Mikrobiologia 0600-S1-CTZ-MB
Żywność jako środowisko ekologiczne dla drobnoustrojów. Mikrobiologiczna degradacja składników żywności i ich wpływ na sensoryczną jakość żywności. Zatrucia i zakażenia pokarmowe – charakterystyka, bakterie chorobotwórcze i wytwarzane przez nie toksyny, grzyby toksyno twórcze i mykotoksyny, wirusy. Drobnoustroje wskaźnikowe – charakterystyka i celowość ich oznaczania w żywności. Mikroflora wybranych surowców i przetworów żywnościowych. Wpływ czynników utrwalających żywność na przeżywalność mikroorganizmów: mrożenie, chłodzenie, pasteryzacja, wędzenie, zwiększone ciśnienie, promieniowanie, zakwaszenie, potencjał erdoks, związki przeciwdrobnoustrojowe naturalnie występujące w żywności lub wytwarzane przez mikroorganizmy. Probiotyki i ich znaczenie dla człowieka.
Laboratorium: Mikroflora wybranych produktów żywnościowych – przygotowanie pożywek i prób wybranych surowców i produktów żywnościowych do analizy, ocena jakości mikrobiologicznej żywności i jej przydatności do spożycia. Szybkie testy chemiczne oceny świeżości mleka surowego. Mikroflora opakowań – porównanie stopnia skażenia opakowań przed i po myciu, metody określania mikroflory opakowań: metoda popłuczyn, metoda bezpośrednia (Richtera), metoda tamponowa, metoda odciskowa
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne eksponujące
Metody dydaktyczne podające
- wykład problemowy
- wykład informacyjny (konwencjonalny)
- opis
Metody dydaktyczne poszukujące
- ćwiczeniowa
- laboratoryjna
Metody dydaktyczne w kształceniu online
- metody oparte na współpracy
- metody ewaluacyjne
- metody wymiany i dyskusji
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Laboratorium - 4 kolokwia + opracowania z laboratoriów
Wykład - egzamin ustny
Skala ocen
50-60% - dostateczny
61-70% - dostateczny plus
71-80% - dobry
81-90% - dobry plus
91-100% - bardzo dobry
Praktyki zawodowe
NIe dotyczy
Literatura
Zaleski S., Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego, WNT, Warszawa, 1986
Libudzisz Z., Mikrobiologia techniczna, Politechnika Łódzka, Łodź, 2000
Żakowska Z., Stobińska H., Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym, Politechnika Łódzka, Łódź, 2000
Burbianka M., Pliszka A., Jaszczura E., Teisseyre T., Załęska H., Mikrobiologia żywności. Mikrobiologiczne metody badania produktów żywnościowych, PZWL, Warszawa 1971
Muller G., Podstawy mikrobiologii żywności, WNT, Warszawa 1990
Trojanowska K., Giebeel H., Gołębiowska B., Mikrobiologia żywności, Wyd. AR, Poznań 1996
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: