Analiza termiczna 0600-S2-CKR-AT
Treści programowe wykładu:
• Wstęp do analizy termicznej - podstawowe pojęcia
• Przemiany fazowe pierwszego i wyższych rodzajów – definicja i przykłady
• Efekty energetyczne towarzyszące przemianom fizycznym i reakcjom chemicznym
• Czynniki wpływające na przebieg pomiaru w analizie termicznej
• Procedury poboru i przygotowania próbek do analizy
• Podział metod termoanalitycznych.
• Analiza termiczna różnicowa (definicje, aparatura, zasada pomiaru, zastosowania)
• Termograwimetria (definicje, aparatura, zasada pomiaru, zastosowania)
• Skaningowa kalorymetria różnicowa (definicje, aparatura, zasada pomiaru, zastosowania)
• Analiza termomechaniczna (definicje, aparatura, zasada pomiaru, zastosowania)
• Układy sprzężone TG-MS; TG-IR, TG-GC
Treści programowe laboratorium:
• Wstęp do analizy termicznej - pojęcia podstawowe
• Efekty energetyczne towarzyszące przemianom fizycznym i reakcjom chemicznym
• Czynniki wpływające na przebieg pomiaru w analizie termicznej
• Procedury poboru i przygotowania próbek do analizy
• Podział metod termoanalitycznych.
• Analiza termiczna różnicowa (definicje, aparatura, zasada pomiaru, zastosowania)
• Termograwimetria (definicje, aparatura, zasada pomiaru, zastosowania)
• Skaningowa kalorymetria różnicowa (definicje, aparatura, zasada pomiaru, zastosowania)
• Układy sprzężone - TG-IR.
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Metody oceniania:
wykład egzamin pisemny w formie odpowiedzi na pytania (2 godz.); wymagany próg: na ocenę dostateczną -50%; dostateczny plus - 61%; dobry- 66%; dobry plus 76%; bardzo dobry powyżej 80% W1, W2, W3, W4, U1, U2, U3, U4,
Laboratorium zaliczenie na ocenę: testy pisemne 15 min przed każdymi zajęciami oceniane w skali 0-5; wykonanie i zaliczenie ćwiczeń na podstawie sporządzonych raportów z ćwiczeń i ocenianego w skali 0-5pkt. wymagany próg: na ocenę dostateczną -50%; dostateczny plus - 61%; dobry- 66%; dobry plus 76%; bardzo dobry powyżej 80% sumy punktów za testy i opisy ćwiczeń. W1, W2, W3, W4, U1, U2, U3, U4, U5.
Literatura
Literatura podstawowa:
1. W. Szczepaniak – Metody instrumentalne w analizie chemicznej, PWN, W-wa, 2012r. (książka dostępna online)
2. P.J. Haines, D. Kealey ¬– Krótkie wykłady Chemia analityczna, PWN, W-wa, 2005r.
3. P.J. Haines – Principles of Thermal Analysis and Calorimetry, Royal Society of Chemistry, Cambridge, 2002r. (książka dostępna online)
Literatura uzupełniająca:
1) G.W. Ewing, Metody instrumentalne w analizie chemicznej, PWN, W-wa, 1980r.
2) T. Kasprzycka-Guttman, Elementy kalorymetrii statycznej i dynamicznej, WNT, 1993r.
3) D.Schultze, Termiczna analiza różnicowa, PWN, W-wa, 1974r.
4) E. Pungor, A practical guide to instrumental analysis, CRC Press, Boca Raton, 1995r.
5) G. Hellmiss, Thermal Analysis Methods in Forensic Science, Springer Science & Business Media, 2012r.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: