Maszyny i aparaty w technologii spożywczej 0600-S1-CTZ-MATS
Treści programowe przedmiotu:
Maszyny transportujące i rozdrabniające. Maszyny i urządzenia stosowane w przetwórstwie zbożowym. Urządzenia do oczyszczania i filtracji soków. Mieszalniki i urządzenia rozdzielające i dozujące. Urządzenia do zagęszczania i krystalizacji soków. Kotły parowe, wytwornice pary urządzenia elektryczne.
Maszyny do pakowania produktów spożywczych. Automatyzacja i komputeryzacja procesów produkcyjnych.
Wyliczanie wielkości urządzeń - mieszalników, powierzchni filtrów. Obliczenie wielkości krystalizatora do cukrzycy. Ćwiczenia z katalogami i projektami - prawidłowe czytanie rysunku, schematów technicznych i technologicznych. Czytanie dokumentacji technicznej i zastosowanie w praktyce. Projekt i obliczenie napędu podnośnika, przenośnika.
Całkowity nakład pracy studenta
Efekty uczenia się - wiedza
Efekty uczenia się - umiejętności
Efekty uczenia się - kompetencje społeczne
Metody dydaktyczne
Metody dydaktyczne podające
Metody dydaktyczne poszukujące
Rodzaj przedmiotu
Wymagania wstępne
Koordynatorzy przedmiotu
Kryteria oceniania
Wykład – zaliczenie na ocenę na podstawie egzaminu pisemnego 2,5 h; pytania otwarte; podział na definicyjne i problemowe o stopniowanej skali trudności, punktacja w zależności od stopnia trudności. K_W05; K_W15
Ćwiczenia;
Ocena na podstawie 1 sprawdzianu pisemnego, pytania otwarte problemowe o stopniowanej trudności.
Kryteria oceniania:
Wykład (max 100pkt):
poniżej 50% niedostateczny
50- 60% dostateczny; 61-65% dostateczny plus; 66-75 dobry; 76-80 dobry plus; 81-100% bardzo dobry.
Ćwiczenia: sprawdzian 100% 10 pytań otwartych, problemowych
poniżej 50% niedostateczny
50- 60% dostateczny; 61-65% dostateczny plus; 66-75 dobry; 76-80 dobry plus; 81-100% bardzo dobry.
Praktyki zawodowe
nie dotyczy
Literatura
Literatura podstawowa
1) Chwiej M., Aparatura przemysłu spożywczego, PWN, Warszawa, 1984
2) Zaremba Robert Półtorak Andrzej. Maszynoznawstwo gastronomiczne. Wydawnictwo SGGW Warszawa, 2007
3) Kajdański, Edward Maszynoznawstwo karmelarskie. Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego, Warszawa 1958
4) Stanisław Nikiel. Aparatura i urządzenia w przemyśle cukrowniczym. Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego. Warszawa, 1964
Literatura uzupełniająca:
1) Dietrich J. i in., Podstawy konstrukcji Maszyn. Cz. I, II, III., WNT., Warszawa, 2009
2) Dobrzański T., Rysunek Techniczny Maszynowy., Wydawnictwa Naukowo Techniczne., Warszawa, 1997
3) Kowalski, Tadeusz. Technologia i automatyzacja montażu maszyn. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, 2006
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: