Owoce jako źródło cennych składników stosowanych w kosmetologii 0600-S1-ChK-W-OJZCSS
Studenci samodzielnie, na podstawie instrukcji pozyskają substancje czynne z takich owoców jak: granat właściwy, winorośl właściwa, ananas jadalny, melonowiec właściwy i mango indyjskie. Scharakteryzują substancje czynne z wykorzystaniem dostępnych metod i technik laboratoryjnych: UV-VIS, elektroforeza, liofilizacja, dializa, ekstrakcja etc.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne eksponujące
Metody dydaktyczne podające
- opis
Metody dydaktyczne poszukujące
- laboratoryjna
- ćwiczeniowa
Metody dydaktyczne w kształceniu online
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Raporty z ćwiczeń laboratoryjnych + Egzamin
100-91 bdb
90-85 db+
84-80 db
79-70 dost+
69-61 dost
60-0 ndst
Praktyki zawodowe
Nie dotyczy
Literatura
Bickerstaff G.F. (red.) Immobilization of enzymes and cells. Methods Biotechnol. Humana Press Totowa, New Jersey 1997.
Goldstein I.J., Hughes R.C., Monsigny M., Osawa T., Sharon N. (1980) What should be called a lectin? Nature 285, 66-67.
Yin L, Sun CK, Han X, Xu L, Xu Y, Qi Y, Peng J. Preparative purification of bromelain (EC 3.4.22.33) from pineapple fruit by high-speed counter-current chromatography using a reverse-micelle solvent system. Food Chem. 2011; 129(3): 925-932.
Bugg, T.D.H. (2004). Introduction to Enzyme and coenzyme
chemistry. 2nd. Edn. Blackwell publishing Ltd.oxford, U.K.
Chalabi, M., F. Khademi, R. Yarani and A. Mostafaie (2014).
Proteolytic activities of kiwifruit actinidin (Actinidia
deliciosa cv. Hayward) on different fibrous and globular
proteins: a comparative study of actinidin with papain.
Applied biochemistry
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: