Technologie fermentacyjne 0600-S1-CTZ-TF
Wykład ma za zadanie zapoznanie studentów z podstawowymi technikami fermentacyjnymi stosowanymi w przemyśle spożywczym. Przedstawiony zostanie fermentacyjny przerób mleka w kierunku otrzymywania serów i mlecznych napojów fermentowanych. Omówione zostaną procesy fermentacyjne stosowane w przetwórstwie mięsa. Zaprezentowane zostaną mikrobiologiczne metody produkcji piwa, wina i spirytusu. Opisane zostaną fermentacyjne metody wytwarzania kwasów organicznych. Omówione zostaną etapy beztlenowej metody wytwarzania biogazu, jak i jego gospodarcze wykorzystanie.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
- wykład informacyjny (konwencjonalny)
Metody dydaktyczne poszukujące
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Zaliczenie na ocenę.
Literatura
Wykaz literatury podstawowej:
1. J. Synowiecki (red.), Wybrane procesy biotechnologiczne w produkcji żywności i używek, Wyd. Politechniki Gdańskiej, Gdańsk 2012.
2. W. Bednarski (red.), Podstawy biotechnologii przemysłowej: praca zbiorowa, WNT, Warszawa 2007.
3. M. Gniewosz, E. Lipińska (red.), Zastosowanie wybranych drobnoustrojów w biotechnologii żywności, Wyd. SGGW, Warszawa 2013.
4. M. Sowa-Kućma (red.), Biotechnologia, Uniwersytet Rzeszowski, Rzeszów 2011
5. J. Buchowicz, Biotechnologia molekularna: geneza, przedmiot, perspektywy badań i zastosowań, PWN, Warszawa 2007.
6. C. Ratledge, B. Kristiansen, Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa 2011.
Wykaz literatury uzupełniającej:
1. B. Igliński, R. Buczkowski, M. Cichosz, Technologie bioenergetyczne, Wyd. UMK, Toruń 2009.
2. J. Jarociński, K. Jarosz, Gorzelnictwo i drożdżownictwo, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1980.
3. K. Kropiwiec, M. Szala (red.), Biotechnologia w analizie, ochronie środowiska, medycynie i przemyśle, TYGIEL, Lublin 2015.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: