Opakowania żywności 0600-S1-CTZ-OZ
• Historyczny przegląd ewolucji opakowań do żywności
• Definicje i funkcja opakowań do żywności
• Rodzaje opakowań i ich możliwości zastosowania w różnych gałęziach przemysłu spożywczego, przegląd opakowań do podstawowych grup artykułów spożywczych
• Tendencje rozwojowe i perspektywy w zakresie opakowań do żywności.
• Zasady znakowania opakowań, monitoring zmian i proces akceptacji opakowań po zmianie
• Zasady oceny jakości materiałów opakowaniowych i opakowań, jakie kryteria musi spełniać opakowanie przeznaczone do bezpośredniego kontaktu z żywnością
• Rola opakowania w rozwoju nowego produktu, proces wdrażania nowego opakowania do produktu żywnościowego
• Opakowania zbiorcze, jednostki transportowe w świetle wymagań sieci handlowych
• Produkcja tektury falistej, opakowań kartonowych oraz charakterystyka technik drukowania
• Opakowania z tworzyw sztucznych, sposoby wytwarzania, wymagania jakościowe, recykling
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Metody oceniania:
wykład - W1-W4
Kryteria oceniania:
Wykład: egzamin pisemny w formie testu kompetencyjnego; wymagany próg na ocenę dostateczną - 51%, 56% - dostateczny plus, 61% - dobry, 76% - dobry plus, 81% - bardzo dobry
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Praca zbiorowa (pod red. Czerniawski B., Michniewicz J.), 1998: Opakowania żywności. Wyd. Agrofood Technology, Czelad
2. Cichoń Z., 1996: Nowoczesne opakowalnictwo żywności. Wyd. Ossolineum
3. Opakowanie. Miesięcznik Techniczno-Ekonomiczny. Wyd. Sigma NOT
Literatura uzupełniająca:
1. Czerniawski B., Michniewicz J., Opakowania żywności, AGRO Food Technology, Czeladź, 1998
2. Gordon L. Robertson, Food Packaging: Principles and Practice, Third Edition, CRC Press, London 2012
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: