Mikrobiologia ogólna 0600-S1-ChK-MO
Tematyka wykładu dotyczy podstawowych zagadnień mikrobiologii, m.in. budowy oraz funkcjonowania komórek prokariotycznych, ich zmienności genetycznej, strategii metabolicznych mikroorganizmów oraz związanej z tym zdolności do życia w różnych środowiskach. Poruszane treści będą dotyczyć definicji mikroorganizmów i ich klasyfikacji, definicji pojęć rodzaj i gatunek, zasad taksonomii molekularnej, metod identyfikacji mikroorganizmów (sekwencjonowanie 16S rDNA oraz MALDI-TOF-MS). Studenci zostaną zapoznani również z taksonomią i budową drobnoustrojów eukariotycznych oraz wirusów, metodami izolacji szczepów bakteryjnych, ich hodowli w warunkach laboratoryjnych, wpływem czynników fizycznych i chemicznych na wzrost mikroorganizmów, mechanizmom odporności na antybiotyki. Zostaną przedstawione możliwości biotechnologicznego zastosowania mikroorganizmów jako źródła surowców dla przemysłu kosmetycznego. Treści przedmiotu będą również dotyczyły mikroflory fizjologicznej oraz patogennej skóry, składników kosmetyków hamujących wzrost drobnoustrojów i badania czystości mikrobiologicznej surowców oraz produktów kosmetycznych zgodnie z obowiązującymi normami.
Celem ćwiczeń laboratoryjnych jest zapoznanie studenta z przepisami BHP obowiązującymi w laboratorium mikrobiologicznym, metodami sterylizacji i dezynfekcji, definicją oraz rodzajami podłoży mikrobiologicznych. Celem ćwiczeń laboratoryjnych jest także nabycie przez studenta umiejętności wykonywania posiewów mikrobiologicznych, pozyskiwania czystych kultur oraz ich hodowli. Studenci zostaną zapoznani z zasadami oceny makroskopowej kolonii bakteryjnych, metodami barwienia oraz oceną mikroskopową preparatów. Będą dokonywać analizy mikrobiologicznej kosmetyków poprzez określenie całkowitej liczby tlenowych drobnoustrojów mezofilnych metodą płytkową, analizować przeżywalność bakterii w wybranych produktach kosmetycznych, dokonywać detekcji Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus oraz Candida albicans.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
- pogadanka
Metody dydaktyczne poszukujące
- laboratoryjna
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2023/24L: | W cyklu 2024/25L: | W cyklu 2022/23L: | W cyklu 2021/22L: |
Kryteria oceniania
Metody oceniania:
Wykład:
Egzamin pisemny z pytaniami otwartymi i zamkniętymi
Laboratorium:
Ocena ciągła obejmująca aktywność na zajęciach, jakość pracy
laboratoryjnej i pisemną prezentację uzyskanych wyników (sprawozdania), kontrolne testy pisemne - ustalenie oceny zaliczeniowej, jako średniej z ocen cząstkowych otrzymywanych w trakcie trwania semestru
Kryteria oceniania:
Wykład: zaliczenie na ocenę na podstawie zagadnień wymienionych w treściach programowych przedmiotu; odpowiedzi na pytania wymagać będą rozwiązania zadań związanych z założonymi efektami kształcenia; K_W07, K_W14, K_W18, K_W19, K_U11, K_U12
Laboratorium: zaliczenie na ocenę na podstawie ilości punktów z kolokwiów wejściowych obejmujących tematykę wykonywanych doświadczeń w ramach ćwiczeń laboratoryjnych (K_W07, K_W14, K_W18, K_W19, K_K01, K_K03, k_K06, K_K09), wykonanie wszystkich eksperymentów przewidzianych programem zajęć (ocenie podlegać będzie jakość pracy laboratoryjnej, sposób prowadzenia eksperymentów, a także umiejętność współpracy w grupie) oraz analiza uzyskanych wyników w formie sprawozdań. Wymagany próg dla poszczególnych zajęć to: na ocenę dostateczną – 50-60%, dostateczny plus– 61-65%, dobry– 66-75%, dobry plus– 76-80%, bardzo dobry– 81-100%.
Literatura
Literatura podstawowa:
• Whitt Dixie D., Salyers Abigail A., Mikrobiologia.
Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko, PWN, Warszawa 2012.
• Graeme-Cook K., Killington R., Nicklin J., Krótkie wykłady Mikrobiologia, PWN, Warszawa 2011.
• Baj J. (red.), Mikrobiologia, PWN, Warszawa 2018
• Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. Mikrobiologia techniczna, PWN, Warszawa 2021.
Literatura uzupełniająca:
• Gospodarek E., Mikucka A., Mikrobiologia w kosmetologii, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2022.
• Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. Mikrobiologia techniczna, PWN, Warszawa 2021.
Artykuły polecane na bieżąco z czasopism zagranicznych i krajowych
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: