Analiza produktów naturalnych 0600-S1-Cm-PW7b-IV
Treści programowe wykładu:
Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów ze związkami pochodzenia naturalnego oraz z metodami ich analizy. W ramach wykładu zostaną omówione najważniejsze grupy metabolitów wtórnych roślin oraz metody: przygotowania prób do analizy, identyfikacji, badania tożsamości oraz analiza ilościowa z wykorzystaniem metod klasycznych i instrumentalnych.
Treści programowe laboratorium:
Laboratorium poświęcone jest zapoznaniu studenta z metodami pobierania i przygotowania prób do analizy surowców naturalnych oraz procedurami analitycznymi wykorzystywanymi w ich badaniach. Zajęcia laboratoryjne obejmą metody pobierania i przygotowania prób do analizy oraz oznaczanie wybranych składników surowców pochodzenia naturalnego, w tym min.: flawonoidów, polifenoli, kwasów fenolowych, alkaloidów oraz aktywności antyutleniającej. W analizach wykorzystane zostaną metody miareczkowe, elektrochemiczne, spektroskopowe oraz chromatograficzne. Większość ćwiczeń oparta jest na standardowych metodach ujętych w Polskich i Europejskich Normach oraz Farmakopei Polskiej VIII i Europejskiej 5.0.
W cyklu 2022/23Z:
Treści programowe wykładu: |
W cyklu 2023/24Z:
Treści programowe wykładu: |
W cyklu 2024/25Z:
Treści programowe wykładu: |
W cyklu 2025/26Z:
Treści programowe wykładu: |
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
- wykład problemowy
Metody dydaktyczne poszukujące
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Wykład: zaliczenie na ocenę na podstawie obecności na zajęciach oraz aktywności.
Kryteria.
Na ocenę dostateczną (50-60%)
Student definiuje: podstawowe składniki produktów naturalnych, zna podstawy teoretyczne metod analitycznych oraz potrafi opisać analizy przeprowadzane w pracowni. K_W01; K_W02; K_W04, K_W08
Na ocenę dostateczny plus (61-65%)
Student potrafi sklasyfikować składniki produktów naturalnych. Zna i rozumie podstawy teoretyczne metod analitycznych oraz zna zasady opisu analizy chemicznej przeprowadzonej w pracowni. K_W01; K_W02; K_W04; K_W08
Na ocenę dobrą (66-75%)
Student potrafi rozpoznać i zakwalifikować zagrożenia związane z składnikami produktów naturalnych. Student potrafi zaproponować metodykę oznaczania poszczególnych składników produktów naturalnych. Zna metodę i rozumie zasady teoretyczne oraz sposób wykonania analizy. Potrafi planować i samodzielnie opisać analizę oraz wyciągnąć prawidłowe wnioski. K_W01; K_W02; K_W04; K_W08; K_U01; K_U05;
Na ocenę dobry plus (76-80%)
Potrafi zastosować zdobytą wiedzę do oceny jakości produktów naturalnych. Posiada pełną wiedzę o metodzie analitycznej, rozumie zasadę pracy z wykorzystaniem właściwego sprzętu i szkła laboratoryjnego. K_W01; K_W02; K_W04; K_W08; K_U01; K_U05;
Na ocenę bardzo dobry (>80%)
Posiada wiedzę wykraczająca poza zakres tematyczny wykładu zdobytą samodzielnie podczas pracy w bibliotece. K_W01; K_W02; K_W04; K_W08; K_U01; K_U05;
Laboratorium: zaliczenie na ocenę na podstawie sprawozdań z wykonywanych analiz
Kryteria.
Na ocenę dostateczną (50-60%)
Student zna podstawy teoretyczne metod analitycznych oraz potrafi opisać analizy przeprowadzane w pracowni.
Na ocenę dostateczny plus (61-65%)
Student zna i rozumie podstawy teoretyczne metod analitycznych oraz zna zasady opisu analizy chemicznej przeprowadzonej w pracowni.
Na ocenę dobrą (66-75%)
Zna metodę i rozumie zasady teoretyczne oraz sposób wykonania analizy. Potrafi planować i samodzielnie opisać analizę oraz wyciągnąć prawidłowe wnioski.
Na ocenę dobry plus (76-80%)
Posiada pełną wiedzę o metodzie analitycznej, rozumie zasadę pracy z wykorzystaniem właściwego sprzętu i szkła laboratoryjnego. Potrafi zastosować zdobytą wiedzę do rozwiązywania nowych problemów analitycznych.
Na ocenę bardzo dobry (>80%)
Posiada wiedzę wykraczająca poza zakres tematyczny laboratorium zdobytą samodzielnie podczas pracy w bibliotece, stosuje właściwe metody badania złożonych matryc i potrafi je zastosować do rozwiązywania nowych problemów analitycznych .
Praktyki zawodowe
nie dotyczy
Literatura
Literatura podstawowa
1. B. Klimek red., Analiza fitochemiczna roślinnych substancji leczniczych, Wyd UM Łódź, 2011
2. A. Kołodziejczyk, Naturalne związki organiczne, PWN, Warszawa, 2013
3. M. Cichosz, U. Kiełkowska, M. Kurzawa, Skrypt bio-chemiczny, Wydawnictwo UMK, 2022.
Literatura uzupełniająca:
1. A. Gliszczyńska-Świgło, Przeciwutleniające i proutleniające właściwości wybranych składników żywności jako wyróżnik jej jakości, Wyd UE Poznań, 2010
W cyklu 2022/23Z:
Literatura podstawowa Literatura uzupełniająca: |
W cyklu 2023/24Z:
Literatura podstawowa Literatura uzupełniająca: |
W cyklu 2024/25Z:
Literatura podstawowa Literatura uzupełniająca: |
W cyklu 2025/26Z:
Literatura podstawowa Literatura uzupełniająca: |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: