Podstawy produkcji kosmetyków 0600-S1-ChK-PPK
Wykład:
podstawowe zasady funkcjonowania przemysłu kosmetycznego. Uwzględnione zostaną przepisy obowiązujące w branży. Przedstawione będą zasady GMP – Good Manufacturing Practise. Omówione zostaną mieszalniki, ich rodzaje i budowa. Omówione będą linie produkcyjne oraz strefy: biała, szara i czarna. Uwzględnione zostaną uregulowania prawne.
Ćwiczenia:
Podczas ćwiczeń laboratoryjnych studenci zapoznają się z liniami produkcyjnymi kosmetyków w firmie kosmetycznej. Zwiedzą strefę białą, szarą i czarną. Będą mieli możliwość obserwacji pracy urządzeń do masowej produkcji preparatów kosmetycznych.
W cyklu 2021/22Z:
Wykład: Ćwiczenia: |
W cyklu 2022/23Z:
Wykład: Ćwiczenia: |
W cyklu 2023/24Z:
Wykład: Ćwiczenia: |
W cyklu 2024/25L:
Wykład: Ćwiczenia: |
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2024/25L: | W cyklu 2022/23Z: | W cyklu 2021/22Z: | W cyklu 2023/24Z: |
Efekty kształcenia
W1: zna zasady GMP – Good Manufacturing Practise obowiązujące w
wytwórniach kosmetycznych – K_W20.
W2: reguły obowiązujące na liniach produkcyjnych w poszczególnych strefach– K_W20.
W3: zna zasady działania podstawowych mieszalników stosowanych w przemyśle kosmetycznym – K_W20.
W4: zna podstawowe zasady ergonomii oraz bezpieczeństwa i higieny pracy – K_W21.
U1: krytycznie ocenia informacje z zakresu najnowszych osiągnięć chemii kosmetycznej dostępne w masowych mediach – K_U12.
K1: Kształtuje analityczne myślenie: K_K01.
K2: Potrafi wykorzystać dostępne źródła informacji do poszerzania wiedzy z przedmiotu – K_K07.
Kryteria oceniania
Wykład: egzamin pisemny – W1-W4, U1.
Egzamin przeprowadzony na platformie Moodle
Ćwiczenia: zaliczenie na ocenę – W1-W4, U1, ocena ciągła studenta w czasie zajęć – K1, K2.
Zagadnienia egzaminacyjne:
1. Zasady funkcjonowania firm produkujących kosmetyki.
2. Przepisy obowiązujące w branży.
3. Zasady GMP – good manufacturing practice.
4. Mieszalniki, ich rodzaje i budowa.
5. Linie produkcyjne.
6. Strefy: biała, szara i czarna.
7. Uregulowania prawne.
Praktyki zawodowe
nie dotyczy
Literatura
Wykaz literatury podstawowej:
1. W.S. Brud, R. Glinka, Technologia kosmetyków: wybrane zagadnienia, Wydawnictwo MA Oficyna Wydawnicza, Łódź 2001.
Wykaz literatury uzupełniającej:
1. R. Schueller, P. Romanowski, Beginning Cosmetic Chemistry 3rd Edition, Allured Buisness Media, Carol Stream, USA 2008.
W cyklu 2021/22Z:
Wykaz literatury podstawowej: Wykaz literatury uzupełniającej: |
W cyklu 2022/23Z:
Wykaz literatury podstawowej: Wykaz literatury uzupełniającej: |
W cyklu 2023/24Z:
Wykaz literatury podstawowej: Wykaz literatury uzupełniającej: |
W cyklu 2024/25L:
Wykaz literatury podstawowej: Wykaz literatury uzupełniającej: |
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: