjonalny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych, dyskusja
Laboratorium:
Eksperyment laboratoryjny wykonywany w parach.
Metody dydaktyczne eksponujące
- pokaz
Metody dydaktyczne podające
- wykład informacyjny (konwencjonalny)
- wykład konwersatoryjny
Metody dydaktyczne poszukujące
- ćwiczeniowa
- laboratoryjna
- doświadczeń
Wymagania wstępne
Chemii kosmetyczna – znajomość terminologii stosowanej w chemii kosmetycznej, metody badania kosmetyków.
Chemia nieorganiczna i organiczna – zagadnienia dotyczące budowy związków nieorganicznych i organicznych.
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Wykład: egzamin pisemny umożliwiający sprawdzenie wiedzy na temat pojęć realizowanych w ramach przedmiotu (pytania testowe, rachunkowe i problemowe). W1-W5, U4
Laboratorium: ocena końcowa jest sumą punktów uzyskanych za wykonanie i poprawne opracowanie zadań eksperymentalnych oraz kolokwium końcowe. W1-W5, U1-U5, K1-K5
Wymagany próg na ocenę dostateczną – 50-60%, dostateczny plus– 61-65%, dobry– 66-75%, dobry plus– 76-80%, bardzo dobry– 81-100%.
Praktyki zawodowe
Literatura
A. Kołodziejczak, Kosmetologia, t 2, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa, 2021
Norma PN-ISO 3961:1998. Oleje i tłuszcze roslinne oraz zwierzece – Oznaczanie liczby jodowej.
Norma PN-ISO 660:1998. Oleje i tłuszcze roslinne oraz zwierzece – Oznaczanie liczby kwasowej i kwasowosci.
Norma PN-ISO 3960:1996. Oleje i tłuszcze roslinne oraz zwierzece – Oznaczanie liczby nadtlenkowej.
Norma PN-ISO 3657:1994. Oleje i tłuszcze roslinne oraz zwierzece – Oznaczanie liczby zmydlania.
|
W cyklu 2023/24L:
A. Kołodziejczak, Kosmetologia, t 2, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa, 2021 Norma PN-ISO 3961:1998. Oleje i tłuszcze roslinne oraz zwierzece – Oznaczanie liczby jodowej. Norma PN-ISO 660:1998. Oleje i tłuszcze roslinne oraz zwierzece – Oznaczanie liczby kwasowej i kwasowosci. Norma PN-ISO 3960:1996. Oleje i tłuszcze roslinne oraz zwierzece – Oznaczanie liczby nadtlenkowej. Norma PN-ISO 3657:1994. Oleje i tłuszcze roslinne oraz zwierzece – Oznaczanie liczby zmydlania.
|
W cyklu 2024/25L:
A. Kołodziejczak, Kosmetologia, t 2, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa, 2021 Norma PN-ISO 3961:1998. Oleje i tłuszcze roslinne oraz zwierzece – Oznaczanie liczby jodowej. Norma PN-ISO 660:1998. Oleje i tłuszcze roslinne oraz zwierzece – Oznaczanie liczby kwasowej i kwasowosci. Norma PN-ISO 3960:1996. Oleje i tłuszcze roslinne oraz zwierzece – Oznaczanie liczby nadtlenkowej. Norma PN-ISO 3657:1994. Oleje i tłuszcze roslinne oraz zwierzece – Oznaczanie liczby zmydlania.
|
W cyklu 2025/26L:
A. Kołodziejczak, Kosmetologia, t 2, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa, 2021 Norma PN-ISO 3961:1998. Oleje i tłuszcze roslinne oraz zwierzece – Oznaczanie liczby jodowej. Norma PN-ISO 660:1998. Oleje i tłuszcze roslinne oraz zwierzece – Oznaczanie liczby kwasowej i kwasowosci. Norma PN-ISO 3960:1996. Oleje i tłuszcze roslinne oraz zwierzece – Oznaczanie liczby nadtlenkowej. Norma PN-ISO 3657:1994. Oleje i tłuszcze roslinne oraz zwierzece – Oznaczanie liczby zmydlania.
|
Uwagi
|
W cyklu 2023/24L:
|
W cyklu 2024/25L:
|
W cyklu 2025/26L:
|
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i
terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: